АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Організація виробничого процесу

Читайте также:
  1. II. Організація перевірок органами Держтехногенбезпеки України
  2. VII. Система підготовки кадрів до здійснення процесу формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя
  3. Американська організація Freedom House стверджувала, що збільшення терміну президентських і парламентських повноважень зробило Росію «ще більш невільною країною»
  4. Аналіз використання виробничого обладнання
  5. БЕЗПЕЧНІСТЬ ВИРОБНИЧОГО УСТАТКУВАННЯ
  6. Бібліотека - інтелектуальний центр наукових досліджень. Структура і організація економічної бібліографії
  7. Вибір системи виробничого навчання
  8. ВИДИ ВИРОБНИЧОГО ОСВІТЛЕННЯ
  9. Гігієнічні вимоги до параметрів виробничого с середовища приміщень із ПК
  10. Дослідна і завершальна стадії науково-дослідного процесу
  11. Етапи комунікаційного процесу
  12. Етапи процесу ефективного продажу

Організація виробничого процесу у часі та просторі забезпечується визначенням структури та тривалості виробничого циклу, а також способу поєднання виробничих операцій.

Виробничий цикл – це календарний період часу від початку до закінчення процесу виготовлення продукції.

Структура виробничого циклу включає такі складові:

· час виробництва;

· час перерв.

Час виробництва включає тривалість операційного циклу, тривалість обслуговуючих операцій та тривалість природних процесів.

Тривалість операційного циклу визначається технологічним циклом (тривалість технологічних операцій) та тривалістю підготовчо-завершальних робіт.

Тривалість обслуговуючих операцій включає час виконання контрольних, складських та транспортних операцій.

Час перерв складається з тривалості міжопераційних (партіонності, чекання, комплектування) та міжзмінних (вихідні та святкові дні, перерви між змінами, перерви на обід) перерв.

Виробничий цикл є важливим календарно-плановим нормативом організації виробничого процесу на підприємстві. На підставі його тривалості визначають терміни та черговість запуску продукції у виробництво, складають оперативні плани її виготовлення на всіх стадіях виробничого процесу, узгоджують роботу технологічно пов’язаних структурних підрозділів підприємства.

 

Тривалість виробничого циклу(Тв) визначається за формулою:

 

Тв = Тоц + Тобс + Тпр + Тпер, (10.1)

 

де Тоц – тривалість операційного циклу;

Тобс – тривалість обслуговуючих операцій;

Тпр – тривалість природних процесів;

Тпер – тривалість часу перерв.

Тривалість виробничого циклу розраховується для заготовок, деталей, вузлів, виробу і замовлення.

На тривалість виробничого циклу впливають наступні групи факторів:

· технічні (рівень складності продукції, рівень прогресивності технологічних процесів, рівень технічної оснащеності технологічних процесів);

· організаційні (режим роботи підприємства, раціональність організації робочих місць і характер їх обслуговування, умови праці робітників, спосіб поєднання технологічних операцій).

Основною складовою виробничого циклу є технологічний цикл. Його тривалість багато в чому визначається вибраним способом поєднання технологічних операцій.

Класифікація способів поєднання технологічних операцій:

· послідовний;

· паралельний;

· паралельно-послідовний.

Технологічний цикл може стосуватися як одного виробу, так і партії виробів.

Партією виробів називають кількість предметів праці, які одночасно передаються на кожній операції технологічного циклу з одноразовими витратами підготовчо-завершальних робіт.

Розрізняють планову партію (кількість виробів, яка має бути виготовлена протягом певного планового періоду) та транспортну партію (становить частину планової партії, що передається на наступні операції).

При послідовному способі поєднання технологічних операцій наступна операція технологічного циклу починається після закінчення обробки усіх предметів партії на попередній операції.

При паралельному способі поєднання технологічних операцій кожний предмет праці або транспортна партія після закінчення попередньої операції відразу передається на наступну операцію. Предмети однієї партії одночасно обробляються на всіх операціях технологічного циклу виготовлення продукції.

При паралельно-послідовному способі поєднання технологічних операцій обробка предметів праці на наступній операції починається до закінчення обробки всієї партії на попередній операції, але за умови, що партія оброблялась на кожній операції безперервно.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)