АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Статистичні показники карієсу

Читайте также:
  1. Біоелектричні показники серця (ЕКГ)
  2. Важкість праці: динамічні, статистичні, навантаження. Напруженість праці. Увага, напруженість аналізаторних функцій, емоційна і інтелектуальна напруженість, монотонність праці.
  3. Деякі основні показники вибухопожежонебезпечності речовин та матеріалів
  4. Критерії та показники визначення конкурентоспроможності працівників туристичної сфери
  5. Критерії та показники конкурентоспроможності турпродукту
  6. Критерії та показники оцінки ефективності функціонування системи безпеки та захисту у надзвичайній ситуації об’єкту господарювання.
  7. Органолептичні показники якості
  8. Основні показники якості муки та їх значення.
  9. Основні пріоритети та показники соціального розвитку національної економіки. Стан соціальної сфери України
  10. Основні фізіологічні показники
  11. Повздовжній профіль річки та його показники
  12. Показники використання оборотних фондів.

Згідно з номенклатурою ВООЗ для оцінки ураженості зубів карієсом використовують три основних по­казники:

- поширеність,

- інтенсивність і

- приріст інтенсивності карієсу.

Поширеність карієсу — це співвідношення кількості осіб (у відсотках), які мають каріозні, пломбовані і видалені зуби, до загаль­ної кількості обстежених. Поширеність карієсу у різні вікові періоди неоднакова. Каріозні ураження діагностуються у дітей віком від 1-1,5 року. У віці до 7-9 років поширеність карієсу зростає до 95-100%, у дітей 11-12 років знижується до 70-80% унаслідок фізіо­логічної зміни зубів і формування постійного прикусу. Починаючи з 13-14, років поширеність карієсу знову зростає.

Інтенсивність карієсу (індекс карієсу) — кількість каріозних пломбованих і видалених зубів у одного обстеженого. У дітей із тимчасовим прикусом індекс карієсу позначають як "кп" (каріозні, пломбо­вані), тому що видалені тимчасові зуби не підлягають обліку. У дітей зі змінним прикусом індекс карієсу позначають як КПВ +кп (враховуються уражені карієсом як тимчасові, так і постійні зуби). У дітей із постійним прикусом індекс карієсу позначається як КПВ (каріозні, пломбовані, видалені).

Показники інтенсивності карієсу у дітей варіюють у зв'язку із впливом значної кількості як зовнішніх, так і внутрішніх чинників. Тому ВООЗ запропонувала враховувати інтенсивність кар­ієсу у 12-річних дітей як основу для оцінки стану твердих тканин зубів. У цих дітей виділяють п'ять рівнів інтенсивності карієсу:

1) дуже низький (0-1,1);

2) низький (1,2-2,6);

3) середній (2,7-4,4);

4)високий (4,5-6,5);

5) дуже високий (6,6 і вище).

Як показник інтенсивності карієсу поряд з індексом карієсу, що враховує уражені і видалені зуби, застосовується індекс, який врахо­вує кількість уражених карієсом поверхонь зубів — КПп. Для визна­чення цього індексу підраховується кількість уражених карієсом або запломбованих поверхонь зубів. Цей індекс точніше відображує ди­наміку каріозного процесу, що особливо важливо при визначенні ефективності профілактичних заходів.

Приріс­т інтенсивності карієсу – це показник, що застосовується для оцінки саме цих процесів (динаміки розвитку карієсу та ефективності його профілактики). Для цього визначають інтенсивність каріє­су (за індексом карієсу зубів або за індексом карієсу поверхонь) у однієї і тієї ж особи або контингенту через певний період (1, 3, 5 років). Різниця у значенні показника між другим і першим обстеженнями становить приріст інтенсивності карієсу.

Визначення поширюванності та інтенсивності називається епідеміологічним

обстеженням.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)