АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Нові поняття/терміни кодексу

Читайте также:
  1. Згідно Господарського кодексу України (2004 рік)
  2. Основні принципи морального кодексу народу

ОСНОВНІ НОВАЦІЇ КПК УКРАЇНИ

 

1. Нові поняття/терміни кодексу

2. Нові суб’єкти

3. Нові інститути

4. Нові форми провадження

 

Нові поняття/терміни кодексу

Скасовано стадію порушення кримінальної справи та процесуальну дію пов’язану з пред’явленням особі обвинувачення. У зв’язку з чим стадія порушення кримінальної справи та досудового розслідування за новим КПК об’єднана в єдину стадію, що має назву досудове розслідування.

Замість стадії порушення кримінальної справи запроваджується Єдиний реєстр досудових розслідувань до якого слідчим, прокурором або уповноваженою особою вносяться всі заяви та повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення (ст.214).

Етап досудового розслідування який полягав у пред’явленні особі обвинувачення на підставі зібраних доказів та достатності фактів, що свідчили про доведеність вини особи у вчиненні злочину за КПК України 1960 року (гл. 12 вказаного КПК) замінено повідомленням особі про підозру (гл.22).

Вказана процесуальна дія проводиться/відбувається лише в тих випадках коли:

- особа затримання на місці вчинення кримінального правопорушення чи безпосередньо після його вчинення;

- у випадку обрання до особи одного з передбачених КПК запобіжних заходів;

- за наявності достатніх доказів, що свідчать про обґрунтовану підозру особи у вчиненні кримінального правопорушення (ст. 276).

З’явився новий синонім кримінальному судочинству, а саме п. 10 ч. 1 ст.3 КПК наводить визначення поняттю кримінальне провадження – це досудове розслідування і судове провадження, процесуальні дії у зв’язку із вчиненням діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність

 

Під досудовим розслідуванням визнається стадія кримінального провадження, яка починається з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань і закінчується закриттям кримінального провадження або направленням до суду обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності (п. 5 ч. 1 ст.3).

Дізнання розуміється, як форма досудового розслідування, в якій здійснюється розслідування кримінальних проступків (п. 4 ч. 1 ст.3).

Досудове слідство є формою досудового розслідування, в якій здійснюється розслідування злочинів (п. 6 ч. 1 ст.3).

Обвинувачення - твердження про вчинення певною особою діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність, висунуте в порядку, встановленому КПК (п.13 ч. 1 ст.3);

 

Притягнення до кримінальної відповідальності - стадія кримінального провадження, яка починається з моменту повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального правопорушення (п.14 ч. 1 ст.3)

 

 

Завдання кримінального провадження
Новий КПК України КПК України 1960 року
   

 

 

Єдиний реєстр досудових розслідувань -

Сторона обвинувачення –

Сторона захисту –

Угода про визнання вини –

Угода про примирення –

Розумні строки -

 

Кримінальна справа -

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)