АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Кредит у ринковій економіці, необхідність кредиту та його роль

Читайте также:
  1. Анализ состояния расчетов по кредиторской задолженности, возникшей в бюджетной и во внебюджетной деятельности, причины её образования, роста или снижения.
  2. Банківське кредитування підприємств
  3. В) взыскивает ссуду по повышенной процентной ставке, сокращает или прекращает дальнейшие кредитование
  4. Видатки та кредитування місцевих бюджетів
  5. Види кредитів, їх класифікація та економічна характеристика
  6. Виконання зобов'язання - це вчинення боржником на користь кредитора певної дії або утримання від дії, яка становить предмет виконання зобов'язання.
  7. Витрати, пов'язані з погашенням кредиторської заборгованості за придбані нематеріальні активи слід відображати у складі:придбання необоротних активів інвестиційна
  8. Г) кредит банка
  9. ГЛАВА I СУЩНОСТЬ И ФУНКЦИИ КРЕДИТА
  10. Государственный кредит.
  11. ГРОШІ ТА КРЕДИТ
  12. ГРОШІ ТА КРЕДИТ 2

Внаслідок розвитку процесів обміну товарами, виникає кредит. Кредитні відносини з'являються і розвиваються на підставі кругообороту капіталу, який є безперервним, але при цьому не виключаються коливання, приливи і відпливи грошових кош­тів, коливання потреб у ресурсах і джерелах їх покриття. Коли товарно-грошові відносини стали регулярними, взаємовiдносини мiж товаровиробниками іноді набували особливого характеру: продавцеві пот­рiбно було продати товар, а в покупця не було грошей, щоб його купити (тому що вiн ще не виготовив свiй товар або виготовив, але не продав його з тих чи інших причин). За таких умов акт купівлі-продажу товару не міг відбутись. Тому за наявності довіри продавця до покупця товар був проданий з відстрочкою платежу, у кредит. Таким чином, кредит виник і розвинувся на основі функції грошей як засобу обігу. З його виникненням гроші, окрім функцій міри вартості і засобу обігу, стали виконувати й функцію засобу платежу, однією з ознак якої є розрив у часі між переданням товару і грошей із рук у руки.

У ринковій економіці роль кредиту зростає, розширюєть­ся сфера кредитних відносин, розвиваються методи кредиту­вання та управління кредитом, а саме:

• розширюється сфера застосування кредиту;

• вдосконалюються методи кредитування;

• широко використовуються комерційний та іпотечний кредити;

• підвищується роль кредиту як джерела інвестицій.

 

2.2. Сутність, теорії, та функції кредиту

Кредит – це економічні відносини між суб'єктами ринку з приводу перерозподілу вартості на засадах поверненості, строковості і платності.

Характерні ознаки кредиту в ринковій економіці:

- сторони кредиту є економічно самостійними суб’єктами;

- як правило, позичальниками виступають суб'єкти господарю­вання, а кредиторами фінансові установи;

- вартість передана у позику не змінює власника;

- джерелом сплати позикового процента є прибуток на позичені кошти;

- кредит використовується як механізм перерозподілу капіталів у суспільному виробництві та для вирівнювання норми прибутку.

Кредит базується на використанні таких принципів:

цільовий характер кредитування

поверненість

строковість

платність

забезпеченість.

Об'єктом кредитних відносин виступають грошові чи матеріальні цінності, щодо яких укладається кредитна угода.

Суб'єктами кредитних відносин є:

• кредитор – сторона, що передає вартість у грошовій чи натуральній формі іншому суб'єкту ринку на засадах поверненості, строковості і платності (може бути юридична чи фізична особа);

• позичальник – сторона, що одержує позику (може бути юридична чи фізична особа).

Теорії кредиту

До засновників натуралістичної теорії кредиту можна віднести англійських економістів А. Сміта (1723-1790 рр.) і Д. Рікардо (1772-1823 рр.).

Основні постулати цієї теорії:

- об'єктом кредиту є натуральні, тобто не грошові, матеріальні цін­ності,

- позиковий капітал ототожнюється з матеріальним капіталом,

- кредит – це форма руху матеріальних благ, а тому роль кредиту полягає у їх перерозподілі у суспільстві

- кредит виконує пасивну роль, а банки – це прості посередники.

Основні концепції капіталотворчої теорії були сформульовані англійсь­ким економістом Дж. Ло (1671-1729 рр.).

Згідно з його поглядами, кредит займає становище, що не­залежне від процесу відтворення і йому належить вирішальна роль у розвитку економіки. Кредит ототожнювався з грішми і багатством. Кредит може створювати багатство і капітал, а банки є творцями капіталу, а не простими посередниками. Активні операції банків є первинними.

Існують наступні функції кредиту:

1. Перерозподільча функція кредиту

2. Емісійна (антиципаційна) функція кредиту

3. Контрольна функція кредиту


 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)