АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Мікроелементи і мікродобрива

Читайте также:
  1. Другий розділ
  2. Еволюція зір. Нейтронні зорі. Чорні діри
  3. ІІ. НЕГАТИВНІ ФАКТОРИ ТА ЇХ ВПЛИВ НА ЛЮДИНУ
  4. Інформаційний матеріал
  5. Лабораторна робота №1
  6. ЛЮДИНА ЯК ЕЛЕМЕНТ СИСТЕМИ «ЛЮДИНА - ЖИТТЄВЕ СЕРЕДОВИЩЕ»
  7. Методи нормування праці
  8. Методи підвищення стійкості рослин до забруднення повітря
  9. Мікролелементи
  10. Передпосівне підвищення жаро- і посухостійкості рослин
  11. Правець

Застосування мікродобрив базується на забезпеченості ґрунтів рухомими формами мікроелементів та їх фізіологічній дії на сільськогосподарські культури. При цьому, потрібно враховувати, що більшість ґрунтів мають низький рівень вмісту цинку < 0,20 мг/кг ґрунту (чорноземи типові, звичайні та південні, каштанові й темно-каштанові ґрунти), кобальту < 1,5 мг/кг ґрунту (ґрунти Полісся та чорноземи вилугувані легкосуглинкові Лісостепу), молібдену < 0,10 мг/кг ґрунту (дернові, дерново-підзолисті, сірі лісові ґрунти й чорноземи вилугувані), бору < 0,50 мг/кг ґрунту (дернові піщані, дерново-підзолисті, сірі й ясно-сірі лісові ґрунти Полісся та їх аналоги легкого гранулометричного складу Лісостепу), міді < 1,5-2,0 мг/кг (торфово-болотні, дерново-підзолисті піщані та глинисто-піщані, чорноземи й дерново-карбонатні ґрунти на елювії карбонатних порід).

У період інтенсивної хімізації мікроелементи вносили в ґрунт з органічними і мінеральними добривами та хімічними меліорантами. Основним джерелом був гній, який включає практично всі мікроелементи.

За період реформування сільського господарства обсяги внесення органічних добрив зменшилися в 10-12 разів, а разом з ними і внесення мікроелементів. У землеробстві склався від'ємний їх баланс. Назріла потреба в інтенсивному виробництві та застосуванні мікродобрив.

Нині поширеними вітчизняними мікродобривами є „Реаком" і „Міком", які випускає науково-виробничий центр „Реаком". Склад мікродобрив диференціюється під конкретні культури з урахуванням їх біологічних особливостей. Набули поширення також інші мікродобрива: „Еколіст", „Віталіст", „Оазис", „Фурор", „Фізіоживлін", до складу яких входять і макроелементи. Ці добрива застосовують як для оброблення посівного матеріалу, так і для позакореневого підживлення вегетуючих рослин.

Беручи до уваги відсутність традиційних джерел поповнення ґрунту мікроелементами та досить великий їх дефіцит у ґрунтах всіх природно-кліматичних зон України, що знижує ефективність інших засобів хімізації, доцільне заохочення національного виробника до виробництва хелатних розчинів мікроелементів з метою оброблення ними насіння та позакореневого підживлення у складі бакових сумішей під час вегетації сільськогосподарських

Для виробництва та ефективного застосування мікродобрив необхідно:

• визначити регіональну потребу мікродобрив для землеробства з
урахуванням забезпеченості грунтів мікроелементами;

• розробити нові форми мікродобрив під конкретні сільськогосподарські
культури;

• створити мережу комерційних підприємств з виробництва нових
форм мінеральних добрив з макро- і мікроелементами;

• розширити асортимент і довести до світових стандартів виробництво
вітчизняної техніки для позакореневого підживлення рослин.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)