АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Фіксація і систематизація матеріалу, одержаного в процесі конспектування

Читайте также:
  1. II. ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ, ВИВЧЕННЯ НОВОГО
  2. БЕЗПЕЧНІСТЬ ВИРОБНИЧИХ ПРОЦЕСІВ
  3. Бюджетний менеджмент та його роль у бюджетному процесі
  4. Види (типи) виробництва і характеристика їх технологічних процесів. Організаційні форми роботи.
  5. Глобалізація як новий етап розвитку інтеграційних процесів у світовій економіці.
  6. Графік організації технологічних процесів
  7. Демократія та її роль у політичному процесі
  8. Економічна інформація її класифікація та призначення у науково-дослідному процесі
  9. Загальні особливості духовних процесів і розвитку філософії у ХХ ст
  10. Історія виникнення та використання шкільної лекції у навчальному процесі ПТНЗ
  11. Її місце у навчальному процесі
  12. Класифікація технологічних процесів

Важливим аспектом конспектування є питання про ведення конспекту. Це технічне питання, що не має принципового значення, і кожен вольний вирішувати його так. як вважає зручним. Для записів можна використовувати як окремі листи паперу, так і зошити або блокноти. Якщо ведеться конспект об'ємного джерела, що представляє значний інтерес для претендента, то записи краще робити в зошиті або блокноті. Цільний конспект джерела не одного разу стане в нагоді претенденту в процесі підготовки до кандидатських іспитів, системною формування знань по предмету дисертації і при написанні її тексту. Конспектування ж об'ємного джерела на окремих листах чревате втратою окремих листів, як потім виявиться найважливіших і необхідніших.

Вельми важливо чітко і послідовно відділяти акторський текст від власного. Можливо, стоїть в цих цілях використовувати лапки, квадратні дужки, різноколірні ручки, і обов'язково указувати сторінки джерела. У будь-якому випадку в конспекті не повинне виникати неястостей щодо авторства записів. Приміщення в тексті дисертації, іншій науковій роботі положень, що належать іншим авторам, як власних признається плагіатом зі всіма виникаючими з цього факту негативними наслідками.

В результаті системної роботи над науковими джерелами неминуче накопичується значний і цінний матеріал, в якому пошук потрібних положень стає скрутним у міру накопичення такого матеріалу. Тому Неминуче встає питання про систематизацію положень, фактичних даних, інших відомостей, що містяться в конспектах, ксерокопіях і на інших носіях. Найпростішим способом систематизації зібраних претендентом матеріалів є заклад об'ємних тек на кожен окремий параграф або окремий розділ дисертації.

Поняття «достатній» залежить від типу мислення. Для претендентів, орієнтованих на засвоєння всесторонніх знань, написання тексту дисертації не слід починати до тих пір, поки не буде складений розгорнений, детальний план хоча б одного параграфа. Для претендентів з розвиненою інтуїцією достатність матеріалу означає наявність двох-трьох свіжих ідей, з викладу яких і потрібно починати підготовку параграфа дисертації. А потім логіка предмету, укупі з матеріалом з наукових публікацій, забезпечить дієвий рух логіки думки, з лишком компенсуючи відсутність деяких знань, властивих претенденту-енциклопедисту.

 

Модуль 3. Правила підготовки та оформлення наукових робіт

Лекція 6. Процес підготовки рукопису наукової роботи

 

1. Композиція наукової роботи.

2. Рубрикація тексту.

3. Прийоми викладення наукових матеріалів.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)