АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Рекреаційно-оздоровча функція

Читайте также:
  1. Ваша допоміжна функція
  2. Законодавча функція Верховної Ради України
  3. Маркетинг як функція підприємства
  4. Оцінна функція
  5. Пізнавальна функція
  6. Повна функція управління
  7. Соціалізація молоді як провідна функція школи, її особливості в сучасному світі
  8. Теоретико-пізнавальна функція
  9. Теоретико-пізнавальна функція соціології
  10. Установча функція Верховної Ради України
  11. Функція АБО

Як справедливо вважає А.Ж. Меллума, рекреаційно-оздоровча функція не є специфічною для заповідних об'єктів, але "окремим категоріям ця функція властива як додаткова". Для багатьох охоронюваних природних територій вона не є основною, а породжується освітньо-виховної. Рекреаційна функція заповідних об'єктів завжди має поєднуватися з освітньо-виховною функцією, і це може дати великий поштовх до підвищення зацікавленості в охороні природи (Меллума, 1988). Разом з тим рекреаційна функція може "працювати": нехай заповідний об'єкт і має рекреаційною цінністю, але не використовується в рекреаційних цілях за відсутністю зручного під'їзду до нього.

Освітньо-виховна функція

Природні заповідні об'єкти володіють магією "звернення піску в золото", матеріального в духовне. Освітньо-виховна функція пов'язана з виховної, колекційної, природничо-наукової, культурної, освітньої, релігійної, екологічної, естетичної, етичної цінностями заповідної природи, її властивості впливати як на окрему особистість, так і цілі етноси. Деякі види заповідних об'єктів, в першу чергу національні парки, ландшафтні заказники стають своєрідними "університетами в природі" для підростаючого покоління. Освітньо-виховна функція дуже часто є ініціатором рекреаційної функції і повністю поєднується з останньої (Меллума, 1988).

Надихаюча функція

Завдяки зберігається в заповідних об'єктах краси і цінності первозданної природи, заповідні території викликають високі і благородні хвилювання, стимулюють естетичне творчість, розумову і духовну діяльність. "Всяке мистецтво", - казав Сенека, - "є наслідування природі".

Наукова функція

Наукову функцію у нас часто вважають метою створення і сенсом існування охоронюваних природних територій. Звичайно, заказники та інші заповідні об'єкти мають велике значення для науки, однак такий утилітарно-науковий підхід, коли забуваються інші функції охоронюваних природних територій, не кращим чином позначається на заповідній справі.

Функція охорони культурних цінностей

Віддаючи належне природоохоронної функції охоронюваних природних територій, фахівці заповідної справи чомусь найчастіше забувають про цієї важливої функції заповідних природних об'єктів - охороні культурних цінностей, що перебувають на охоронюваної природної території (у вигляді реальних предметів або сказань, легенд, топонімічних назв).

Функція скарби, фетиша і символу

Заповідні об'єкти високого рангу - заповідники, національні парки виконують функцію скарби, фетиша і символу, так як є національним надбанням, символізують країну, рівень її культури.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)