АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Б) надання батьками (усиновлювачами) або піклувальником неповнолітньої особи згоди на набуття нею повної цивільної дієздатності

Читайте также:
  1. II. Учебники, учебные пособия, монографии, статьи в журналах, Интернет-источники
  2. А) людської особистості
  3. А) особисті немайнові права автора
  4. а)Учебники и учебные пособия
  5. А. С. Макаренко про програму формування особистості
  6. Базовый учебники, учебные и учебно-методические пособия
  7. Виховання – це усвідомлене і цілеспрямоване зрощування людини як особистості у відповідності зі специфікою цілей, соціальних груп і організацій в яких воно здійснюється.
  8. Вікова періодизація розвитку особистості
  9. Вікові етапи розвитку особистості школяра.
  10. Внутрішньоособистісний конфлікт: сутність і проблеми попередження та розв’язання
  11. Вплив середовища на розвиток і формування особистості

Надання особі повної цивільної дієздатності за рішенням суду виключає відповідальність батьків (усиновлювачів) або піклувальника за завдану цією особою шкоду. в) недоведення батьками (усиновлювачами) або піклувальником відсутності їхньої вини (див. коментар до ст. 1179). Батьки (усиновлювачі) або піклувальник неповнолітньої особи відшкодовують завдану нею шкоду в частці, якої не вистачає, або в повному обсязі. Відповідальність вищезазначених осіб є субсидіарною (див. коментар до ст. 1179).

В разі досягнення особою, яка завдала шкоду, повноліття, обов'язок її батьків (усиновлювачів) або піклувальника відшкодувати шкоду припиняється, навіть якщо до цього моменту шкода не була відшкодована ними в повному обсязі.

 

 

Відшкодування шкоди, завданої кількома малолітніми особами (ст. 1181)

1. Шкода, завдана спільними діями кількох малолітніх осіб, відшкодовується їхніми батьками (усиновлювачами), опікунами в частці, яка визначається за домовленістю між ними або за рішенням суду.

2. Якщо в момент завдання шкоди кількома малолітніми особами одна з них перебувала в закладі, який за законом здійснює щодо неї функції опікуна, цей заклад відшкодовує завдану шкоду у частці, яка визначається за рішенням суду.

Якщо шкода завдана спільними діями кількох малолітніх осіб, вона відшкодовується їхніми батьками (усиновлювачами), опікунами в частці, яка визначається за домовленістю між ними, а в разі неможливості досягнення домовленості - за рішенням суду. При цьому суд може брати до уваги вік малолітніх, участь кожного малолітнього у завданні шкоди, можливе часткове відшкодування шкоди в добровільному порядку тощо. В даному випадку відповідальність батьків (усиновлювачів) та опікунів будується на дольовому принципі, оскільки безпосередньо самі ці особи не є завдавачами шкоди, а отже до них не можна застосувати положення статті 1190 ЦК про солідарну відповідальність осіб, спільними діями або бездіяльністю яких було завдано шкоди.

Якщо в момент завдання шкоди кількома малолітніми особами одна з них перебувала в закладі, який за законом здійснює щодо неї функції опікуна, цей заклад відшкодовує завдану шкоду у частці, яка визначається за рішенням суду (частина 2 статті, що коментується). В даному випадку закон не допускає визначення часток у відшкодуванні завданої кількома малолітніми шкоди за домовленістю батьків (усиновлювачів), опікунів та закладу, який здійснює щодо малолітнього функції опікуна.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)