АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 1 Сучасна концепція маркетингу

Читайте также:
  1. Види маркетингу залежно від стану попиту
  2. Виникнення, сутність і зміст STP-маркетингу
  3. Еволюція відділів маркетингу на підприємстві
  4. Еволюція відділів маркетингу на підприємстві
  5. Завдання і принципи організації служби маркетингу
  6. Закони збереження в мікросвіті. Сучасна фізична картина світу. Досягнення та проблеми сучасної фізики. Роль українських вчених у розвитку фізики
  7. Значення PR та маркетингу на ринку товарів та послуг
  8. Значення PR та маркетингу на ринку товарів та послуг
  9. Концепції розвитку маркетингу
  10. Концепція адаптованої DOTS-стратегії в Україні
  11. Концепція вартості грошей у часі
  12. Концепція громадянського виховання

1. Сутність та основні поняття маркетингу.

1.1. Зміст збутового та маркетингового підходу до управління фірмою.

1.2. Функції, принципи та завдання маркетингу.

2.Концепції розвитку маркетингу.

3. Система засобів маркетингу.

Дослівно термін „маркетинг” перекладається з англ.. як ринкотворення, ринкова діяльність, орієнтація на ринок. Причиною зародження маркетингу стало насичення ринку, перебільшення пропозиції над попитом. Про маркетинг може йтися лише за умови існування самого ринку. Першим типом ринку, що сформувався в розвинених країнах світу, став ринок продавця – тобто такий ринок, на якому більше влади мають виробники, і активнішими діячами на ринкувимушені бути покупці. Ознакою цього є дефіцит товару.

Зі зростанням пропозиції над попитом сформувався інший тип ринку – ринок покупця, на якому більше влади мають споживачі, і активнішими діячами на ринку вимушені бути продавці. І саме ринок покупця вимагає активного впровадження в практику провідної ідеї маркетингу:

Запорукою досягнення мети фірми є визначення незадоволених потреб споживачів і забезпечення бажаної задоволеності їх ефективнішими й продуктивнішими, ніж у конкурентів, методами.

У літературі пропонуються наступні визначення маркетингу:

Маркетинг – процес створення й реалізації товарів з метою задоволення потреб споживачів.

Маркетинг – соціальний і управлінський процес задоволення потреб споживачів шляхом створення товарів, споживчих цінностей (здатність товару задовольняти потребу споживачів) та обміну ними.

Маркетинг – діяльність фірми з позиції споживача.

Маркетинг – управлінський процес планування та втілення задуму, ціноутворення, поширення й просування ідей, товарів, послуг від виробника до споживача з метою задоволення потреб усіх суб’єктів ринку.

1.1. Зміст збутового та маркетингового підходу до управління фірмою.

Підприємство у своїй діяльності може бути зорієнтоване на різні об’єкти, використовувати різні засоби досягнення мети. Залежно від цього розрізняють збутовий та маркетинговий підходи до управління підприємством

Зміст збутового підходу
Об’єкт уваги Засіб досягнення мети Кінцева мета
Можливості виробництва Інтенсифікація збутових зусиль Отримання прибутку за рахунок збільшення обсягів збуту
„Продають те, що можуть виробити”
Зміст маркетингового підходу
Потреби споживачів Застосування комплексу маркетингу Отримання прибутку за рахунок задоволення потреб споживачів
„Виробляють те, що зможуть продати”

 

Рис.1 Збутовий та маркетинговий підходи до управління фірмою

Спостерігається різна роль маркетингу при обох підходах:

· При збутовому підході використовуються лише маркетингові інструменти формування й стимулювання попиту на товар;

· При маркетинговому підході використовуються всі елементи комплексу маркетингу (товар, ціна, розподіл, просування).

Маркетинг як філософія підприємницької діяльності оперує низкою понять:

Нестаток – відчуття людиною браку чогось; нестаток не має предметної форми. Напр., відчуття людиною почуття голоду, спраги, холоду.

Потреба – це нестаток, який має предметну форму й залежить від культурного рівня людини. У двох різних людей однаковий нестаток може матеріалізуватися в різні потреби. Згідно з ієрархією потреб за Маслоу, товар може задовольняти первинну потребу (потребу в безпеці, захищеності), а для іншої людини він задовольняє вторинну потребу (потреба поваги, самореалізації). Завдання ж виробника зрозуміти, яку потребу намагається задовольнити споживач його товаром. Саме тоді можливо буде надати товарові таких рис і властивостей, які спроможні задовольнити певну потребу споживача.

Попит – це потреба, підтверджена матеріально. І саме споживач, який становить платоспроможний попит, може розглядатися як потенційний покупець. З огляду на те, який стан і рівень попиту існує на товар, можна визначити відповідний вид маркетингу: від’ємний, відсутній, потенційний, задоволений, хиткий, знижений, надмірний, шкідливий.

Стан попиту Мета маркетингу Вид маркетингу Інструменти маркетингу
Від’ємний Формування попиту шляхом подолання негативного ставлення до товару Конверсійний маркетинг Взаємини з громадськістю, пропаганда, робота з товаром
Відсутній Стимулювання попиту Стимулювальний маркетинг Інформативна реклама, семплінг, акції стимулювання збуту, PR
Потенційний - Розвиток товару; - Розвиток попиту Розвиваючий маркетинг, орієнтований на виробництво; розвиваючий маркетинг, орієнтований на споживача Удосконалення товару, супутні послуги, поліпшення якості, зниження собівартості; акції стимулювання збуту, реклама, персональний продаж, PR
Задоволений Утримання попиту Підтримувальний маркетинг Нагаду вальна, підтримувальна реклама, акції
Хиткий Збалансування попиту Синхро-маркетинг Знижки цін та стимулювання попиту в період падіння обсягів продажу
Знижений Відновлення попиту Ремаркетинг Активізація просування, коригування цін, оновлення продукції
Надмірний Зниження попиту Демаркетинг Підвищення ціни
Шкідливий Ліквідація або обмеження попиту Протидіючий маркетинг Соціальна реклама

Таблиця 1.1 Види маркетингу залежно від стану попиту

Товар – це все, що призначено для задоволення певної потреби споживача й запропоновано на ринку для продажу. Таким чином товаром можуть бути матеріальні об’єкти, послуги, ідеї, інтелектуальні здібності людини, нерухомість, земля.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)