АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

GЗверніть увагу. 1.Мікрофлора атмосфери

Читайте также:
  1. G Зверніть увагу
  2. GЗверніть увагу
  3. Вправа 39. Перекладіть подані речення, звертаючи увагу на вживання видо-часових форм дієслова.

План заняття.

1.Мікрофлора атмосфери.

2. Мікрофлора гідросфери.

3. Мікрофлора літосфери.

& 1.Мікрофлора атмосфери.

Атмосферне повітря є найменш сприятливим біотопом для мікроорганізмів через недостатність поживних речовин, вологи і дію ультрафіолетових променів. Завдяки цьому мікрофлора повітря не чисельна. Мікроорганізми потрапляють у повітря з ґрунту, рослин, тварин, розносяться вітром і атмосферними осадами.

Кількість мікроорганізмів в 1 м³ повітря коливається від кількох одиниць до десятків тисяч.

Найбільша кількість мікроорганізмів знаходиться в шарах повітря, розміщених над крупними густонаселеними містами. Набагато менша їх чисельність над сільською місцевістю, лісами, горами, морями і льодовиками.

По мірі віддалення від поверхні землі повітря стає все чистішим, навіть над крупними населеними пунктами.

Мікрофлора повітря суттєво змінюється залежно від пори року, кліматичних умов.

Мікрофлора повітря представлена різними видами спороутворюючих бактерій, пігментоутворюючих форм мікроккоків, сарцин, дріжджів, цвілевих грибів. Хвороботворні мікроорганізми у відкритому повітрі практично не виявляються.

Чисельність мікроорганізмів у повітрі закритого приміщення визначається його об'ємом, частотою провітрювання, якістю прибирання, ступенем освітленості, наявністю людей.

Таке повітря може стати джерелом зараження мікроорганізмами харчових продуктів, сировини, технологічного обладнання, тому для зниження хвороботворних мікроорганізмів у приміщеннях слід підтримувати оптимальну вологість і температуру, чистоту повітря. З цією метою виконують вологе прибирання, забезпечують вентиляцію і очищення повітря та його дезинфекцію (хімічними препаратами і ультрафіолетовими лампами).

Якісний і кількисний склад мікрофлори повітря залежить від:

1) специфіки підприємства;

2) від пори року;

3) клімату і широти;

4) висоти і інше.

Кількісний вміст мікроорганізмів у повітрі визначають численним методом або методом Коха:

де а – кількість колоній які виросли на чашці Петри,шт..;

F – площа чашки «петри»,см²;

r – час осаду в хвилинах;

100, 5, 100 – коефіцієнти встановлені Кохом.

За 5 хвилин в чашці загальною площею 100 см² осідає стільки мікроорганізмів скільки їх вміщується в 10 л повітря.

Повітря на підприємствах контролюють:

МАФАМ (ЗКБ)

 

МПА

37±1ºС,72 год.

 

 

Обсиміненість повітря не регламентується,але це число повинно бути min.Ступень зараження встановлює мікробіолог 2 рази на рік – в літку і в зімку.Повітрявважають чистим, якщо в 1 л повітря менше 1000 мікроорганізмів.

GЗверніть увагу

У повітрі закритих приміщень виявляють не тільки сапрофітну мікрофлору, але і ряд патогенних бактерій: туберкульозну паличку, спори палички сибірської язви і стовбняка, збудники газової гангрени, пневмококки, стафілококки, віруси тощо.

 

& 2. Мікрофлора гідросфери.

Для ряду мікроорганізмів вода є природним середовищем існування. Найбільше мікроорганізмів у воді відкритих водоймищ і річок, у поверхневих шарах прибережної зони водоймищ. Зі збільшенням глибини кількість мікроорганізмів зменшується. Кількість мікробів у воді залежить від пори року і метеорологічних умов. Мікроорганізми потрапляють у воду під час повеней, сильних дощів, із стічними і господарсько-побутовими потоками. У воді мікроорганізми знаходять сприятливі умови.

На формування мікрофлори водоймища впливає мікрофлора намулу, де чисельність мікроорганізмів сягає 400 000 000 в 1г.

Кількість мікроорганізмів у воді залежить від її походження.

Прісноводні джерела - артезіанська вода, джерельна вода, атмосферні опади (дощ, сніг), глибокі ґрунтові води, вода озер, вода річок.

Якщо водопровідна мережа живиться артезіанською водою, кількість бактерій у ній незначна, якщо вода надходить із відкритих водоймищ - бактерій більше.

Вода в харчовій промисловості використовується для санітарної обробки сировини, миття тари, обладнання, вона входить до складу готової продукції (безалкогольні напої, пиво, компоти, маринади, розсоли), вона є засобом транспортування, охолоджувачем і теплоносієм, використовується для підтримування необхідних санітарно-гігієнічних умов у виробничих приміщеннях і на території підприємства, тому вимоги до якості води для виробничих потреб залежать від її призначення.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)