АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Організація та обслуговування робочих місць

Читайте также:
  1. II. Організація перевірок органами Держтехногенбезпеки України
  2. Американська організація Freedom House стверджувала, що збільшення терміну президентських і парламентських повноважень зробило Росію «ще більш невільною країною»
  3. Бібліотека - інтелектуальний центр наукових досліджень. Структура і організація економічної бібліографії
  4. Висновки за результатами атестації робочих місць
  5. Вогні проміжних місць очікування
  6. Г) протягом 10 робочих днів?
  7. Діагностика та обслуговування комп'ютера.
  8. До адміністративних витрат не відносять: відображаються загальногосподарські витрати, пов'язані з управлінням та обслуговуванням підприємства.
  9. З охорони праці в лабораторно-дослідницькому комплексі двигунів внутрішнього згоряння і технічного обслуговування транспортних засобів високої прохідності
  10. Завдання і організація курсового проектування
  11. Загальні вимоги до робочих креслень
  12. ЗМІСТ ТА ОРГАНІЗАЦІЯ НАВЧАННЯ У КИЇВСЬКІЙ РУСІ

 

 

Робоче місце — це частина виробничого простору одного або групи працівників, оснащена основним і допоміжним технологічним обладнанням, інвентарем, інструментом, робочими меблями необхідними для виробництва певного ви­ду робіт.

В середині робочого місця виділяють робочу зо­ну — частину простору, в межах якого здійснюються тру­дові дії працівника. Вимоги до організації робочого місця розробляються такою галуззю науки як ергономіка. Основними завданнями останньої є вивчення функціо­нальних можливостей людини в трудових процесах і роз­робка рекомендацій щодо створення оптимальних умов праці.

Усі робочі місця класифікують за такими ознаками:

За ступенем механізації робочі місця поділяють на ручні, машинно-ручні, механізовані, автоматизовані і апаратурні

За ознакою спеціалізації робочі місця поділяють на спеціалізовані і універсальні. На спеціалізованих робочих місцях, оснащених обладнанням спеціального призна­чення, можуть виконуватися одні й ті самі або близькі за змістом операції і види робіт (робоче місце штампуваль­ника, бурильника і под.). На універсальних робочих місцях здійснюються різнорідні роботи, вони оснащені універсальним обладнанням, що дозволяє швидко пере­ходити від одного виду робіт до іншого (наприклад, в умовах ремонтно-механічних майстерень).

За ознакою розподілу праці виділяють два типи робочих місць — індивідуальні, де постійно зайнятий один вико­навець і колективні, де трудові процеси здійснюються групами працівників, при обслуговуванні крупних ма­шинних агрегатів тощо.

За кількістю обладнання, що обслуговують, робочі міс­ця поділяються на одноверстатні (одноапаратурні, одно- агрегатні) і багатоверстатні (багатоапаратурні, багатоаг- регатні).

За місцеположенням робочі місця поділяються на стаціонарні, розташовані і обладнані на одному місці (наприклад, робочі місця верстатників, апаратників); і пересувні, які постійно пересуваються у просторі (робочі місця будівельників, ремонтного персоналу).

Можуть вводитися і інші класифікації робочих місць.

Для успішного виконання виробничих завдань не­обхідно, щоб кожне робоче місце було належним чином організоване. Під організацією робочого місця розуміють комплекс заходів, спрямованих на створення найбільш спри­ятливих і безпечних умов праці для високопродуктивної роботи персоналу. Основними складовими організації ро­бочого місця є його оснащення, планування і обслугову­вання.

Під оснащенням робочого місця розуміють сукупність засобів виробництва: основного технологічного і допо­міжного обладнання, технологічного і допоміжного ос­нащення, засобів зв'язку, засобів по охороні праці і тех­ніці безпеки.

До основного технологічного обладнання включаються верстати, робочі машини, агрегати, технологічна апара­тура, тобто все те, за допомогою чого здійснюється ос­новний процес виробництва.

До допоміжного обладнання відносять транспортери та інші види транспорту, збиральні, зварювальні і випробовувальні стенди, різні вантажопідйомні устрої тощо.

До технологічного оснащення відносять вимірюваль­ний інструмент, технічну документацію, і ін., а органі­заційне оснащення представлене виробничими меблями, тарою, засобами сигналізації, зв'язку, освітлення, засо­бами з охорони праці і техніки безпеки.

При проведенні аналізу оснащеності робочих місць насамперед необхідно враховувати прогресивність конст­рукцій, коефіцієнт оснащеності робочого місця, ступінь використання оснащення тощо.

Під плануванням робочого місця розуміють доцільне просторове розміщення всіх функціонально пов'язаних між собою засобів праці, предметів праці і самого працівника. Причому розміщення засобів і предметів праці повинне задовольняти дві вимоги: не створювати загромадження і тісноти на робочому місці, з одного бо­ку, і не викликати зайвих рухів — з іншого. Порушення вказаних принципів веде до непродуктивних затрат ро­бочого часу і енергії працівника, до передчасної втоми і зниження продуктивності праці.

Обслуговування робочого місця охоплює цілу систему заходів по забезпеченню робочих місць засобами, пред­метами праці і по наданню різного роду послуг виробни­чого характеру. Система обслуговування — це цілий ком­плекс заходів щодо виконання допоміжних робіт, які забезпечують робочі місця, основних робітників усім не­обхідним для високопродуктивної роботи протягом три­валого робочого часу.

 

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)