АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Матеріали для самоконтролю щодо якості підготовки

Читайте также:
  1. Базовий рівень підготовки.
  2. Джерела для підготовки.
  3. Екологічні класифікації та нормативи якості вод. Створення карт
  4. Завдання до самоконтролю
  5. Завдання до самоконтролю
  6. Завдання до самоконтролю
  7. Зміст самомотивації та самоконтролю.
  8. ІНСТРУККТИВНО-МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ ДО СЕМІНАРСЬКОГО ЗАНЯТТЯ
  9. Інструктивно – методичні матеріали до практичних занять.
  10. Інструктивно-методичні матеріали до семінарських занять
  11. Інструктивно-методичні матеріали до семінарського заняття
  12. ІНСТРУКТИВНО-МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ ДО СЕМІНАРСЬКОГО ЗАНЯТТЯ

Одеський національний медичний університет

Кафедра загальної та клінічної епідеміології та біобезпеки

Методична розробка

практичного заняття для студентів

з теми:“ Морально-етичні та правові проблеми проведення клінічних випробувань на людині, медичної генетики та клонування, корекції статі.

(6 курс, медичний факультет)

 

 

Затверджено

на методичній нараді кафедри

19” червня 2013р.

Протокол № 7

 

Зав. кафедрою ___ М.І. Голубятников

 

Одеса – 2013 р.


Тема практичного заняття: “ Морально-етичні та правові проблеми проведення клінічних випробувань на людині, медичної генетики та клонування, корекції статі.” – 8 годин.

Актуальність теми:

Навчальні цілі:

Знати:. ---біоетичні та правові проблеми клінічних випробувань лікарських препаратів та медичних технологій;

-біоетичні проблеми в виконанні експериментів на тваринах.

-морально-етичні проблеми проведення клінічних випробувань на людині.

-моральні проблеми медичної генетики.

Вміти:

 

3. Міждисциплінарна інтеграція:

Дисципліни Знати Вміти
Філософія Основні закони і категорії філософії  
Наступні дисципліни:внутрішні та хірургічні хвороби,педіатрія Основні принципи і категорії біологічної й медичної етики. Зібрати анамнез. раціонально призначати засоби в кожному конкретному випадку

 

4.Зміст заняття:

1. Морально-етичні проблеми проведення клінічних випробувань на людині,етико-правове регулювання. Етичні проблеми, пов'язані з проведенням експериментів на тваринах. Конвенція Ради Європи "Про права людини у біомедицині".

2.Специфіка моральних проблем медичної генетики. Медико-генетична інформація: моральні проблеми отримання і використання. Морально-етичні і правові аспекти клонування. Етичні проблеми міжнародного проекту "Геном людини".Євгеніка. Моральні проблеми генної терапії.

3.Етично-правові проблеми корекції статі.

Матеріали для самоконтролю щодо якості підготовки.

1.Експеримент і його види.

2.Досліди на тваринах як найбільш актуальний вид фізичного експерименту і етичний погляд на нього.

3.Альтернативи дослідам на тваринах.

4.Клінічні дослідження, їх цілі, завдання, принципи класифікації. Етичні аспекти проведення клінічних випробувань лікарських засобів.

5.Наукові принципи доказової медицини та їх біоетична оцін ка.

6.Біоетичні та соціальні проблеми медичної генетики, генної інженерії і генної терапії, генетичних технологій модифікацій природи людини та тварин.

7. Правові проблеми медичної генетики, генної інженерії і генної терапії, генетичних технологій модифікацій природи людини та тварин.

8. Біобезпека медичної генетики, генної інженерії і генної терапії, генетичних технологій модифікацій природи людини та тварин.

9.Медико-етичні проблеми клонування людини та тварин.

 

Експеримент (від лат. experimentum – проба, досвід) в науковому методі – метод дослідження деякого явища в керованих умовах. Відрізняється від спостереження активною взаємодією з об'єктом, що вивчається. Звичайно експеримент проводиться в рамках наукового дослідження і служить для перевірки гіпотези, встановлення причинних зв'язків між феноменами.

Існує декілька видів експерименту: фізичний, комп'ютерний, психологічний, уявний, критичний.

Фізичний експеримент – спосіб пізнання природи, що полягає у вивченні природних явищ в спеціально створених умовах. На відміну від теоретичної фізики, яка досліджує математичні моделі природи, фізичний експеримент покликаний досліджувати саму природу.

Один з видів фізичного експерименту, найбільш актуальний в контексті біоетики – досліди на тваринах.

Досліди проводяться в університетах, медичних училищах, фармацевтичних компаніях, фермерських господарствах, оборонних підприємствах і комерційних лабораторіях. Досліди відносяться до генетики, біології розвитку, етології і прикладним дослідженням типу біомедичних, ксенотрансплантації, тестування ліків, токсикологічних дослідів (зокрема тестування косметики побутової хімії). Тварин використовують для навчання студентів і в оборонних дослідженнях.

Практично всі досягнення в медицині XX століття яким-небудь чином залежали від дослідів на тваринах. Навіть щонайпотужніші комп'ютери не здатні змоделювати взаємодію молекул, кліток, органів, тканин, організмів і навколишнього середовища, що робить досліди на тваринах необхідними.

«Досліди на тваринах» часто називають «вівісекцією». Проте термін «вівісекція» буквально означає «розрізання живих істот» і історично відноситься тільки до експериментів, пов'язаних з діссекцією (розтином) живих тварин. «Енциклопедія Брітанніка» визначає вівісекцію, як «операцію на живій тварині ради експерименту, а не лікування. Ширше – будь-який експеримент на тваринах».

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)