АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ПЕРІОДИЧНИЙ ЗАКОН Д.І. МЕНДЕЛЄЄВА ТА ЙОГО СУЧАСНЕ ТРАКТУВАННЯ НА ОСОНВІ ТЕОРІЇ БУДОВИ АТОМА. ХІМІЧНИЙ ЗВ'ЯЗОК І БУДОВА МОЛЕКУЛ

33. Поясніть порядок зміни атомних та іонних радіусів у періодах та головних підгрупах із збільшенням заряду ядра атома.

34. Поясніть, за якою ознакою елементи об’єднуються в s-, р-, d- і f-сімейства, а також причину розміщення f-елементів в одній клітині короткої форми періодичної системи.

35. Назвіть валентні електрони атомів s-, р-, d- і f-елементів. Підкресліть їх в електронних формулах атомів елементів з порядковими номерами 5,15,17,24,25,35 та вкажіть, до яких електронних сімейств вони належать.

36. Дайте поняття ізоелектронних атомів та іонів. Напишіть електронні формули атомів літію, натрію, калію та іонів флуору, натрію, магнію, купруму(І) та цинку. Вкажіть ізоелектронні атоми та іони.

37. Напишіть формули вищих оксидів та гідроксидів елементів ІІІ періоду та охарактеризуйте порядок зміни кислотно-основних властивостей цих сполук зі збільшенням заряду ядра атома.

38. Розмістіть гідроксиди в порядку зростання основних властивостей та поясніть порядок розміщення: NaOH, CsOH, Ba(OH)2, Zn(OH)2, Cd(OH)2.

39. На основі електронної будови атомів дайте порівняльну характеристику елементам Хрому та Сульфуру.

40. Складіть електронні схеми будови молекул Cl2, H2S, ССl4. У яких молекулах ковалентний зв'язок є полярним? Як метод валентних зв'язків пояснює кутову будову молекули H2S?

41. Що слід розуміти під ступенем окиснення атому? Визначити ступінь окиснення атому Карбону і його валентність, зумовлену числом неспарених електронів, у сполуках СН4, СН3OН, НСООН, СO2.

42. Що слід розуміти під ступенем окиснення атому? Визначити ступінь окиснення атому Карбону і його валентність, зумовлену числом неспарених електронів, у сполуках СН4, СН3OН, НСООН, СO2.

43. Який хімічний зв'язок називається іонним? Який механізм його утворення? Які властивості іонного зв'язку відрізняють його від ковалентного? Приведіть два приклади типових іонних з'єднань.

44. Який хімічний зв'язок називається водневим? Між молекулами яких речовин він утворюється? Чому Н2О й HF, маючи меншу молярну масу, плавляться і киплять при вищій температурі, ніж їх аналоги?

45. Які кристалічні структури називаються іонними, атомними, молекулярними й металевими? Кристали яких речовин - алмазу, хлориду натрію, діоксиду карбону, цинку мають вказані структури?

46. Розподіліть електрони атому Сульфуру по квантових комірках. Скільки неспарених електронів мають його атоми в нормальному й збудженому станах? Чому при цьому дорівнює валентність Сульфуру?

47. Поясніть, які ковалентні зв'язки називаються - зв'язком і - зв'язком. Розберіть на прикладі будови молекули Нітрогену.

48. Вкажіть, скільки неспарених електронів має атом Хлору в нормальному й збудженому станах. Розподіліть ці електрони по квантових комірках. Чому дорівнює валентність Хлору в нормальному й збудженому станах?

49. Поясніть, який ковалентний зв'язок називається σ-зв'язком і π-зв'язком. Що служить кількісною мірою полярності ковалентного зв'язку? Складіть електронні схеми будови молекул N2, Н2О, НІ. Які з них є диполями?

50. Поясніть, який спосіб утворення ковалентного зв'язку називається донорно-акцепторним. Які хімічні зв'язки є в іонах , ? Вкажіть донор і акцептор.

51. Вкажіть, скільки σ і π - зв'язків у молекулах Н2O, SO2, NO, HF? Наведіть схематичну будову цих молекул.

52. Наведіть валентні схеми утворення хімічних зв'язків у молекулах CO, СО2, HCl, Н2O.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)