АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вплив різних факторів на прояв сили м'язів

Сила скорочення м'язів залежить від багатьох причин, зокрема від анатомічного (морфологічного) будови м'язів. Так, м'язи, пір'ястого будівлі, програючи у величині укорочення, виграють у веретеноподібних м'язів або у м'язів з паралельними поздовжньої осі волокнами в силі скорочення, тому що у них більше фізіологічний поперечник.

Ступінь напруження м'яза залежить від частоти посилаються їй нервових імпульсів. Н. Е. Введенський (1885) переконливо показав, що максимальний ефект скорочення м'язів досягається при оптимальній (а не максимальної) частоті і силі які до ній імпульсів. Досліджуючи ізольовану м'яз, він дійшов висновку, що «для кожної стадії втоми м'язи є свій власний оптимум частоти подразнення (максимальна сила). Всяке роздратування більш рідкісне або ж. більш часте, не здатна утримувати м'яз на максимумі укорочення; кожне з останніх діє тоді до певної міри Pessimum як частоти подразнення».

У теплокровних тварин напруга м'язів досягає максимуму при частоті роздратування близько 60 за 1 с, при цьому напруга м'язи в 4 рази більше, ніж при одиночному роздратуванні. За інших рівних умов напруга м'язів, або развиваемое зусилля, є функція двох змінних: її фізіологічного 'стану і початкової довжини.

Як відомо з фізіології, при підвищенні (до певної межі) навантаження механічна робота, вироблена м'язом, зростає. При подальшому збільшенні обтяження величина роботи знижується і може досягти нуля.

Підвищення збудливості центральної нервової системи до оп-ределенного рівня благотворно позначається на силі скелетних м'язів. З-стояння підвищеного порушення нерозривно пов'язане з емоційним збудженням, що викликає складний комплекс вегетативних і соматичних зрушень. Емоційне збудження - веде до більшого звільненню адреналіну, норадреналіну, ацетилхоліну і деяких інших фізіологічно активних речовин, які стимулюють працездатність мускулатури. Вплив центральної нервової системи на функціональний стан нервово-м'язового апарату може здійснюватися, за участю гуморальних механізмів.

При динамічній роботі максимальної інтенсивності організм забезпечується киснем всього лише, на 10%. Під час динамічної та статичної роботи граничної інтенсивності максимальний рівень працездатності може бути досягнутий при затримці дихання і настуживания: це підтверджують як експерименти, так і багаторічний досвід важкоатлетів.

Гормональні впливу на прояви сили м'язів і работоспособ-ність людини дуже істотні. У свою чергу, м'язова робота змінює «гормональне дзеркало». Наприклад, після середнього і важкого тренування вміст норадреналіну в крові може збільшитися в два рази, значно зростає вміст гормону росту. Рівень кортизолу підвищується тільки після важких тренувань, тоді як вміст інсуліну зменшується.

Гормони кори надниркових залоз - кортикостероїди (або, як їх ще називають, кортикоїди) - грають дуже важливу роль в регуляції різних функцій. За своїм хімічним будовою вони відносяться до стероїдів. За фізіологічного впливу їх ділять на глюкокортикоїди, мінералокортикоїди, андрогени, естрогени, гестагени. В останні роки доведено, що на працездатність людини, особливо істотно впливають глюкокортикоїди і андрогени.

Відомо, що гормони надниркових залоз прискорюють катаболізм - розпад білків, Проте в печінці синтез білків і нуклеїнових кислот посилюється. Глюкокортикоїди відкликають переважний вплив на обмін вуглеводів; крім того, вони підвищують збудливість мозку. Мінерзлокортікоіди теж впливають на збудливість мозку; малі дози грають активизирующую роль, а великі, навпаки, гнітючу. Гідрокортизон викликає зменшення вмісту внутрішньоклітинної води і натрію. Кортикостероїди впливають на передачу нервового імпульсу через синапс. Доведено, що ефект їх дії, пов'язаний із збільшенням проникності м'язової мембрани.

До андрогенів відноситься ряд гормонів, у тому числі андростенді-он, 11-оксіандростендіон і дегідроепіандростерон. Більшою активністю володіє андротендіон, але і він у п'ять разів уступаетпо андрогенної активності тестостерону, який утворюється статевими залозами. Як відомо, андрогени впливають на розвиток статевих органів і вторинні статеві ознаки, стимулюють анаболічні процеси в скелетних м'язах, посилюють контрактивні (скоротливі) властивості м'язів, покращують координацію

рухів. Вони підвищують також бойовитість (тобто агресивність) спортсмена в боротьбі за високі спортивні досягнення на змаганнях.

В останні роки у зв'язку зі значним підвищенням трену-них і змагальних навантажень спортсмени все частіше стали вдаватися до допомоги фармакології для відновлення організму. Так, у ряді країн широко застосовують андрогенні синтетичні препарати, аналоги природного чоловічого статевого гормону тестостерону (такі, як нерабол, дианабол, ретаболіл

та ін) - препарати, що володіють анаболічним властивістю, тобто сприяють зростанню м'язової маси, а також більш швидкому відновленню організму після навантажень. У ряді випадків при їх прийомі спостерігається різке підвищення спортивних досягнень у спортсменів, які протягом тривалого часу: чи не прогресували.

Незважаючи на позитивний вплив андрогенних препаратів на зростання спортивних результатів, їх прийом не рекомендується: вони далеко не безраз-Особисто для організму та їх

застосування заборонено правилами змагань. Препарати, що володіють андрогенні властивості, при вживання в значних дозах надають заместительное дію, пригнічуючи вироблення власних відповідних гормонів; вони можуть сприяти зростанню пухлин. Є й інші негативні сторони їх впливу на організм людини, відомі навіть випадки отруєння спортсменів. З морально-етичної сторони застосування гормональних препаратів або їх синтетичних аналогів не може

бути виправданим.

Виражене анаботіческое властивість мають і деякі препарати, що не володіють андрогенну дію і тому не впливають негативно на статеву сферу: 4-метилурацил, оротат калію, іонозін, карнітин, кобабамід та ін

У зв'язку з тим, що вправи зі значним обтяженням надають специфічний вплив на обмін речовин, ефект тренування у розвитку сили багато в чому залежить від характеру харчування. Значні м'язові скорочення можуть тривати лише кілька

секунд, що викликає відносно невеликі енергетичні витрати. За 1,5-3-годинне тренування атлет витрачає енергію, еквівалентну 800-2000 ккал (І. І. Саксонов), тобто організму не загрожує енергетичне виснаження, якщо добовий раціон харчування становить 3500-4000 ккал. Спортсмен закінчує тренування значно раніше, ніж може наступити стан, близький до виснаження.

У початковий період силового тренування атлета азотистий баланс (при середніх загальноприйнятих нормах білка в

харчуванні) буває негативним. Підвищення працездатності спортсмена, як правило, пов'язують з позитивним баланс азоту.

Достатній надлишок білка і відповідне тренувальне збудження - необхідні умови для гіпертрофії м'язів. Щоб збільшити їх силу, потрібно більш 1 г білка на 1 кг ваги. Зрозуміло, крім оптимальної кількості білка, необхідно також вводити в раціон для гарантованого зростання сили м'язів (при відповідній тренуванні) певну кількість

жирів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних солей, тобто харчування має бути правильно збалансованим.

У літературі досить добре висвітлено роль вітамінів у життєдіяльності організму людини, їх значення в підвищенні працездатності, зокрема спортивної.

Сила м'язів знижується після тривалої інтенсивної м'язової роботи (це підтверджується даними О. Н. Крюкова і Я. А. Еголінского, які проводили спеціальне дослідження на 210 спортсменах). Дослідження після дії бігу на 1,3 і 5 км показали, що у більшості піддослідних із збільшенням дистанції більшою мірою знижується сила м'язів. Було виявлено також, що прояви сили залежать як від тривалості, так і від інтенсивності характеру здійснюваної роботи, а також від рівня тренованості (М. С. Хлистов).

Сила м'язів залежить від часу доби і року. Особливо помітно її зміна протягом доби: максимум припадає на першу Половіков дня (до обіду), трохи менша величина - на

після обідній час і різке зниження настає між 2 і 4 ч. ночі.

Після сну або нічного чергування сила знижується на 20-30% в порівнянні з силою в денний час. У першому випадку вона збільшується поступово, досягаючи максимуму через 3-5 ч.

Максимальна величина сипи варіює як у різні дні, так і через короткі проміжки часу, причому після тренування амплітуда коливання сили менше.

Досвід виступи найсильніших спортсменів на змаганнях без попереднього-котельної адаптації

до нового часового поясу свиде чить про те, що зміна добового режиму не є серйозною перешкодою для високих спортивних дос-тіженія, в тому числі і рекордних результатів.

Вплив пори року на працездатність і сіпу м'язів изу чено недоста-точно. Деякі дослідники відзначають, що мак мально працездатність на-блюдается навесні і на початку літа, а мінімальна - в кінці літа - початку осені. Інші дослідники вважають, що, хоча важка атлетика і не сезонний вид

спорту, більшість вищих досягнень важкоатлетів припадає на осінь.

Великий практичний інтерес представляє вплив гіпоксії на силу м'язів.

С. Гартман (1936) досліджував силу миші, при «підйомі» на висоту в барокамері. До рівня 4200 м сила не змінювалася, а на висоті 5022 м було відзначено її зниження. У деяких випадках на висоті 6000-7000 м спостерігається приріст сили і тільки після 7000 м настає різке її зниження.

У зв'язку з проведенням XIX Олімпіади в Мехіко, на висоті 2300

м, проводилися численні дослідження працездатності спортсменів в умовах середньогір'я. Встановлено, що в 1-й тиждень перебування в горах у добре тренованих атлетів підвищується працездатність, збільшується сила м'язів, різко зростають спортивні результати. Однак в 3-й тиждень, працездатність стабілізується, а в 4-у знижується.

Помірна гіпоксія в результаті зниження парціального дав лення кисню на 25% надає ефект, що тренує. Гіпоксія викликає активізацію

різних сторін метаболізму. Підвищується збудливість центральної нервової системи. Протягом перших 3-4 тижнів перебування в горах ці зміни позитивно позначаються на працездатності, що широко використовується для підготовки спортсменів, у тому числі важкоатлетів. Проте слід мати на увазі, що після перебування в середньогір'ї необхідно час для реакклімагізаціі в рівнинних умовах. Оптимальний час реаккпіматізаціі після 3-4-недепьного перебування на тренуваннях в горах -

приблизно 3 тижні. Якщо ці терміни не витримані і атлети виступають на змаганнях раніше (в кожному разі після закінчення двох тижнів), то, як правило, їм не вдається повністю реалізувати своїсвої фізичні можливості і виступ закінчується невдало.

Одним з факторів, що впливають на силу м'язів, є ультра-фіолетове радіація. Загальна інсоляція (сонячне опромінення) впливає на ефективність тренувального процесу в цілому. Деякі ис-слідчі виявили

сприятливе воз дію сонячного опромінення на стан здоров'я, работоспо собность спортсмена, розвиток основних фізичних якостей (у тому числі і сили).

Прийом вітаміну D3 блокує позитивну дію ультрафіолетового опромінення. Індивідуальна реакція на ультрафіолетове опромінення може бути різною.

Спостереження показують, що ультрафіолетове опромінення особливо сприятливо впливає на зростання тренованості і сили м'язів в зимовий час. Регулярні тренування з щоденним

ультрафіолетовим опроміненням в цей період сприяли тому, що протягом 20-25 днів атлети здобували хорошу спортивну форму і виходили на рівень світових рекордів. В осінній період такої реакції не спостерігалося.

З практики добре відомо значення сну як чинника, визначали працездатність. У добу спортсмену рекомендується слати не менше 7-8 ч.

В останні роки більшість дослідників розглядають сон як активний процес, складаються з двох фаз: без швидких рухів

очей (повільний сон) і сон з швидкими рухами очей (його ще називають парадоксальним).

У механізмі виникнення сну в обох фазах грають істотну роль серотонін і деякі низькомолекулярні фракції спинномозкової рідини.

Крім того, сон і неспання залежать від ретикулярної формації та деяких інших утворень і структур головного мозку. Вважається, що тривалий сон сприятливо впливає на працездатність. Однак, згідно з дослідженнями, сон тривалістю

більше 9 год впливає негативно: погіршується реалізація рухових, навичок, виконання арифметичних операцій.

Спостереження за видатними атлетами (чемпіонами світу та олімпійських ських ігор) показали, що більшість з них перед відповідальними змаганнями спить не більше 5-6 ч. Незважаючи на це, майже всі вони успішно виступають на змаганнях, встановлюючи світові рекорди і займаючи призові місця.

Багато спортсменів перед змаганнями змушені вдаватися до прийому снодійних лікарських засобів. Більшість з них відноситься до розряду допінгів, і перед змаганнями їх приймати не можна. Існують і природні засоби, які надають такий же ефект, як і деякі медикаменти (про це сказано в розділі, присвяченому відновленню).

Є відомості, що на силу м'язів можна впливати за допомогою гіпнозу. При цьому відзначається збільшення сили м'язів на 30% у не спортсменів і на 10%-у спортсменів. Гіпнотичне навіювання збільшує силу м'язів і працездатність. Однак застосування гіпнозу для підвищення спортивних досягнень неприпустимо з морально-етичних міркувань, а також у зв'язку з порушенням стану здоров'я. Для підвищення спортивних досягнень на змаганнях і працездатності на тренуванні є достатня кількість природних методів і засобів, що не представляють загрози для здоров'я спортсмена.

Підвищити працездатність можна шляхом подразнення визна-ділених рецепторів. Світлові, звукові, температурні, смакові, нюхові подразнення в деяких випадках позитивно впливають на силу м'язів. Розігрівання підвищує м'язову активність на 20%.

Сприятливий вплив на працездатність надає холод ний душ, причому воно більш яскраво виражено у тренованих людей. Був проведений такий експеримент: під час пауз між вправами випробуваному накладали холодний компрес на область живота. Результати у фізичних вправах покращилися. Позитивно діє обтирання особи, холодною водою під час змагань: проявляється складне рефлекторне взаємодій ствие периферії і центру.

Вплив холоду (душ, холодні аплікації, низька тим пература навколишнього середовища) на організм є не чим іншим, як стресовим фактором (стресором). Організм пристосовується до нього, перш за все за рахунок активізації кортикоадреналова системи. Виявлено, що при дії холоду на організм тварин підвищується вміст у крові катехоломінов і кортикоидов, тиреоїдних гормонів. Отже, стимуляція м'язової діяльності людини шляхом впливу холоду на організм пов'язана, насамперед, з підвищеним утворенням гормонів. Кожна зі згаданих вище груп гормонів стимулює діяль ність серцево-судинної і дихальної систем.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)