АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Лекція. Урок є основною формою організації навчально-виховної роботи

Читайте также:
  1. Лекція.
  2. Лекція.
  3. Лекція.
  4. Лекція.
  5. Лекція.
  6. Лекція.
  7. Лекція.
  8. Лекція.
  9. Лекція.
  10. Лекція.
  11. Лекція.

Урок є основною формою організації навчально-виховної роботи. Образотворче мистецтво –один з найважливіших предметів у початковій школі, адже в процесі виховання та творчого розвитку особистості саме урок образотворчого мистецтва відіграє значну роль, допомагаючи дитині увійти у світ творчості та краси й прилучитися до скарбів художньої культури. Образотворче мистецтво справляє на людину чи не найефективнішу дію, бо завдяки своїй універсальності плідно розвиває її емоційно-чуттєву сферу, поглиблює знання, інтенсифікує візуальний і сенсорний досвід, формує загальну та естетичну культуру. Урок- форма організації навчання, коли вчитель проводить заняття з постійним складом учнів, одного віку й рівня підготовки впродовж певного часу відповідно до розкладу.

Сучасні форми навчання:

- Форма організації всієї системи навчання, навчально-виховного процесу;

- Форми організації діяльності учнів. Форми поділяються на групи за такими ознаками: кількість учнів (індивідуальне, групове, фронтальне); місце навчання(шкільне, позашкільне, екстернат); Тривалість (час регламентується педагогом, батьками, учнями).

Основним підходом до організації системи навчання в сучасній школі залишається класно-урочна система, за якої провідною формою організації навчальної роботи є урок. Основною одиницею занять є урок. Учні об’єднані в класі віком та рівнем підготовки. Існує постійний склад класу на весь період шкільного навчання. Заняття обов’язкові для всіх. Є розклад занять, перерв, єдиний навчальний рік і канікули. Робота всіх учнів у класі відбувається одночасно і по одній темі за єдиним для всіх учнів планом.

Форми організації навчального процесу у сучасній дидактиці:

- Парна (взаємодія учня з учнем чи вчителя з учнем);

- Групова (вчитель одночасно працює з класом);

- Кооперативні (колективні – всі учні активні і навчають один одного);

- Індивідуальна (самостійна) робота учня.

Одним з головних завдань сучасної школи є створення такої системи навчання і виховання, яка б забезпечувала освітні потреби кожного учня відповідно до його нахилів, інтересів, можливостей, де пріоритетом буде виховання загальноосвітніх цінностей особистості, стимулювання її внутрішніх сил до саморозвитку і самовиховання.

Структура уроку.

Тема:

Мета: навчальна, виховна, практична.

Обладнання:

Хід уроку.

І. Організаційна частина (Вчитель перевіряє підготовку учнів до уроку. Можна використати вірші, загадки про предмети необхідні в роботі.).

ІІ. Основна частина.

1. Актуалізація опірних знань (Пригадують раніше вивчений матеріал на якому базується нова тема. Можна використати ребуси, загадки, кросворди, бесіду.).

2. Вступна бесіда (Вчитель підводить дітей до оголошення теми уроку. Можна використати ігрову, проблемну ситуацію.).

3. Оголошення теми уроку.

4. Подача нового матеріалу (Вчитель подає теоретичний матеріал по даній темі. Варто використовувати унаочнення.).

5. Перегляд демонстраційного матеріалу, картин видатних художників чи виробів ДПМ, коротке ознайомлення з інформацією про авторів даних робіт.

6. Демонстрація та аналіз зразка малюнка чи виробу (Показує натуру чи зразок, аналізує форму, будову, колір, композиційне розміщення предмета на площині.).

7. Поетапне виконання малюнка на класній дошці вчителем чи виготовлення виробу (Вчитель демонструє кожен етап роботи.).

8. Правила користування приладдям необхідним для роботи, правила техніки безпеки (Правила користування ножицями тощо.).

ІІІ. Практична робота учнів (учні самостійно виконують роботу). Можна використати музичний супровід чи подати дітям цікаву інформацію що стосується даної теми.

1. Індивідуальна робота з учнями.

2. Фізкультхвилинка.

ІV. Підсумкова частина.

1. Виставка та аналіз учнівських робіт.

2. Підсумок уроку (пригадати теоретичний матеріал).

3. Домашнє завдання (давати при потребі).

 

 

Тема: Методика проведення уроків малювання з натури. Різновидності малювання з натури.

Мета: Ознайомити з основним видом роботи на уроках образотворчого мистецтва, різновидностями роботи малювання з натури та вимогами до проведення даних уроків в початкових класах.

Вид лекції: Тематична лекція.

Дидактичні засоби: наочний матеріал, технічні засоби навчання.

Література:

1. Кириченко М.А., Кириченко І. М., Основи образотворчої грамоти: Навчальний посібник.-2-ге вид.,перероб. І допов.-К.: Вища школа, 2002.-190с.

План:

1. Малювання з натури як основний вид роботи на уроках образотворчого мистецтва в початкових класах.

2. Різновидності малювання з натури.

- З пам’яті;

- За уявою;

- За спостереженням.

3. Завдання уроків малювання з натури.

Тези лекції: малювання з натури, натура, побудова предметів, аналіз натури, різновидності малювання з натури.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)