АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Лекція 17.10.2012

Читайте также:
  1. Лекція 03.10.12
  2. Лекція 04.10.11
  3. Лекція 07.11.12
  4. Лекція 1. Безпека життєдіяльності як категорія
  5. Лекція 1. Вступ. Сутність краєзнавства. Історія становлення і розвитку краєзнавства в Україні
  6. Лекція 1. Література Латинської Америки
  7. Лекція 1. Предмет, завдання та основні поняття екології. Основні поняття системного підходу в екології
  8. Лекція 1. Суть і соціальний зміст вищої освіти
  9. Лекція 1. Феномен волонтерства
  10. Лекція 10.10.12
  11. ЛЕКЦІЯ 10: НОТАРІАТ
  12. Лекція 11. Стратегії конкуренції підприємств на ринку туристичних послуг.

Стосовно співвідношення детрмінант злочинності як соціального масштабного явища, стосовно співвідношення детермінант злочинності і конкретних злочинних проявів треба мати на увазі, що причини та умови конкретних злочинів виступають первинним елементом сис-ми криміногенних детермінуючих факторів.

Але сис-ма криміногенних факторів не може бути зведена до арифметичної суми причин всіх злочинів, що входять в сукупність. Вона наділена якісно новими інтегральними властивостями, не притаманними окремим злочинам.

Процес детрмінації включає (системно) відповідні рівні детермінациії - від особливого до загального. Детермінанти окремих злочинних проявів набувають ознак узагальнення, втрачають свою індивідуальну значимість, набуваючи ознак суспільних тенденцій та протиріч, в яких переважають ознаки соц типовості і соц абстракції.

В такому вигляді вони виявляються як соціальні причини та умови причинності вцілому. А на рівні вищого узагальнення як соц передумови суспільних явищ, окремим різновидом яких є злочинність.

№3

Складність та багатозначність процесу злочинності як явища, так само складного та багатоаспектного, обумовили різні підходи кримінологів щодо вивчення причин злочинності.

1 підхід - щодо розуміння природи причин та умов злочинності;

1) Біологічний - злочинність породжується психофізичними факторами - конституція, психіка, емоції, темперамент, інтелект, моторика, реактивні можливості тощо.

2) Психологічний - злочинність породжується психологічними факторами, сформованими в процесі соціалізації і трансформованими через свідомість людини у суспільну свідомість психологічні оцінки, ціннісні орієнтації, моральні приниципи, уподобання та інтереси.

3) Матеріалістичний - злочинність породжується обєктивними факторами - економічними, соц-культурними, політичними тощо - реальними явищами та процесами суспільного життя.

4) Комплексний - злочинність породжується сукупністю факторів - фізіологічна і психічна орг-ція людини і середовище в якому вона перебуває.

2 підхід - щодо стр-ри причинного звязку та механізму розуміння детермінант;

1) Умовний - під причиною розуміється будь-яка необхідна та достатня умова (фактор) даного наслідку або ж сук-ть факторів при яких мав місце наслідок, в межах підходу розрізняли однофакторний та багатофакторний підходи.

2) Традиційний - прчиною злочинності є зовн силовий вплив як фізичний так і психічний чи психологічний. Характерний для вивчення прчини конкретного злочину чи окремої їх категорії - зл-ни в стані афекту, неповнолітніх; вплив віктимної поведінки потерпілих.

3) Традиційно-діалектичний - причинами злочинності є соц-психологічні детермінанти, обумовлені соціальними умовами формування суспільної свідомості. Обовязково враховуються послідовність впдиву факторів на наслідок - так звані ближні та віддалені причини.

4) Інтеракціоністський - соц взаємодія середовища та особи при певних умовах є процесом породження індивідуальної чи масової злочинної поведінки шляхом певної трансформації первинних характеристик середовища та особи внаслідок чого виникають нові соц стани середовища та людини. Середовище криміналізується, включ злочинність, а особа набуває кримінального досвіду і стає особою злочинця. Взаємодія включ внутр (різних матеріальних умов життя, психолог хар-ик, моральних цінностей) та зовнішній прояв (середовища та населення різних типів осіб).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)