АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Типи теорій і моделі соціальної роботи

Читайте также:
  1. B Хід роботи.
  2. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  3. Види (типи) виробництва і характеристика їх технологічних процесів. Організаційні форми роботи.
  4. Вимоги безпеки під час виконання роботи.
  5. Вимоги до оформлення дипломної(бакалаврської) та курсової роботи.
  6. Вимоги до працівників певних категорій і порядок допуску їх до роботи.
  7. Вимоги охорони праці після закінчення роботи.
  8. Держава і церква: основні моделі взаємодії
  9. Загальні вимоги до виконання контрольної роботи.
  10. Загальні рекомендації до змісту та структури курсової роботи.
  11. Захист курсової роботи.
  12. Історія становлення та правова база соціальної політики ЄС.

ЛЕКЦІЯ №4

ОРГАНІЗАЦІЙНІ ФОРМИ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ ЗА КОРДОНОМ

ПЛАН

1. Типи теорій і моделей соціальної роботи.

2. Особливості практичної реалізації моделей соціальної роботи.

3. Тенденції розвитку соціальної роботи на сучасному етапі.

ЛІТЕРАТУРА:

1. Розелли Н. Социальная работа на английском языке. Учебное пособие для школ социальной работы. М. Социнновация. 1994.

2. Социальная работа за рубежом: состояние, тенденции, перспективы. М. Союз. 1996.

3. Теория и методика социальной работы. ТТ.1-2. М. Союз. 1994.

4. Теория и практика деятельности социальных работников и их подготовка в системе высшего образования. Социальная работа. Выпуск 1. М. Исследовательский центр проблем качества подготовки специалистов. 1992.

5. Энциклопедия социальной работы. ТТ.1-3. М. Центр общечеловеческих ценностей. 1993, 1994.

6. Панов А.М.Социальное обслуживание населения и социальная работа за рубежом. М., 1994.

7. Теория и методология социальной работы. Учеб. пособ. для Высш. учеб. завед. / Под ред. С.И. Григорьева – М.: Наука. – 1994.

Типи теорій і моделі соціальної роботи.

Різноманіття моделей теоретичного обгрунтування практики соціальної роботи відображають результати наукових пошуків учених різних шкіл, її еволюцію, зміни в змісті і формах соціальної роботи. Кожна модель містить теоретичні положення, зв’язок з суміжними науками про людину і суспільство, соціокультурними основами життя, а також припускає певний зміст соціальної роботи.

С.І.Григор’єв, аналізуючи сучасні моделі соціальної роботи, виділяє три групи:

1. соціолого-орієнтовані;

2. психолого-орієнтовані;

3. комплексно-орієнтовані.

Соціолого-орієнтовані моделі найтісніше пов’язані з соціологічними концепціями. Соціологія лежить в основі тих теорій соціальної роботи, які орієнтовані на структурну соціальну роботу, пов’язану з оптимізацією діяльності установ соціальної сфери, що забезпечують соціальний захист різним соціальним групам тих, що мають потребу і підвищення ефективності соціальної політики в суспільстві. Для цих моделей найбільш актуальні ідеї теорії систем Л. Берталанфі, в контексті яких соціальна система є певним набором абстракцій з конкретних форм взаємозв’язку і поведінки. На основі теорії систем соціальний працівник виявляє чинники оточення клієнта, фіксує наявність дії на клієнта інших людей, а також вплив різних соціальних чинників. Найефективніше теорія систем використовується в організації соціального обслуговування, а також з метою розробки концепцій соціального захисту населення. Серед сучасних соціолого-орієнтованих моделей виділяють “моделі життя” екологічної теорії, соціально-радикальну модель, марксистську модель.

· “ Моделі життя” екологічної теорії є однією з концепцій взаємодії психологічної і соціальної систем і є порівняно новою теорією осмислення соціальної практики. Проблематика даних теорій пов’язана з прикордонними аспектами теорії соціальних систем і проблем соціальної психології (соціальна адаптація, стреси і т.п.). Діяльність соціального працівника при даному підході пов’язана не тільки з взаємодією з клієнтом, але і з навколишнім його середовищем. Цей підхід називається системно-екологічним. Виявляється в організації роботи системи соціального обслуговування і підтримки населення, особливе місце в ньому приділяється проблемі взаємин соціального працівника і клієнта, які розглядаються в контексті теорії соціальних ролей. Даному роду моделей властива недостатня технологічна і методична розробленість.

· Соціально-радикальна модель. У її основі – положення руху за права людини (боротьба з дискримінацією і т.п.). Дана модель виявляється як модель захисту і розвитку самосвідомості представників різних соціальних груп Технологія захисту і “наділу повноваженнями” направлена на розвиток соціальних здібностей клієнтів різних груп пригноблюваних, знехтуваних, причому упор робиться на облік впливу владних структур, класової приналежності (хоча не припускає зміни самих пригноблюючих структур).

· Марксистська модель Вона ґрунтується на розумінні діяльності соціального працівника як сили, сприяючої здійсненню сумісних колективних дій, направлених на підйом самосвідомості і здійснення змін в суспільстві: соціальний працівника як соціальний “контролер”, як соціальний “стабілізатор”, соціальний “адвокат”, соціальний “лікар”. Дана модель особливо ефективно розвивається на структурному рівні.

Психолого-орієнтірованіє моделі соціальної роботи пов’язані з можливістю соціальної роботи оптимізувати власні зусилля клієнта по зміні ситуації, що виникла на особовому або соціальному рівнях.

· Психодинамічна модель заснована на психодинамічному напрямі теорії соціальної роботи (З. Фрейд, А. Френе, Е. Берн і ін.). Основні поняття цієї теорії пов’язані з психоаналізом, вони заклали принципи індивідуальної соціальної роботи (кейсуорк): індивідуалізація клієнта, оцінка виниклої проблеми, її діагностика, використання терапевтичних технологій допомоги.

· Екзистенціальна модель пов’язана з екзистенціальними і феноменологічними підходами психології. При аналізі поведінки клієнта важливо враховувати, як він сприймає і інтерпретує свої уявлення про навколишній світ, як оцінює свій соціальний статус. В рамках даної моделі велика увага приділяється розгляду специфіки поведінки клієнта в первинних по відношенню до нього групах. Враховуючи особові конструкції, що є у клієнта з приводу свого уявлення про себе і навколишньому його світі, соціальний працівник точніше складає розуміння причин особового дискомфорту. Дана модель виправдала себе в роботі з етнічними групами і іншими категоріями соціального ризику (“недооцінені групи”), при вирішенні конфлікту, що виник при неспівпаданні особових реконструкцій зовнішнього світу з новим соціальним оточенням. Важливій при цьому є робота по зміні сенсу життя клієнта.

· Гуманістична модель визначається принципами гуманістичної психології (У.Франкл, Д.Роджерс, А. Маслоу і ін.). Соціальна робота в цій моделі виявляється в прагненні соціальних працівників допомогти клієнтам на основі самопізнання і самоактуалізації. Провідна технологія даної моделі – технологія “активного слухання” (емпатія, партнерський стиль відносин). Істотна межа цієї моделі соціальної роботи – не директивний підхід до рішення проблем клієнта. Ефективність даної моделі пов’язана багато в чому з особовими рисами самого соціального працівника (щиро співчуття, уміння збудувати власну технологію). У сучасних умовах дана модель соціальної роботи набуває все більшого впливу.

Всі моделі даної групи пов’язані з наданням індивідуальної допомоги клієнту, з позицій його особових проблем, що вимагає від соціального працівника серйозної психологічної підготовки.

Комплексно-орієнтовані моделі соціальної роботи. Міждисциплінарні і інтеграційні тенденції, що посилюються, в практику і теорії соціальної роботи актуалізують пошук комплексних моделей соціальної роботи, які дозволяють підходити до рішення соціальних проблем багатобічно. Серед них: ролева модель, соціально-педагогічна модель, когнітивна модель, концепція життєвих сил.

· Рольова модель побудована на інтеграції психологічного і соціологічного знання (Я.Моренно). Логіка обґрунтування процесу соціальної допомоги базується на психологічному знанні, перш за все – розумінні ролі особистості. У рольовій моделі використовується уявлення про особові ролі: люди будують свою поведінку відповідно до моделей, схемами, відтворними індивідуально-особовою свідомістю. Ролева модель включає проблеми клієнта, пов’язані з питаннями про те, як себе звістці і розвиватися з урахуванням минулого досвіду, розуміння значущості актуальних подій і процесу формувань уявлень про власну роль в житті. Виконуючи ролі різного порядку (соціальні, міжособові), людина може потрапити в конфлікт між ними. Тут може бути актуальна допомога соціального працівника. Ролева теорія служить для соціального працівника одою з форм соціального пояснення, а також – засобом соціального навчання, корекції поведінки, підвищення адаптивності клієнта. Варіанти технологій, заснованих рольовій теорії: психодрама, групова дискусія, зміна ролей, групова терапія

· Соціально-педагогічна модель особливо актуальна для Росії через традиційність розгляду питань соціальної допомоги з педагогічної точки зору. Виховання, будучи частиною процесу соціалізації, здійснюється цілеспрямовано, при опосередкованому або безпосередній участі соціальних чинників різного рівня (макро-, мезо- і мікро). Сферою соціального виховання стає не тільки освіта, придбання життєвого досвіду, але і надання допомоги. Соціально-педагогічна модель може розглядатися на рівні структурної і на рівні психосоціальної роботи.

· Когнітивна модель набуває особливої популярності на початку 80-х рр. Один з головних принципів соціальної роботи даної моделі – соціальні послуги повинні бути доступні таким, що всім потребує їх. Основна форма реалізації цієї моделі – консультування. У когнітивній моделі виявляються можливості регуляції соціальної поведінки клієнта шляхом навчання його “відпрацьовувати” механізми своїх вчинків, адекватні соціальним умовам або тій конкретній соціальній ситуації, в якій він опинився. Дана модель частіше всього використовується при роботі за місцем проживання. Одна з найбільш актуальних проблем, що вирішуються в рамках даної моделі, – це вирішення конфліктів засобами групової дискусії, самоаналізу і т.п. У даній моделі особливо ефективним представляється з’єднання аспектів когнітивної теорії з гуманістичними теоріями, що обумовлене одним з основоположних принципів цієї моделі – прагненням до оптимізації діяльності клієнтів у сфері управління власним життям, формуванням потреб до такої діяльності.

· Вітальний-орієнтована модель (концепція життєвих сил) У її основі знаходиться поняття “життєві сили” як здібність людини до відтворення і здійснення життя як біосоціальної істоти (реалізація єдності індивідуальній і соціальній суб’єктності). Соціальна робота є діяльністю по оптимізації формування, здійснення і реабілітації життєвих сил людини. У даній моделі перетинаються психолого-орієнтовані і соціолого-орієнтовані теорії соціальної роботи. То або інше теоретичне обгрунтування соціальної роботи робить вплив на визначення наочної області, методи, принципи, зміст соціальної роботи, як в теоретичному, так і в практичному аспекті.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)