АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Програмне забезпечення аудиторської діяльності

Читайте также:
  1. II. Актуалізація опорних знань та мотивація навчальної діяльності
  2. VІ. ПРАВОВІ І НОРМАТИВНО – ТЕХНІЧНІ ОСНОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  3. Атестація професійної діяльності вчителів в організації післядипломної педагогічної освіти в Греції
  4. Аудіювання як вид мовленнєвої діяльності.
  5. Безпека життєдіяльності
  6. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
  7. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
  8. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
  9. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
  10. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
  11. Безпека праці, як галузь практичної діяльності
  12. Безспірне списання коштів державного бюджету за бюджетною програмою для забезпечення виконання судових рішень та виконавчих документів

Аудиторська діяльність має свою специфіку. На Заході розроблені спеціальні аудиторські програми, які називаються «Методи аудита з використанням комп'ютерів» (Computer-assistedaudittechniques (CAAT)). Зокрема, такими проектами вирішуються наступні проблеми:

- Організаційні (розрахунок рівня істотності аудиторського ризику й необхідної величини аудиторської вибірки; АРМ аудиторів по перевірці окремих об'єктів обліку). Однак на шляху рішення даної проблеми є серйозна перешкода. Навіть чітко регламентований бухгалтерський облік складно піддається алгоритмізації й формалізації, не говорячи вже про аудит. Методики перевірки для кожної аудиторської фірми (підрозділів внутрішнього аудита) являють собою її ноу-хау. Ефективне керування витратами й висока якість аудита - головні фактори успіху аудиторських перевірок. Виходячи із цього, створення «уніфікованих» АРМ аудитора заздалегідь приречено на невдачу.

- Методичні (створення баз даних про виявлені порушення із вказівкою їхнього характеру, посилань на нормативні документи, сум нанесеного збитку, методів їхнього розкриття) і аналітичні (на основі зазначених раніше баз даних можливе проведення аналізу ефективності контрольно-аудиторської діяльності).

- Можливість конвертації бухгалтерської системи в програмне середовище аудиторської системи. Для виходу зі сформованої ситуації потрібні розробка й впровадження на підприємствах єдиних (сполучених) програмних продуктів - і для бухгалтерського обліку, і для внутрішнього аудита (коли підсистема аудита є логічним продовженням підсистеми бухгалтерського обліку). Тоді проблему інформаційної несумісності можна буде вирішити. У такому виді (теоретично) можливе проведення аудита автоматизованим способом.

Відповідно, на відміну від програм бухгалтерського обліку вимоги до аудиторського програмного забезпечення будуть такими:

1 Наявність розвинутих засобів контролю операцій. Контроль має здійснюватися не лише в момент оформлення документа чи проводки, як прийнято в суто бухгалтерських програмах, а й тоді, коли в цьому виникає необхідність.

2 Підвищена гнучкість. Оскільки аудиторам доводиться працювати з різними замовниками, котрі мають різні облікові політики, форми звітності і навіть плани рахунків, то програма має швидше перенастроюватися на специфіку страхової компанії, торгового дому, бюджетної організації, виробничої компанії. У системах комп’ютеризації, призначених для зовнішнього аудиту, мають враховуватися загальні стандарти й окремі облікові правила для підприємств, які перевіряють.

3 Ергономічність. Під цим розуміють наявність засобів для зручного введення великих обсягів інформації, оперативного і простого формування звітів. Іншими словами, програма має бути розрахована не на програміста чи оператора, а на аудитора, знання якого в галузі комп’ютерної техніки можуть бути обмежені.

4 Зв'язок на рівні баз даних з бухгалтерськими програмами. Необхідні додаткові засоби для введення і виведення даних, представлених у різних форматах.

Крім основних вимог, аудиторському програмному забезпеченню мають бути властиві такі ознаки: простота освоєння, швидкодія, професійна оперативна підтримка з боку розробників.

У роботі зі спеціальним аудиторським програмним продуктом поетапно виконують ряд процедур.

На першому етапі аудитор визначає завдання, які необхідно вирішити під час перевірки за допомогою спеціального програмного забезпечення.

На другому етапі складають план виконання поставлених завдань і роблять оцінку реальності застосування аудиторських програмних засобів. З цією метою здійснюють аналіз форми і методів застосовуваного на підприємстві бухгалтерського обліку й оцінюють можливість застосування спеціального аудиторського програмного забезпечення. При цьому встановлюють обсяг облікової інформації, обсяг роботи аудитора, кількість часу, необхідні для проведення аудиторської перевірки. На цьому етапі визначають потрібну потужність обчислювальної техніки і складають графік виконання аудиторських робіт із зазначенням обсягів виконуваних робіт, термінів виконання, конкретних виконавців та форми завершення.

На третьому етапі здійснюють налагодження стандартних програмних засобів, розробку нових засобів, необхідних для цієї аудиторської перевірки. Наявні програмні засоби адаптуються для фактичних облікових даних.

На четвертому етапі здійснюють перевірку сформованих на електронних носіях даних з метою підтвердження їхньої незмінності, оцінюють стан підприємства, яке перевіряють, проводять тестування й обробку за графіком, аналіз отриманої інформації, її оцінювання за допомогою бази знань і формують комп'ютерний висновок за позиціями, котрі перевіряють.

У створенні аудиторських систем є дві базові стратегії:

– мінімізація витрат на введення початкових даних;

– мінімізація ризику пропуску помилкових даних у фінансовій документації.

Вибираючи першу стратегію, можна використовувати введення інформації на зразок «так – ні», яку задають набором тестів, або частково відмовитись від уведення бухгалтерської інформації клієнта. Цей шлях може призводити до значного ризику пропущення помилок.

Друга стратегія потребує значних витрат на введення початкових даних. Для скорочення цих витрат можна орієнтуватися на первинну інформацію клієнта, у якій відбито всі фінансово-господарські операції на аналітичному і синтетичному рівнях. З цією метою можна використовувати конвертацію даних бухгалтерської системи клієнта в програмне середовище аудиторської системи чи адаптацію аудиторської системи до структури інформаційної бази клієнта.

Вітчизняний ринок спеціальних інформаційних систем аудиту лише починає розвиватися. На світовому ринку представлені аудиторські програми трьох типів:

– спеціальні програмні засоби комп'ютерного аудиту;

– програмні засоби підтримки аудиторських процедур;

– пакети прикладних програм загального і проблемно-орієнтованого призначення.

Перший тип програм – спеціальні програмні засоби комп'ютерного аудиту – призначений для проведення аудиту безпосередньо комп'ютерної системи клієнта шляхом її тестування з використанням різноманітних методів. Результатом є висновок про фактичну працездатність процедур контролю та захисту даних у системі, що дозволяє оцінити ризик неефективності контролю і визначити можливість використання бази даних клієнта в проведенні аудиторської перевірки.

Другий тип програм – програмні засоби підтримки аудиторських процедур – забезпечує роботу з великими масивами даних, що перевіряються, при виконанні аудиторських процедур (наприклад, перевірка й аналіз записів, зіставлення даних різних файлів, розмітка і роздрукування вибірок, генерація звітів тощо).

Програмні засоби підтримки аудиторських процедур допускають виконання певних тестів на фактичних даних. За допомогою таких програмних засобів здійснюють аудиторську перевірку й аналіз записів на основі визначених критеріїв з метою визначення їхньої якості, повноти і правильності. Для цього також використовують базу знань, що допомагає визначити невідповідності і прийняти необхідні рішення. Таке програмне забезпечення дозволяє робити тестування розрахунків, виконувати необхідні перерахунки і зіставляти отримані результати з нормативними, кошторисними, попередніми даними.

Програма «Помощник аудитора» російської фірми «Гольдберг-аудит», є спробою створити аудиторську систему, що реально працює, спрямовану на розв'язання завдань аудиту на всіх етапах його здійснення. Структура автоматизованої аудиторської системи складається з чотирьох основних блоків, функції яких відповідають чотирьом етапам проведення аудиту.

У блоці підготовчого етапу міститься анкета для підприємства, яке перевіряють, і бланки-тексти листів, якими обмінюються аудитор і клієнт перед укладенням договору на аудит – лист-пропозицію і лист-зобов'язання. На цьому етапі збирають дані про клієнта й отриману інформацію вводять у комп'ютер для подальшого використання в інших блоках.

Блок планування містить математичні моделі й алгоритми розрахунків величин аудиторського ризику, рівня суттєвості й вибірки. Через бланки-розрахунки вводять необхідні для розрахунків вихідні дані, що відповідають типу підприємства, яке перевіряють. Введення даних може здійснюватися як вручну, так і автоматично з облікової бази даних. Друге переважає, тому що розрахунки суттєвості і вибірки для конкретних процедур ґрунтуються на знанні кінцевого сальдо, дебетових і кредитових оборотів по конкретних рахунках. У результаті розрахунків програма визначає всі необхідні для планування величини. Виробляється також вибір загального плану і програми аудиту.

Блок процедур аудиту найбільший і найважливіший. Він охоплює такі елементи:

– робочі програми аудиту за розділами;

– бланки-процедури для кожного розділу аудиту;

– бланки-тести для окремих розділів аудиту;

– висновки за розділами аудиту.

У цьому блоці реалізується стратегія оптимізації обсягу інформації, яку вводять, з мінімізацією ризику аудиторських помилок. Це найскладніша частина автоматизації системи, спрямована на встановлення зв'язків між інформацією аудитора, яку вводять при виконанні процедур, розрахунковими значеннями суттєвості та вибірки і формуванням висновку аудитора щодо конкретного розділу.

Основним завданням блоку процедур є підготовка матеріалів для аналітичної частини аудиторського висновку.

У блоці заключного етапу є бланки-шаблони для підготовки офіційного висновку, що має вступну, аналітичну і заключну частини. Форми вступної і заключної частин мають стандартизований вигляд. У блоці є також бланк письмової інформації аудитора керівництву економічного суб'єкта.

Іншою подібною програмою є теж російська «Abacus Professional»,яка охоплює практично всі стадії проведення аудиторської перевірки. При першому знайомстві з клієнтом аудитор за допомогою програми може провести експрес-аудит бухгалтерської звітності. Для спрощення цієї процедури в програмі реалізовано можливість уведення даних з інших бухгалтерських програм у форматах СУБД Btrive, Clarion, Сlірреr, Fохрго тощо. Використання цих прийомів допомагає оперативно виявити ділянки обліку клієнта, де імовірний ризик виникнення помилки, і прийняти рішення про проведення чи непроведення аудиторської перевірки. Під помилкою, яку виявляє комп'ютер, розуміють нестиковку не лише математичних операцій, а й логічну. Експрес-аудит дозволяє також приблизно оцінити обсяги вибірки, терміни проведення перевірки, суму аудиторського гонорару.

На стадії перевірки правильності оформлення документів і пов'язаних із ними проводок, накопичувальних регістрів і звітів аудитор може використовувати спосіб простежування за якою-небудь ознакою, наприклад за сумами чи контрагентами, що здаються «підозрілими». Під простежуванням розуміють процедуру, у ході якої аудитор перевіряє деякі первинні документи і їхнє відображення в регістрах синтетичного й аналітичного обліку. Відповідна заключна кореспонденція рахунків, жорстко прив'язана в програмі до цих документів, дозволяє зробити висновок про правильність (чи неправильність) відображення цієї господарської операції в бухгалтерському обліку.

Для формування звітів довільної форми існує спеціальний конструктор документів і звітів —Abacus Designer, за допомогою якого розробники доопрацьовують звіти за технічним завданням самих аудиторів. На базі Abacus Designer можна також підготувати контрольні акти звірки розрахунків, спеціальні звіти, у яких інформація може бути подано в різних розрізах, з різною глибиною аналітики.

Одним із найскладніших напрямів аудиторської діяльності є оптимізація облікової політики підприємства. Оскільки Abacus Professional підтримує роботу з кількома базами даних, для аудитора стає можливим моделювання ситуації зміни облікової політики фірми-клієнта на підставі реальних даних. Таким чином, аудитор може обґрунтувати, які прибутки принесе фірмі-замовнику зміна облікової політики або яких втрат вона зазнає від цього, і дати зважені рекомендації зі стратегічного планування.

Програмний продукт Audit XP «Аудит отчетности»

Программа органично сочетает в себе такие важные качества как удобство работы и многофункциональность, обеспечивает комплексную автоматизацию ввода и обработки информации на всех этапах проведения общего аудита, предлагает оригинальную аудиторскую методику, содержащую встроенные алгоритмы расчетов, планирования, формирования и анализа выборки, выбора видов выявленных нарушений и автоматического построения выводов по разделам аудита и итогового заключения.

Audit XP «Аудит отчетности»:

1. Предлагает оригинальную методику проведения аудита, содержащую встроенные алгоритмы расчетов, планирования, формирования и анализа выборки, выбора видов выявленных нарушений и автоматического построения выводов по разделам аудита и итогового заключения.

2. Не требует самостоятельной настройки и доработки методики проверки.

Имеет дружественный интерфейс и интуитивно понятный алгоритм работы, позволяющий легко и быстро обучиться работе в программе.

Содержит полный комплект рабочих документов аудитора по всем разделам аудита (подготовительный, планирование аудита, проведение аудита, заключительный) - это более 500 бланков, процедур, справочных таблиц и отчетов.

Имеет встроенный алгоритм сравнения данных бухгалтерской базы с данными бухгалтерской отчетности аудируемого лица. Включает методику контроля качества аудиторской проверки и блок аналитических процедур и финансового анализа.

Предоставляет возможность автономной работы аудиторам на переносных компьютерах (типа - ноутбук) и последующую выгрузку результатов аудита по разделам (этапам) в один выбранный компьютер без использования сетевой версии. При этом число аудируемых предприятий практически неограниченно.

Содержит встроенный редактор бланков, который позволяет создавать новые и изменять уже существующие бланки аудиторских процедур или вообще полностью изменить программу под внутренние стандарты аудита организации.

Программа Audit XP «Аудит отчетности» поставляется в одной из трех редакций, различающихся по функциональным возможностям:

1. Комплекс аудит

Максимальная редакция программы. Помимо автоматизации работы непосредственно аудитора содержит блоки: Контроль качества аудита, Генератор отчетов аудитора, Методология аудита. Данная редакция программы рекомендуется разработчиком для приобретения как минимум для одного рабочего места.

2. Рабочее место аудитора

В этой редакции собраны наиболее важные процедуры для непосредственного проведения аудита. Аудиторская группа может работать как в локальном так и в сетевом исполнении. Каждый аудитор по выполнении своей части работы может объединить (слить) свои наработки в единую базу, после чего старший аудитор, по совокупности данных может подготовить аудиторское заключение, отчет аудитора, отчет по финансовому состоянию аудируемого лица и пр.

3. Рабочие документы аудитора

Данная редакция однопользовательская, предназначена для малых аудиторских фирм, позволяет оперативно создавать рабочие документы, проводить аудиторские процедуры, и использовать весь функционал программы за исключением некоторых ограничений (Редакции). При желании, всегда можно повысить редакцию программы.

Программное решение IT Audit: Аудитор разработано для автоматизации всех процессов аудиторской компании, которая занимается аудитом и управляет персоналом. IT Audit: Аудитор разрабатывалась с учетом запросов стандартов аудита международного и мирового бизнес уровня. IT Audit: Аудитор эффективно помогает при внутреннем аудите внутри предприятия.

Программа по автоматизации аудита IT Audit: Аудитор разрабатывалась не только для формального выполнения многих требований аудиторских стандартов, но и для того, чтобы создать инструмент для перевода аудита на автоматизированную основу.

Использование IT Audit: Аудитор позволяет:

* провести систематизацию методологической работы;

* организовать эффективное планирование аудита;

* увеличить качество ведения аудита;

* увеличить последующий и оперативный контроль над процессом аудита;

* заметно уменьшить трудоемкость проведения аудита;

* выполнить стандарты при проведении аудита;

* увеличить управляемость компании;

* разделить права доступа к материалам аудиторской проверки;

* архивировать и систематизировать информацию.

 

Основные модули программы по автоматизации аудита:

1 Планирование аудита, составление программы аудита предприятия

Программа IT Аудит: Аудитор позволяет снизить трудоемкость проведения аудита за счет эффективного и рационального планирования. Модуль Планирование аудита предоставляет возможность формировать Программу аудита по результатам анализа однородных хозяйственных операций.

В ходе планирования аудита выполняются следующие процедуры:

· Оценка возможности проведения аудита и (или) выполнения специальных заданий

· Подготовка контрольного листа независимости аудиторской компании

· Изучение состава органов управления аудируемого лица и получателей информации по результатам аудита

· Анализ применяемой предприятием автоматизированной системы учета

· Оценка риска хозяйственной деятельности

· Расчет уровня существенности, распределение существенности по статьям отчетности

· Формирование состава аудиторской группы

· Расписка членов аудиторской группы о факте личной независимости

· Подготовка программы аудита

другие процедуры.

Основной ключевой особенностью программы IT Аудит: Аудитор в части планирования аудита является:

· расширяемость выполняемых процедур исходя из внутрифирменного подхода аудиторской компании

· планирование выполнения аналитических процедур и процедур по существу с привязкой к хозяйственным операциям.

Выбирая подлежащие проведению аудиторские процедуры по хозяйственной операции аудитор тем самым формирует программу аудита с учетом особенностей деятельности аудиторуемого лица. Выбранные процедуры попадают в общую программу аудита.

В зависимости от сути проверяемой операции, программа акцентирует внимание аудитора именно на тех процедурах, которые свойственны данной операции. При этом программа не ограничивает аудитора в выборе аудиторских процедур (это наш принципиальный подход). Аудитор имеет возможность выбрать необходимую процедуру из справочника или самостоятельно добавить новую аудиторскую процедуру.

Модуль Журнал операций предназначен для изучения однородных операций проверяемого предприятия на этапе планирования аудита или непосредственно в процессе его проведения. Функционал данного модуля позволяет детализировать Программу аудита применительно к проверяемому предприятию.

Основное назначение Журнала операций – предоставить аудитору инструмент для изучения операций клиента на этапе планирования аудита и детализировать Программу аудита в части сопоставления подлежащих проведению аудиторских процедур с данными бухгалтерского учета. Форма заполняется на основании импортированных данных бухгалтерского учета клиента.

Одной из особенностей программы IT Audit: Аудитор является возможность создания Программы аудита на основании предварительного изучения однородных операций клиента в модуле Журнал операций.

2 Методика аудита

Использование справочников по методологии аудита и шаблонов рабочих документов позволяет повысить уровень методологической работы.

В состав поставки программы IT Аудит: Аудитор включена поддерживаемая разработчиком методика аудита.

Для пользователей Украины и Казахстана в программу встроена национальная бухгалтерская отчетность.

Отличительной особенностью программы является отсутствие зависимости работы аудиторской компании от встроенной в программу методики аудита. Применяемая аудиторской фирмой собственная методика аудита при необходимости может быть встроена в программу без привлечения разработчика (на каждый рабочий документ потребуется порядка 5-10 минут).

Программа предоставляет возможность обмена методикой аудита между компаниями-партнерами.

В состав программы IT Аудит: Аудитор включены следующие справочники по методологии аудита:

Типовые аудиторские процедуры и соответствующие им шаблоны рабочих документов аудитора настраиваются на автоматическое заполнение данными бухгалтерского учета

Типовые нарушения. Содержит перечень типовых нарушений, используемых при подготовке отчета аудитора и аудиторского заключения

Методика расчета уровня существенности и финансового анализа. В программу встроена общераспространенная методика расчета уровня существенности и финансовых показателей.

В программе установлена взаимосвязь между типовыми операциями и типовыми процедурами, типовыми операциями и типовыми нарушениями.

 
 

 


Интеграция с 1С: Предприятие 7.7 (8.1, 8.2)

 

Импорт данных из бухгалтерских программ клиента в программу IT Аудит: Аудитор позволяет существенно снизить временные затраты на проведение аудита и повысить его качество.

Программа IT Аудит: Аудитор интегрирована с платформой 7.7, 8.1, 8.2 программы 1С:Предприятие. Также данные бухгалтерского учета (проводки, остатки по счетам) могут быть загружены из файлов Microsof Excel.

В программу IT Аудит: Аудитор данные бухгалтерского учета (проводки, остатки по счетам, справочники) загружаются с целью проведения выборочного исследования и автоматического заполнения рабочих документов.

Преимущества, которые предоставляет интеграция программы IT Аудит: Аудитор с 1С: Предприятие по сравнению с традиционным способом создания рабочих документов по данным программы 1С: Предприятие:

- возможность автоматического отбора элементов статистической выборки и включения их в рабочий документ. При традиционном способе проверки аудитор либо вообще не оформляет результаты выборки (что чаще всего и происходит по причине неудобства ее формирования), либо вынужден в ручную отбирать элементы выборки по таблице случайных числе или иным способом. В день аудитор может проводить 1-3 выборки. Применяя программу IT Аудит: Аудитор он может сэкономить порядка 20-30 минут на данной операции

- автоматическое заполнение "шапки документа" данными аудируемого лица (наименование, договор, дата заполнения, должность иполнителя, ФИО исполнителя, руководитель аудиторской группы и т.д.). На внесение данной информации в день у аудитора уходит порядка 10 минут

- возможность быстрого отбора крупных операций (операций, превышающих уровень существенности). В 1С: Предприятие отбор производится в ручном режиме путем копирования необходимой операции в Microsoft Excel или путем удаления других операций из файла. Проверяя 10-20 однотипных операций в день только на этой операции аудитор может сэкономить 30 минут в день

- возможность документирования ошибок по проводкам (остатку в разрезе аналитического учета). Всегда можно посмотреть, в каких проводках было допущено определенное нарушение или какие нарушения были зафиксированы по данной проводке

- возможность обратить внимание члена аудиторской группы на конкретную операцию. При этому не требуется переписывать реквизиты данной операции (дата, сумма, корреспонденция, аналитика и т.д.). Достаточно только внести сам вопрос или краткое задание (например, запросить договор аренды по данной операции, обратить внимание на существенное изменение суммы операции в июле по сравнению с другими периодами). Во-первых, вопрос будет задокументирован. Во-вторых, исполнителю задания не потребуется искать эту операцию, чтобы самому с ней ознакомиться перед запросом в бухгалтерию. И в-третьих, исполнитель не забудет посмотреть данный вопрос. Только на этой операции в день можно сэкономить порядка 15 минут.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.013 сек.)