АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Практична частина. Тема: Розв’язання типових задач з генетики

Читайте также:
  1. III. Практична частина.
  2. Апаратна частина
  3. Друга частина розробляється по фінансовому проекту за допомогою ЕОМ.
  4. ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА
  5. Загальна частина
  6. Загальна частина
  7. Заключна частина
  8. Заняття №1: “Тактика – складова частина воєнного мистецтва”.
  9. І. Теоретична частина. 1. Перший розділ
  10. Основна частина
  11. Основна частина
  12. Основна частина магістерської роботи

Практична робота №

Тема: Розв’язання типових задач з генетики. Моногібридне і дигібридне схрещування.

Мета: Навчитись розв’язувати елементарні задачі з генетики на моногібридне схрещування,проміжне успадкування та аналізуючи схрещування,визначати генотип і фенотип потомства за генотипом і фенотипом батьків і навпаки.

Теоретичні відомості

Алгоритм розв 'язання деяких задач

Визначте домінантну й рецесивну ознаки за умовою задачі чи малюн­ком (якщо він додається).

Введіть буквені позначення домінантної і рецесивної ознак.

Запишіть генотипи особин з рецесивною ознакою або особин з відо­мим за умовою задачі генотипом та їхні гамети.

Запишіть передбачувані генотипи для особин, у яких гамети відомі, враховуючи при цьому таке:

а) один з генів успадковується від особини з рецесивною ознакою;

б) рецесивна ознака виявляється у гомозиготної особини;

в) третя фенотипна група виявляється за неповного домінування генів.

Складіть схему схрещування. Запишіть генотипи гібридів та їхні га­мети в решітку Пеннета по горизонталі й вертикалі.Запишіть генотипи потомства в клітинках перетину.Визначте співвідношення фенотипів у поколіннях.

Деякі правила, що полегшують розв'язання генетичних задач.

Правило перше. Якщо після схрещування двох фенотипно однакових особин у їхніх нащадків спостерігається розщеплення ознак, то ці особини гетерозиготні.

Правило друге. Якщо внаслідок схрещування особин, що відрізняють­ся фенотипно за однією парою ознак, з'являється потомство, у якого спосте­рігається розщеплення за тією ж парою ознак, то одна з батьківських осо­бин була гетерозиготною, а друга — гомозиготною рецесивною.

Правило третє. Якщо внаслідок схрещування фенотипно однакових (за однією парою ознак) особин у першому поколінні гібридів відбувається роз­щеплення ознак на три фенотипні групи 1: 2: 1, то це свідчить про неповне домінування ознаки і про те, що батьківські особини є гетерозиготними.

Правило четверте

Якщо внаслідок схрещування двох фенотипно од­накових особин в потомстві відбувається розщеплення ознак у співвідношен­ні 9: 3: 3: 1, то вони були дигетерозиготними.Якщо внаслідок схрещування двох фенотипно однакових особин у нащадків відбувається розщеплення ознак у співвідношеннях 9: 3: 4; 9: 6: 1; 9: 7; 12: 3: 1; 13: 3 або 15: 1, то це свідчить про взаємодію і снів, причому розщеплення у співвідношеннях 9:3:4;9:6:1та9:7є ознакою комплементарної взаємодії генів, а в співвідношеннях 12:3: 1; 13: 3 та 15: 1 — їхньої епістатичної взаємодії.

Практична частина

1. Розв’язання типових задач на моногібридне схрещування.

2. Розв’язання типових задач на проміжне успадкування.

3. Розв’язання типових задач на аналізуюче схрещування.

4. Розв’язання типових задач на дигібридне схрещування


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)