АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Середній рівень моря

Читайте также:
  1. I рівень
  2. I рівень
  3. А середній час очікування в стаціонарному стані дорівнює
  4. Базовий рівень підготовки.
  5. Безпосередній вплив стерилізації на здоров'я.
  6. В Україні немає свого фільмофонду і державного кіномузею, низький рівень кіноосвіти. Зовсім зникла кінопреса (журнали “Новини кіноекрана”, “Вавилон”).
  7. Державні запозичення можуть здійснюватись тільки тоді, коли вичерпані інші джерела формування доходів держави або коли доцільно обмежити рівень оподаткування.
  8. Другий рівень
  9. Другий рівень
  10. І рівень. Завдання 1-12 мають по п’ять варіантів відповідей, з яких лише ОДНА правильна. Оберіть правильну відповідь і напишіть букву, яка їй відповідає.
  11. ІІ рівень
  12. ІІ рівень

Усі коливання рівня відбуваються біля деякого середнього положен­ня, яке являє собою середню арифметичну з усього ряду спостережень за тривалий період часу. Тривалість спостережень для визначення пе­вного середнього багаторічного рівня залежить від особливостей рівневого режиму моря, а також від практичних цілей. Для різних морів і навіть для різних районів одного і того ж моря ця тривалість буде різ­ною. Щоб з'ясувати мінімальну кількість років, необхідну для визна­чення середнього рівня із заданою точністю, мають бути враховані всі зміни рівня, викликані атмосферними процесами. Наприклад, щоб ви­значити середній рівень Чорного моря з точністю ±1 см, потрібні спо­стереження не менше 22 років. Інколи для гідротехнічних розрахунків обмежуються меншою тривалістю спостережень.

Тривалі безперервні спостереження за рівнем у характерних пунк­тах моря необхідні для повсякденної інформації господарським орга­нізаціям, а також для науково-дослідних робіт і розробки методики прогнозування коливань рівня. Спостереження за рівнем виконують­ся за допомогою самописця рівня чи водомірною рейкою, так само, як і на річках та озерах.

Прийнято розраховувати такі характерні рівні води:

1) середній добовий рівень визначається як середнє з погодинних відліків за записами самописця рівня чи при погодинних спостере­женнях за рейкою;

2) середній місячний рівень обчислюється як середнє із середньодобових рівнів або з погодинних даних за місяць;

3) середній річний рівень визначається за середніми місячними рівнями або за погодинними даними за рік.

Коливання середніх добових рівнів можуть досягати 2-3 м. Така велика амплітуда пов'язана з явищами згонів і нагонів. Середній річ­ний рівень також не залишається постійним, а змінюється з року в рік. Ці зміни в цілому не дуже великі - до 20 см. У морях, які не зв'я­зані зі Світовим океаном, коливання середнього річного рівня можуть бути більш значними, що пов'язано із змінами величини річкового стоку, випаровування та опадів.

Середній багаторічний рівень визначається як середнє арифметич­не з усіх відліків рівня за весь період спостережень. Чим триваліший період спостережень за рівнем, тим більша точність підрахунків.

У колишньому СРСР за відрахункову відмітку всіх нівелірних сис­тем (нуль висот) було прийнято нуль Кронштадтського футштоку. Для запобігання від'ємним значенням відліків усі спостереження за рів­нем моря приводяться до так званого єдиного нуля поста - відмітки на 5 м нижче нуля Кронштадтського футштока.

В інших країнах існують свої нульові поверхні нівелірних систем, свої нулі висот. Ця обставина створює певні незручності. Тому в 1954 р. було прийнято рішення про універсалізацію європейської ні­велірної мережі.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)