АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Freeware

Читайте также:
  1. ГЛОССАРИЙ
  2. Информационные сервисы в сети Интернет
  3. Лицензионные, условно бесплатные и бесплатные программы.
  4. Что такое бесплатное программное обеспечение.

Відкрите та власницьке програмне забезпечення

За рівнем власності ПЗ бувають:

  • ліцензовані
    • Пропріетарне або власницьке ПЗ (прямий переклад англійського proprietary)
    • вільне ПЗ (прямий переклад англійського free)
  • неліцензовані
  • ПЗ у суспільному надбанні (public domain)

Пропріетарне програмне забезпечення (proprietary software) — це програмне забезпечення, на яке зберігаються як немайнові, так і майнові авторські права. Отримавши або придбавши таке програмне забезпечення, користувач отримує обмежені права користування ним: може бути заборонено або закрито доступ до коду (вивчення), внесення змін, тиражування, розповсюдження та перепродаж. Програмне забезпечення вважається власницьким, якщо наявне хоча б одне з перелічених обмежень.

· Найчастіше основним методом захисту майнових прав на власницьке ПЗ, поза ліцензійною угодою, власник обирає закриття сирцевого коду, захищаючи свій продукт від модифікації і вбудовуючи системи обмеження користування через авторизацію. Таке програмне забезпечення називається закритим. Проте, код власницького продукту може бути і відкритим, але власник може обмежити права користувача умовами користувацької ліцензії.

· Власницьке програмне забезпечення та комерційне програмне забезпечення не є синонімами — власницьким може бути і безплатне (тобто, некомерційне) програмне забезпечення.

Відкрите програмне забезпечення.

Відкрите програмне забезпечення (англ. open source software) - ПЗ з відкритим вихідним кодом. Вихідний код таких програм доступний для перегляду, вивчення та зміни, що дозволяє користувачеві прийняти участь в доопрацюванні найвідкритішої програми, використовувати код для створення нових програм і виправлення помилок - через запозичення вихідного коду, якщо це дозволяє ліцензія, або через вивчення використаних алгоритмів, структур даних, технологій, методик та інтерфейсів (вихідний код може суттєво доповнювати документацію, а за відсутності такої сам служить документацією).

Типи ліцензій програмного забезпечення

В даний час в Інтернеті існує велика кількість програм. При цьому багато хто знає, що програми, які викачуються з Інтернету, бувають безкоштовні (freeware), умовно безкоштовні (shareware) і платні (commercialcc). Однак не багато хто знає про такі екзотичні варіанти, як Postcardware, Careware, Homepageware. Про ці та інші типи програм і піде мова далі.

Freeware

Вільно поширювані програми. Платити за них не треба. Думка про те, що їх пишуть в більшості своїй студенти, яким важко приймати оплату за них, які просто вчаться такому захоплюючому ремеслу, як програмування, є помилковим. Дуже багато серйозних компаній писали, пишуть і, сподіваюся, будуть писати freeware-програми. Справа в тому, що freeware - прекрасний інструмент в просуванні нових технологій і продуктів. Наприклад, усім відома програма спілкування ICQ. Це популярний безкоштовний продукт, який має дуже сильні позиції в порівнянні з платними програмами. Деякі shareware-програми стають безкоштовними. Всім відомий мультімедіа програвач Winamp спочатку був shareware-програмою вартістю в $ 10. Однак після того, як сайт winamp.com став залучати велику кількість відвідувачів, розробники, отримуючи солідні доходи від реклами, вирішили зробити свій продукт безкоштовним, ще більше збільшивши його популярність і свої гаманці.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)