АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Предмет, мета та завдання правової статистики

Читайте также:
  1. II. ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ
  2. Актуальні проблеми кримінально-правової кваліфікації
  3. АЛГОРИТМ РОБОТИ НАД ПРОФЕСІЙНО-ОРІЄНТОВАНИМИ ЗАВДАННЯМИ З КУРСУ «ОСНОВИ ПСИХОЛОГІЧНОГО ТРЕНІНГУ»
  4. БЕЗ ДОСТАТНЬОЇ ПРАВОВОЇ ПІДСТАВИ
  5. Бюджетне право як підгалузь фінансового права, його предмет, система та джерела
  6. Види господарсько-правової відповідальності.
  7. ВИКОНАННЯ ЗАВДАНня
  8. Вирішення завдання
  9. Вихідні дані завдання й проміжні розрахунки
  10. Виховні завдання
  11. Вопрос.Объект,предмет,метод и задачи демографии.
  12. Галузі правовї статистики.

 

Показники правової статистики дають змогу визначити рівень правопорядку в суспільстві завдяки цифровій характеристиці усіх правопорушень, розглянутих правоохоронними органами. Використовуючи дані правової статистики, можна також охарактеризувати діяльність ор­ганів внутрішніх справ, прокуратури, органів суду, виправно-трудових закладів, арбітражу, нотаріату та інших органів, які виконують функції юрисдикції, виявити недоліки, що мали місце у роботі цих органів.

Перша і головна мета правової статистики - це цифрова характеристика і облік усіх правопорушень, які розглядають­ся в правоохоронних органах (органах внутрішніх справ, про­куратури, органах суду, органах державної безпеки, виправно-трудових закладах, арбітражу, нотаріату та інших державних органах, які займаються розглядом правових явищ), а також заходів, спрямованих на боротьбу з цими правопорушеннями.

Друга мета правової статистики - дати цифрову харак­теристику діяльності усіх правоохоронних органів, оцінити її ефективність завдяки розробленій системі показників, а та­кож визначити додержання законності в їх роботі.

Предмет правової статистики - це кількісна сторона тих явищ і процесів, які відносяться до сфери діяльності право­охоронних органів і пов'язані із застосуванням норм права та реалізацією правової відповідальності у нерозривному зв'язку з їх якісною стороною в конкретних умовах простору і часу.

Особливістю предмета правової статистики є те, що вона характеризує лише ті правові явища, які розглядалися право­охоронними органами. Якщо ті чи інші явища з якихось причин не зареєстровані, то правова статистика їх не вивчає. Для встановлення рівня цих фактів необхідно проводити кримінологічні та соціологічні дослідження. (В кримінології, наприклад, існує термін «латентна злочинність». Він харак­теризує ті злочини, які внаслідок дії різних причин і умов не були зареєстровані, але вчинені. Правова статистика про ці злочини не має ніякого уявлення.)

Предмет правової статистики обумовлює і основні завдан­ня, які має вирішувати ця галузь статистичної науки:

1) показники правової статистики повинні бути надій­ною базою для розробки державної політики у сфері боротьби із злочинністю та іншими правопорушеннями, сприяти побудові правової держави;

2) здійснювати всебічний облік, збирання, аналіз та узагальнення статистичної інформації про правові явища;

3) розроблювати і впроваджувати систему обліку і обчис­ лення показників, які грунтуються на результатах наукових досліджень, міжнародних стандартах та рекомендаціях;

4) забезпечувати вірогідність, об'єктивність, оператив­ність, стабільність та цілісність статистичної інформації з ме тою розробки єдиної програми статистичного обліку право­ вих явищ, які використовуватимуться і для розробки нових законодавчих актів;

5) забезпечувати доступність, гласність та відкритість зведених статистичних даних про правові явища.

На нашу думку, для реалізації цих завдань в повному об­сязі слід побудувати єдину, а не відомчу систему органів пра­вової статистики, а також вдосконалити роботу аналітичних підрозділів у системі правоохоронних органів.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)