АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

В. Вернадський «Кілька слів про ноосферу»

Читайте также:
  1. АРХІВНІ ДОВІДНИКИ В СИСТЕМІ НДА: ФУНКЦІЇ ТА СТРУКТУРА
  2. В работе Ф. Энгельса «Роль труда в процессе превращения обезьяны в человека» изложена так называемая _____ гипотеза происхождения человека и общества.
  3. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).
  4. ВИБРАНА БІБЛІОГРАФІЯ
  5. Вища школа України в 1917-1991 роках: здобутки та втрати
  6. Вплив техногенної діяльності на стан довкілля.
  7. Додаткова література
  8. Додаткова література
  9. ДОДАТОК
  10. Економіка і економічна думка Радянської україни до другої світової війни
  11. з дисципліни «Історія української культури»
  12. За визначенням Е. М. Лавриненко і М. В. Диліс, “ – екосистема в межах фітоценозу”.
Підходячи геохімічно і біогеохімічно до вивчення геологічних явищ, ми охоплюємо всю оточуючу нас природу в одному й тому самому атомному аспекті. Це саме — позасвідоме для мене — співпало з тим, що, як виявляється тепер, характеризує науку XX ст. і відрізняє її від минулих віків. XX століття є століттям наукового атомізму. Стоячи на емпіричній підвалині, я залишив осторонь, наскільки зміг, різні філософські пошуки і намагався спиратися на точно встановлені наукові й емпіричні факти й узагальнення, зрідка допускаючи робочі наукові гіпотези. Це треба мати на увазі в подальшому.

 

Поняття «життя» завжди виходить за межі поняття «жива речовина» в галузі філософії, фольклору, релігії, художньої творчості. Це все відпало в «живій речовині». В гущі, в інтенсивності і в складності сучасного життя людина практично забуває, що й сама вона й все людство, від якого вона не може бути відділена, нерозривно зв'язані з біосферою — з визначеною частиною планети, на якій вони живуть. Вони геологічне закономірно зв'язані з її матеріально-енергетичною структурою.
Насправді жоден живий організм у вільному стані на Землі не знаходиться. Всі ці організми нерозривно й неперервно зв'язані — насамперед харчуванням і диханням — з оточуючим їх матеріально-енергетичним середовищем. Поза ним в природних умовах вони існувати не можуть. Людство як жива речовина нерозривно зв'язано з матеріально-енергетичними процесами певної геологічної оболонки Землі — з її біосферою. Воно не може бути фізично від неї незалежним ні на одну хвилину.
В нашому столітті біосфера одержує зовсім інше розуміння. Вона виявляється як планетарне явище космічного характеру. В біогеохімії нам доводиться рахуватися з тим, що життя (живі організми) реально існує не тільки на одній нашій планеті, не тільки в земній біосфері. Це встановлено зараз, мені здається, без сумніву поки що для всіх так званих земних планет, тобто для Венери, Землі і Марса.
Якщо кількість живої речовини втрачається перед косною і біокосною масами біосфери, то біогенні породи (тобто утворені живою речовиною) складають величезну частину її маси, йдуть далеко за межі біосфери.
Гранітна оболонка Землі є ділянкою колишніх біосфер. Дана вказав, що в ході геологічного часу, говорячи сучасною мовою, тобто упродовж двох мільярдів років в крайньому разі, а напевне й набагато більше, спостерігається (стрибками) удосконалення — ріст — центральної нервової системи (мозку), починаючи від ракоподібних, на яких емпірично й встановив свій принцип Дана, і від молюсків (головоногих) і закінчуючи людиною. Це явище й названо ним цефалізацією.
Досягнутий рівень мозку (центральної нервової системи) в досягнутій еволюції не повертає вже назад, йде тільки вперед.
В XX столітті вперше в історії Землі людина взнала і охопила всю біосферу, закінчила всю географічну карту планети Земля, розселилася на всій її поверхні.
Людство своїм життям стало єдиним ці­лим. Немає жодного клаптика Землі, де б людина не могла б прожити, якщо б їй це було потрібно.

Ноосфера є нове геологічне явище на нашій планеті. В ній людина вперше стає найкрупнішою геологічною силою. Вона може й повинна перебудовувати своєю працею і думкою ділянку свого життя, перебудовувати докорінно у порівняння з тим, що було раніше. Перед нею відкриваються все більш і більш широкі творчі можливості. І може покоління моєї онучки уже наблизиться до їх розквіту...

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)