АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні рекомендації до семінарського заняття. При підготовці відповіді на перше питання потрібно звернути увагу на те, що наша поінформованість про давні слов’янські вірування досить неповна й неточна

Читайте также:
  1. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  2. Відкрите заняття проводилося у зв’язку з участю у конкурсі на посаду доцента кафедри алгебри, геометрії та математичного аналізу.
  3. Деякі рекомендації щодо правил поведінки в умовах небезпеки землетрусу
  4. Додаток. Програма дисципліни і методичні
  5. Друге заняття
  6. Завдання № 1 та методичні рекомендації до його виконання
  7. Загальні методичні вказівки
  8. Загальні методичні вказівки.
  9. Загальні методичні рекомендації
  10. ЗАГАЛЬНІ Методичні рекомендації до вивчення тем, що виносяться на семінарські заняття та на самостійну роботу.
  11. Загальні методичні рекомендації щодо виконання контрольних робіт
  12. Загальні рекомендації

 

При підготовці відповіді на перше питання потрібно звернути увагу на те, що наша поінформованість про давні слов’янські вірування досить неповна й неточна через брак пам’яток та писемних джерел. Більш конкретно ми можемо говорити про пантеон язичницьких богів, створений князем Володимиром, тому доцільно звернути увагу саме на нього. Конкретну увагу потрібно приділити уявленням давніх слов’ян про походження і будову світу, ієрархію та теогонію давніх божеств.

Процес запровадження християнства у Київській Русі необхідно розглядати у контексті внутріполітичних та зовнішньополітичних причин, а також звернути увагу на його наслідки для розвитку державності.

Цікавим буде дослідити трансформацію православного віровчення і культу у результаті впливу на них язичницьких традицій давніх слов’ян.

При висвітленні другого питання потрібно звернути увагу, що на Україні діють три православні церкви:

- Українська православна церква Московського патріархату;

- Українська православна церква Київського патріархату;

- Українська автокефальна православна церква.

Доцільним буде розглянути причини і умови їх виникнення, особливості розвитку і функціонування на сучасному етапі, географію впливу і перспективи подальшої взаємодії.

При розгляді третього питання студентам потрібно враховувати, що нетрадиційна релігійність розглядається як прояв кризи традиційних релігій і масової свідомості людей, тому нетрадиційні культи мають спільні характерні риси і їх можна розглядати як єдину ідейно-політичну течію.

В той же час існує певна класифікація неокультів, яку вживають для зручності, щоб полегшити орієнтацію серед численних існуючих напрямків. Суть класифікації у тому, що в основу кладуться певні базисні уявлення і в залежності від слідування їм виділяють ту чи іншу групу неорелігій. На сьогоднішній день відокремлюють сім груп нетрадиційних релігійних вірувань, які у повній мірі представлені в Україні.

Питання для обговорення

4. Які чинники визначили специфіку пізніх національних релігій?

5. Чому більшість пізніх національних релігій політеїстичні?

6. Що нового у релігійні уявлення людства внесли пізні національні релігії?

7. У чому полягає специфіка віровчення і культу світових релігій?

8. Якими факторами викликана поява монотеїзму у християнстві і мусульманстві?

9. Які фактори визначають специфіку різних напрямків у світових релігіях?

10. Який вплив на сучасний світ справляють світові релігії?

11. Які основні риси були притаманні слов’янському язичництву?

12. Які релігії домінують на території сучасної України?

13. Які неорелігії функціонують на території України?


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)