АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методика тестування КІСП аудитором

Читайте также:
  1. III. Метод, методика, технология
  2. III. Тестування
  3. А. Методика розрахунків збитків внаслідок забруднення атмосферного повітря
  4. АТЕСТУВАННЯ ВИРОБНИКІВ НАСІННЯ
  5. Б. Методика розрахунку збитків від забруднення водних ресурсів.
  6. БЛАНК ТЕСТУВАННЯ
  7. Бланкові, опитувальні, рисункові і проективні психодіагностичні методики. Сутність і частота народження. Поняття про об'єктивно-маніпуляційних методиках
  8. Заболеваний, методика оценки.
  9. Загальні критерії класифікації психодіагностичних методик. Поняття про наукові і практичних методиках
  10. Контрольная работа №2 «Методика обучения умственно отсталых школьников решению текстовых арифметических задач».
  11. МДК 03.03. Теория и методика экологического образования дошкольников
  12. Методика

У практиці аудиту використовують такі підходи до тестування КІСП:

1 Перевірка шляхом імітації облікових даних. За допомогою програмних засобів, що функціонують на підприємстві, аудитор здійснює рівномірний прорахунок і створює імітаційну базу даних. Шляхом зіставлення даних перевіряється правильність проведених розрахунків і одержаних результатів.

Тестові дані – це дані, спеціально підготовлені аудитором. Звичайно це певні уявні господарські операції, частина з яких є некоректними. При цьому аудитор знає, який саме результат має видати програма. Є декілька підходів до тестування програмного забезпечення. У найпростішому випадку послідовність робіт аудитора з тестовими даними відбувається так, як показано на рисунку 1.

 

 

Рисунок 1 – Загальний підхід до тестування програмного забезпечення

 

Комплексний підхід до тестування включає як використання тестових операцій, так і створення певних уявних об’єктів аналітичного обліку (дебіторів, кредиторів, працівників, матеріальних цінностей тощо). При цьому звичайно в програму вводять набір даних, що містять як реальні, так і уявні записи. Послідовність такого тестування наведено на рисунку 2.

 

 

Рисунок 2 – Послідовність здійснення комплексного підходу
до тестування КСБО

 

Аудитор може застосовувати спеціально розроблені ним конкретні приклади тестування алгоритмів комп’ютерної обробки даних. Наприклад, для перевірки правильності нарахування прибуткового податку аудитор може ввести в комп’ютер клієнта значення певної суми заробітної плати й переконатися в правильності отриманого результату.

2 Перевірка за допомогою спеціальних аудиторських процедур, підготовлених аудиторською фірмою. Ця перевірка здійснюється шляхом моделювання з програмною перевіркою всіх можливих параметрів облікового процесу. На їхній основі аудитор здійснює імітаційну обробку даних зі структурою, аналогічною структурі реального програмного забезпечення. Отримані вихідні дані порівнюються з реальними даними, за результатами порівняння виявляються відхилення, що фіксуються в протоколі перевірки, де, крім самих відхилень, на основі бази знань фіксуються методологічні чи законодавчі акти, які було при цьому порушено.

За допомогою спеціальних програмних засобів здійснюється перевірка, моделювання й аналіз облікових даних з метою визначення їхньої повноти, якості, правомірності й вірогідності. Для цього виконуються порівняння змодельованих облікових даних із реальними даними інформаційної системи, а також здійснюється тестування розрахунків і перерахунків, підсумування, повторне впорядкування та формування звітних даних і їх порівняння із реальними даними. Крім цього, здійснюється контроль правильності відновлення даних.

Ця методика тестування передбачає використання тільки реальних даних клієнта, що обробляються одночасно в КСБО клієнта і в програмному забезпеченні, яке використовує аудитор. Вона називається паралельним виконанням обчислень (рис. 3).

 

 

Рисунок 3 – Паралельна обробка даних

3 Для підприємств, із якими аудиторська фірма має довгострокові договірні відносини, розробляються спеціальні аудиторські модулі, що вбудовуються в наявні програмні засоби обліку, контролю й аудиту. У програмне забезпечення включаються додаткові програмні модулі, що дозволяють контролювати необхідні параметри облікового процесу. За допомогою цих модулів виконується відбір операцій, що становлять інтерес із погляду постійної аудиторської перевірки. Обрані операції зберігаються для подальшого їх вивчення аудитором. Відібрані при цьому дані групуються за операціями у спеціальній аудиторській базі даних для подальшої обробки (рис. 4).

 

 

Рисунок 4 – Збирання аудиторської інформації за допомогою
вбудованого контрольного модуля

 

Програмні засоби застосовують такі види контролю даних:

– систематичний контроль, коли облікові дані тестуються за всіма основними критеріями (діапазон, зіставлення з нормативно-довідковою інформацією і т. ін.);

– вибірковий контроль, здійснений на деякій вибірці даних (за визначеними операціями, за окремими завданнями тощо).

У всіх випадках аудиторські процедури слід проводити не з оригінальними файлами суб’єкта перевірки, а з копіями цих файлів, оскільки будь-які їх зміни, що здійснюються аудитором, та можливе пошкодження не повинні впливати на дані системи комп’ютерної обробки даних. У тому разі, коли контрольні дані обробляються в рамках звичайного процесу обробки інформації суб’єкта, аудитор має пересвідчитися в тому, що контрольні господарські операції вилучені з облікових записів підприємства.

 

Існує також поняття – комп’ютерний аудит. Під комп'ютерним аудитом розуміють оцінку поточного стану комп'ютерної системи на відповідність певному стандарту або запропонованим вимогам. Цей термін вживають фахівці із загальної безпеки комп'ютерних інформаційних систем, і у вузькому значенні він не стосується аудита фінансової звітності. У більшості випадків комп'ютерний аудит потрібний, коли автоматизована система призначена для обробки конфіденційної або секретної інформації. Але саме до таких систем належать комп'ютерні системи бухгалтерського обліку.

Крім проведення аудиторських перевірок, аудиторська діяльність включає виконання послуг, що супроводжують аудитові, з яких найпоширеніші - ведення й відновлення бухгалтерського обліку, аналіз фінансового стану економічного суб'єкта, бухгалтерського й податкового обліку, автоматизації системи керування й т.д.

При виконанні такого роду послуг аудитор може використовувати засоби обчислювальної техніки й інформаційні технології. Так, відновлення й ведення бухгалтерського обліку аудитор виконує на підставі переданої йому економічним суб'єктом первинної документації й частково сформованих регістрів бухгалтерського обліку. Він формує всі передбачені договором регістри бухгалтерського обліку й форми звітності. При необхідності оформляється й відсутня первинна документація.

Аналіз фінансового стану економічного суб'єкта досить важливий як для акціонерів і адміністрації підприємства, так і для його партнерів - постачальників, кредиторів і т.д. Питанням фінансового аналізу економічна наука завжди приділяла належну увагу, і тому проведення аналізу фінансового стану економічного суб'єкта, динаміки й перспектив його розвитку має достатнє методичне місце й у математичній літературі. У цей час багато фірм розробляють програми, орієнтовані на розрахунок різних комплексів економічних показників, що характеризують різні аспекти фінансового стану певних груп підприємств: промислових, сільськогосподарських, торговельних, банків, різних фондів і т.д. Практично кожна програма фінансового аналізу дозволяє розраховувати загальновизнані економічні показники, що характеризують структуру майна, джерела власних коштів, платоспроможність, ліквідність активів, імовірність банкрутства, кредитоспроможність і т.д. Розраховуються показники, що, можуть бути представлені у формі таблиць, діаграм або графіків. Крім того, розрахунок супроводжується резюме про стан і перспективи розвитку економічного суб'єкта.

 

2. Тема Т2. Програмне забезпечення аудиторської діяльності. (Лекційні заняття -3 години)

Лекція 2. Програмне забезпечення аудиторської діяльності.

Аналіз сучасного ринку спеціальних інформаційних систем аудиту. Типи аудиторських програм (спеціальні програмні засоби комп'ютерного аудиту; програмні засоби підтримки аудиторських процедур; пакети прикладних програм загального і проблемно-орієнтованого призначення). Вимоги до аудиторського програмного забезпечення. Порядок та етапи роботи із спеціальними аудиторськими програмними продуктами.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)