АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні рекомендації. Перше питання пропонуємо розпочати з короткої характеристики соціально-політичних умов, що склалися в українських землях у другій половині ХV-ХVI ст

Читайте также:
  1. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  2. Деякі рекомендації щодо правил поведінки в умовах небезпеки землетрусу
  3. Додаток. Програма дисципліни і методичні
  4. Завдання № 1 та методичні рекомендації до його виконання
  5. Загальні методичні вказівки
  6. Загальні методичні вказівки.
  7. Загальні методичні рекомендації
  8. ЗАГАЛЬНІ Методичні рекомендації до вивчення тем, що виносяться на семінарські заняття та на самостійну роботу.
  9. Загальні методичні рекомендації щодо виконання контрольних робіт
  10. Загальні рекомендації
  11. Загальні рекомендації до змісту та структури курсової роботи.
  12. Загальні рекомендації щодо припинення тютюнопаління

 

Перше питання пропонуємо розпочати з короткої характеристики соціально-політичних умов, що склалися в українських землях у другій половині ХV-ХVI ст. і привели до виникнення такого своєрідного історичного інституту як козацтво. Зверніть особливу увагу на загострення ситуації в Україні з переходом останньої під юрисдикцію Польщі, закріпачення і покатоличення її корінного населення. Це допоможе визначити і усвідомити причини появи козацтва і виділення їх в окрему групу населення, що мала свої специфічні риси і функції. Чітко сформулюйте основні причини виникнення нового козацького стану.

Дуже важливою є проблема джерел формування козацтва. Покажіть, за рахунок яких саме прошарків населення відбувалося поповнення перших козацьких загонів. Що приводило їх до табору козаків? Розкажіть про початок колонізації Дикого поля, появу і побут перших озброєних загонів. Зупиніться на походженні самого терміну <<козак>>. Коли він з’явився і ким почав застосовуватися до вільного українського населення?

Із метою глибокого вивчення першого питання потрібно розібратися в різних підходах окремих істориків та історичних шкіл до проблеми виникнення козацтва на Україні, адже це питання – одне з центральних в історії України доби феодалізму. Порівняйте позиції представників різних історичних шкіл та течій. Як дивиться сучасна історична наука на цю проблему? Яка точка зору є близькою Вам особисто? Обґрунтуйте свою позицію.

Розкриваючи друге питання, зупиніться на етапах створення Запорозької Січі. Майте на увазі, що точ­ної дати заснування Січі немає. Відомо, що перші згадки про неї належать до кінця 80-х років ХV ст., а остаточне її формування припадає на 50-ті роки ХVІ ст. Зберіть відомості про першого засновника і організатора Січі – Дмитра Вишневецького.

Висвітлюючи друге питання, вам слід детально зупинитися на таких проблемах. По-перше, охарактеризувати адміністративно-територіальний устрій Запорожжя. По-друге, розкрити основні риси політичного устрою Січі. По-третє, розказати про побут і господарство запорожців. Що про ці сторони життя Запорожжя говориться в історичних джерелах? Підтвердіть свою відповідь витягами з історичних документів.

Працюючи над питанням, зверніть увагу на процес соціального розшарування запорожців, виділення заможних реєстрових козаків, яких польський уряд намагався використати для послаблення Січі.

Вивчення третього питання плану передбачає збір інформації про чисельність і структуру збройних сил Запорозької Січі, про її флот, козацьке військове мистецтво, військову атрибутику тощо. Багато відомостей з цих проблем ви знайдете у роботах Д. Яворницького, А. Кащенко, В. Голобуцького, О. Апанович, В. Щербака.

Потрібно розказати про найбільш яскраві сторінки боротьби Запорожжя з Османською державою і Кримом. Як при цьому проявилися найкращі риси запорозького козацтва: волелюбність, мужність,любовдо свого народу, висока військова майстерність? Наведіть приклади.

Розгляд четвертого питання доцільно розпочати із характеристики передумов селянсько-козацьких повстань в Україні в кінці XVI – на початку XVII ст. Розкрийте сутність гострих протиріч між інтересами українського населення і польською шляхтою, польським урядом і різними верствами козацтва, що привели до потужних антифеодальних і антипольських рухів. Покажіть, як протистояння двох сил – польської держави і українського козацтва, поступово перейшло в гострі збройні сутички, що передували подіям війни за незалежність України в рамках Української національної революції 1648-76 рр. Зупиніться на найбільших козацько-селянських повстаннях кінця XVI ст. під проводом Криштофа Косинського (1591-1593 рр.) та Северина Наливайка (1594-1596 рр.). Розкажіть про хронологію подій, основні форми і методи боротьби повстанців. З’ясуйте причини нового піднесення визвольної боротьби в Україні в 30-х роках XVII ст., в якій відзначилося козацтво під проводом І. Сулими, Т. Федоровича, П. Бута, Я. Острянина та Д. Гуні. Що Ви знаєте про «Ординацію» 1638 р. введену польським урядом, як спосіб приборкати козаків і загасити розмах народної боротьби?

Завершуючи роботу на практичному занятті, дайте оцінку Запорозькій Січі в історії України, перерахуйте її основні функції, покажіть її роль як зародка нової української державності.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)