АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Пізнання може бути чуттєвим і раціональним

Читайте также:
  1. Б) заснований на цьому вченні метод пізнання.
  2. Державотворча роль мови. Мова як засіб пізнання, мислення, спілкування. Функції мови. Стилі і типи мовлення.
  3. Економічні категорії, закони та принципи. Пізнання та використання економічних законів
  4. Класифікація методів наукового пізнання
  5. Методи пізнання економічних процесів і явищ та їх класифікація
  6. Можливість пізнання світу.
  7. Наукове пізнання: рівні, форми, методи
  8. Основні методи наукового пізнання
  9. Пізнання як специфічна форма відношення людини до світу. Основні види і принципи пізнання.
  10. Практика - основа, ціль і кінцевий результат пізнання.
  11. При пред’явленні особи для впізнання можуть бути залучені спеціалісти для фіксування впізнання технічними засобами, психологи, педагоги та інші спеціалісти.

Чуттєве пізнання є наслідком безпосереднього зв'язку людини з нав­колишнім середовищем і реалізується через елементи чуттєвого пізнання: відчуття, сприйняття, уявлення й уяву.

Відчуття - це відображення в мозку людини властивостей предметів або явищ об'єктивного світу, що сприймаються його органами почуттів.

Сприйняття - це відображення в мозку людини властивостей пред­метів або явищ об'єктивного світу, що сприймаються його органами по­чуттів у деякий відрізок часу і формують визначений чуттєвий образ пред­мета, явища, процесу.

Уявлення - це вторинний образ предмета, явища, процесу, що у даний момент часу не діє на чуттєві органи людини, але обов'язково діяв раніш.

Уява - уявне перетворення досвіду й знання, що веде до формування наочних образів, які не спостерігаються. Це систематизація різних уявлень у мозку людини, об'єднання їх у цілісну картину образів.

Усі відомі методи пізнання й вирішення творчих задач можна умовно розділити на дві великі групи за ознакою домінування в них інтуїтивних (евристичних) або логічних (раціональних) процедур і відповідних їм правил діяльності.

Раціональне пізнання - це опосередковані й узагальнюючі відобра­ження в мозку людини істотних властивостей, причинних відносин і за­кономірних зв'язків між об'єктами, явищами й процесами. Воно сприяє усвідомленню сутності процесу, визначає закономірність їх розвитку. Формою раціонального пізнання є абстрактне мислення, різні міркування людини, структурними елементами яких є поняття, судження, умовиводи.

 

У наукових дослідженнях широко використовується спосіб абстрагування.

Абстрагування - прийом мислення, який передбачає відображення в людській свідомості предметів і явищ об'єктивної дійсності, уявного ві­докремлення від їх другорядних властивостей і відносин та виділення за­гальної ознаки, яка характеризує клас предметів.

Основними типами абстракції є: ізолююча (яка виділяє досліджуване явище з певної цілісності), узагальнююча та ідеалізуюча (заміщення реального емпіричного явища ідеалізованою схемою). Поняття «абстрактне» протиставляється конкретному.

Сходження від абстрактного до конкретного - метод дослідження об'єкта, який полягає у переході від абстрактного й однобічного знання про нього до більш конкретного відтворення об'єкта в теоретичному мисленні - як системи наукових визначень; загальний закон розвитку людського пізнання, один з основних принципів діалектичної логіки.

Логіка - наука про способи доказів і спростувань; сукупність наукових теорій, в кожній з яких розглядаються певні способи доказів і спростувань.

Засновником логіки є Аристотель. Розрізняють індуктивну й дедуктивну логіку, а в останній - класичну, інтуїтивну, конструктивну, модальну та ін. Усі ці теорії об'єднує прагнення до каталогізації таких способів суджень, які від правдивих суджень-посилань приводять до правдивих суджень-наслідків; каталогізація виконується, як правило, у рамках логічних вирахувань.

Наукове поняття - віддзеркалює наукові знання про предмет або явище. Для визначення наукових понять застосовуються наукові терміни - слово або група слів, у яких строго зафіксовано це наукове поняття. Сукупність наукових термінів, використовуваних в окремих галузях науки й техніки, створює термінологію галузі.

Термінологія - це мова науки, яка задає основні наукові терміни, їх значення й зв'язки між ними.

Визначити поняття - значить пояснити його за допомогою інших, наприклад, більш відомих понять, і у результаті описати таким способом частину дійсності, для опису якої воно призначене.


 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)