АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Негативні фактори активної групи

Читайте также:
  1. Але спочатку фашистські, як, власне, й більшовицькі групи в Росії та націонал-соціалістичні – у Німеччині, були малочисельними й малопомітними в політичному житті.
  2. Батьківські консультативно-корекційні групи.
  3. Біотичні фактори.
  4. Ваш рейтинг Рейтинг групи
  5. Види швидкісних здібностей і фактори, які їх визначають
  6. Визначальні фактори Нового часу (наукова революція і формування буржуазного громадянського суспільства)
  7. Геноми майже всіх відомих РНК-вмісних вірусів – це лінійні молекули, які можна розділити на 3 групи.
  8. Гідрометеорологічні фактори коливання рівня
  9. Групи виробів з чорних металів.
  10. Групи зчеплення. Генетичні карти організмів.
  11. Групи крові
  12. групи ПП І р.н.

1. Механічні фактори характеризуються кінетичною, потенціальною енергією і механічною дією на людину: елементи, що рухаються та крутяться, шум, вібрація, ударна хвиля, прискорення, гравітаційне тяжіння, статичне напруження, дим, туман, пив у повітрі, аномальний барометричний тиск та ін.

 

Віробнічий шум – це сукупність різних за тоном та силою звуків, що виникають при коливних рухах різних тіл та передаються в повітряному просторі.

За тривалої дії шуму в людини знижується гострота слуху, змінюється кров’яний тиск, послаблюється увага, зростає витрата енергії за однакового фізичного навантаження, виникає підвищене нервове збудження.

Для боротьби з шумом використовуються колективні (шумопоглинаючі перегородки, екрани та ін.) та індивідуальні (навушники) засоби захисту.

Вібрація – це складний коливний процес, що виникає при періодичному зміщенні центру ваги тіла від положення рівноваги, а також при періодичній зміні форми тіла, якові воно мало в статичному стані.

При тривалій дії вібрації, що перевищує ГДР у працівників може виникати вібраційна хвороба.

Основнімі методами боротьби з вібрацією є використання пружинних та гумових прокладок, спеціальних основ під обладнання.

 

2. Термічні факторимають теплову енергію (температура нагрітих та охолоджених предметів та поверхонь, температура відкритого полум’я, пожеж, хімічних реакцій, аномальні параметри мікроклімату).

 

Внаслідок дії підвищених температур у людини виникають опіки, тепловий удар, при дії понижених — обмороження, переохолодження організму.

Основнімі небезпечними чинниками, що супроводжують дію термічних факторів є підвищена чи знижена температура, токсичні продукти горіння, дим, знижена концентрація кисню та підвищена концентрація вуглекислого (СО2) та чадного (З) газів. При вдиханні продуктів горіння, повітря з невеликим вмістом кисню (менше 14%), великим вмістом вуглекислого та чадного газу втрачається координація рухів, розвивається отруєння.

Непрямім негативним чинником при значних проявах термічних факторів, наприклад пожежі є психологічний чинник, який призводить до збільшення матеріальних втрат та людських жертв.

Основнімі методами попередження прояву та боротьби з термічними чинниками є застосування обладнання у пожежо- та вибухобезпечному варіанті, автоматичних систем попередження пожежогасіння та спеціальних засобів гасіння.

 

3. Електричні факториелектричний струм, статична електрика іонізуюче випромінювання, електричне поле.

Електротравматизм в порівнянні з іншими травмами не найпоширеніший (0,5-1%), але по числу випадків із смертельним результатом займає одне з перших місць (20-40%). Небезпека струму пояснюється тим, що його не можна виявити на відстані. Струм вражає миттєво, але не однозначно. Електрічній струм, проходячи через тіло людини, зумовлює термічну, електролітичну, механічну та біологічну негативну дію.

До загальних електротравм відносять електричний удар, при якому відбувається збудження м'язів тіла людини, що може спричинити судоми, зупинку дихання і серця.

До місцевих електротравм відносять опіки, металізацію шкіри, електричні знаки, механічні пошкодження та електроофтальмію.

- сила струму

- напруга

- година проходження струму через організм людини

- рід струму (змінний чи постійний)

- шлях струму в організмі людини

- при змінному струмі - його частота

- сумарний електричний опір.

Заходи щодо електробезпеки переслідують дві мету:

- виключити дотик людини до токоведущим частин;

- виключити дотик людини до нетоковедущим частин, що випадково опинилися під напругою, або понизити небезпечні вражаючі параметри дотику.

Технічні засоби захисту від дії електричного струму: ізоляція, заземлення, занулення, мала напруга, знаки безпеки, засоби індивідуального захисту та ін.

Іонізуючі випромінювання — квантове (електромагнітне та корпускулярне) випромінювання, під впливом якого із нейтральних атомів утворюються іони.

Захворювання, спричинені іонізацією, можуть бути гострими чи хронічними.

Гострі ураження настають при опроміненні великими дозами протягом короткого проміжку годині. Великі дози рентгенівського і гама-випромінювання можуть спричинити смерть.

Безпека працюючих з радіоактивними речовинами забезпечується таким чином: встановлення гранично допустимих доз опромінення різними видами іонізуючих випромінювань; застосування захисту часом, відстанню; проведення загальних заходів захисту; використання засобів індивідуального захисту.

 

4. Електромагнітні факториосвітленість, ультрафіолетове та інфрачервоне випромінювання, електромагнітні випромінювання, магнітне поле.

 

Джерела:

електромагнітних полів — атмосферна електрика, радіовипромінювання Сонця і галактик, електричні і магнітні поля Землі, штучні джерела випромінювання;

постійних магнітних полів — електромагніти, соленоїди імпульсні установки напівперіодного або конденсаторного типу, вилиті і металокерамічні магніти.

Негативна дія постійних магнітних і електростатичних полів залежить від напруги і годині дії.

Найбільш ефективним методом захисту від електромагнітних випромінювань є встановлення відбиваючих або поглинаючих екранів.

 

 

Пожежа – це неконтрольоване горіння, що завдає моральні та матеріальні збитки та може привести до загибелі людей.

До причин пожеж відносяться:

- недотримання правив пожежної безпеки;

- необережне поводження з вгинатимемо;

- несправність електрообладнання;

- аварії, катастрофи;

- природні явища.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)