АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Визначення обліку. Види обліку. Користувачі облікової інформації

Читайте также:
  1. А.Визначення розмірів і площі зони хімічного зараження
  2. Види комерційних банків. Визначення банківських операцій та їх класифікація
  3. Визначення
  4. Визначення
  5. Визначення
  6. ВИЗНАЧЕННЯ
  7. Визначення
  8. Визначення
  9. Визначення
  10. Визначення
  11. Визначення
  12. Визначення

Тема 1: Бухгалтерський облік: його суть і основи організації

Облік - це процес що складається з спостереження, сприйняття, зміни, фіксації чинників, явищ природи або суспільного життя. Якщо процес обліку здійснюється над господарськими об'єктами, то такий облік називається господарським.

В залежності від природи облікової інформації господарський облік ділять на взаємопов'язані види:

- оперативний (ОО)

- статистичний (СО)

- бухгалтерський (БО)

ОО ведеться безпосередньо на місцях здійснення господарських операцій (реєстрація виходу працівників на роботу, щоденні витрати сировини, матеріалів, щоденний випуск продукції і т.д.) в тому числі тих, які не відображаються іншими видами обліку.

Дані ОО необхідні для поточного спостереження за розвитком господарських процесів, їх оперативного планування, аналізу, управління.

СО використовується при вивченні кількісних і якісних характеристик економічних явищ, процесів і закономірностей розвитку по конкретних умовам, місця і часу (перепис населення, використання робочого часу, якість продукції).

Дані про господарські факти, явища, процеси СО отримує від ОО і БО

БО - це система загальної безперервної і взаємопов'язаної реєстрації і підведення підсумків підприємницьких і фінансових операцій підприємств в документах, книгах і з подальшим аналізом, перевіркою і звітністтю про результати здійснення цих операцій. На відміну від інших видів господарського обліку БО засновується на документації всіх господарських процесів і відображення їх в системі бухгалтерських рахунків, з використанням подвійного запису.

У складі бухгалтерського обліку виділяють фінансовий та управлінський облік.

Призначенням фінансового обліку є відображення господарської діяльності підприємства відповідно до законодавчих актів. на основі цього обліку складається фінансова звітність підприємства.

Ведення управлінського обліку має на меті забезпечення потреб керівництва підприємства необхідною інформацією для прийняття управлінських рішень.

Останнім часом у складі бухгалтерського обліку виділився податковий облік який забезпечує користувачів інформацією для своєчасного нарахування і сплати податків та обов’язкових платежів а також складання і подання податкової звітності.

Для ведення БО фінансово-господарської діяльності підприємства треба:

1. Знати законодавчу і нормативну базу, що регламентує ведення БО.

2. Уміти оформляти і обробляти первинні документи, реєстри.

3. Складати бухгалтерську звітність, аналізувати отримані результати, звітувати перед зацікавленими персонами (інвестори, власники, ділові партнери).

Внутрішніми користувачами облікової інформації є:

- власники підприємств

- управлінська служба підприємства

- робітники і службовці підприємства

Зовнішніми користувачами:

- ділові партнери підприємства (інвестори, постачальники, банківські і небанківські кредитні установи, інші кредитори)

- органи державного і міжнародного регулювання і контролю (податкова, органи державної статистики, державних і міжнародних комісій і комітетів)

- фінансові аналітики і радники

- громадськість


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)