АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Філософія Абсолютної ідеї Г. Гегеля

Читайте также:
  1. Антична філософія
  2. Антична філософія
  3. Антропо-соціальна філософія Гегеля
  4. Антропологічна філософія Л.Фейєрбаха
  5. Визначення терміну філософія
  6. Вкажіть, хто вперше використав термін “філософія” як визначення особливої сфери знання?
  7. Г) філософія
  8. Д) релігійна філософія
  9. Диалектика Гегеля
  10. До програми навчання Академії входили слов’янська, грецька, польська, латинська мови, граматики цих мов, риторика, діалектика, астрономія, математика, філософія, богослов’я.
  11. Досократична філософія.
  12. Енциклопедична філософія Д.Дідро, Ж.Л.д’Аламбер

Г. Гегель (1770-1831) створює всеохоплюючу систему об'єктивного ідеалізму, в якій він прагнув осягнути всі прояви світу, об'єднати в одній системі логіку, філософію природи, філософію духу, права, релігії, мистецт­ва, історії.

Основними творами Гегеля стали

- «Феноменологія духу»,

- «Наука логіки»,

- «Енциклопедія філософських наук»,

- «Філософія права» та ін.

Основним надбанням гегелівської філософії стало створення теорії ді­алектики як певного розуміння дійсності і філософського методу пізнання.

Діалектика в розумінні Гегеля полягає у безперервному розвитку су­щого, джерелом якого є діалектична суперечність.

Усе в світі виявляє свою протилежність (теза - антитеза).

Взаємодія цих протилежностей породжує третю стадію, в якій протилежності об'єднуються і завершуються повним синтезом, який, у свою чергу, стає вихідним пунктом розгортання подальшо­го розвитку (тобто в основу цього процесу Гегелем покладена схема «теза -антитеза - синтез»).

Будь-яка людська думка, будь-яка дійсність містить у собі суперечність, що є імпульсом її розвитку і переходу на більш високий рівень.

Завдяки процесу єдності та протиставлення протилежностей відбува­ється саморозвиток світу.

Стверджуючи саморозвиток світу, Гегель не мав на увазі матеріальний, природний світ, основою процесу безперервного розвитку є світовий розум.

В основі філософської системи Гегеля лежить поняття «Абсолютної ідеї», або «Абсолютного духу».

Для Гегеля світ є упорядкованим, зако­номірним, доцільним, у ньому панує гармонія і логіка, тобто - розумність. Основою всього світу є об'єктивно існуючий світовий розум. Гегель був релі­гійною людиною, і для нього всесвітнім Абсолютним духом може бути тільки Бог.

Гегель стверджував, що сутність його філософських поглядів міститься в християнському одкровенні про втілення Христа.

Людина з її мисленням, культурою, історією є стрижнем Божественного одкровення.

У своїй «Феноменології духу» Гегель розкриває історію розвитку люд­ського духу.

На його думку, індивід не народжується з готовим знанням і розвиненим розумом.

Духовний розвиток індивіда здійснюється через освоєння культури людства.

Духовна культура людства - це розвиток Абсолютної ідеї в історичному часі, від простих форм свідомості і самосвідомості до складних форм - мора­льної свідомості, релігії, мистецтва і філософії.

Метою духовного розвитку людини є осягнення абсолютного знання і усвідомлення своєї єдності з Бо­жественним розумом.

Філософія є вершиною еволюції духу. Саме у філософії здійснюєть­ся зустріч індивідуального людського розуму із всесвітнім Божественним розумом.

Гегель здійснює принципово новий підхід у гносеології.

Філософія Гегеля розкриває суспільний, культурно-історичний характер людської свідомості.

На відміну від Канта, Гегель був упевнений у можливості досягнення абсолютного знання, оскільки людський розум є відбитком Божественного розуму.

Кант вважав, що існує межа наукового пізнання, Гегель же ствер­джує, що потрібна просто принципово інша наука з іншими методами.

Такою новою наукою він вважав свою філософію, основним методом якої є діалек­тика. Діалектика у Гегеля є власне філософським методом пізнання, філо­софською логікою з певною системою категорій - гранично загальних по­нять.

Гегелівська діалектична си стема містить у собі близько сорока ка­тегорій (буття, кількість і якість, міра, явище і сутність, форма і зміст, мате­рія, закон, випадковість і необхідність, можливість і дійсність, ціле і частина, причина і наслідок, свобода і необхідність, протилежність, суперечність то­що).

Розкриваються категорії у процесі розвитку від абстрактних, простих, бідних за змістом до конкретних, складних категорій.

Взаємозв'язок і розви­ток категорій, перехід кожної категорії до іншої здійснюється закономірним шляхом.

Основними законами діалектичного розвитку у Гегеля висту­пають закон переходу кількісних змін в якісні, закон єдності та взаємопере­творення протилежностей і закон заперечення заперечення.

Гегелівська ідея діалектичного розвитку значно вплинула на його кон­цепцію Філософії історії.

Історичний розвиток розуміється Гегелем як лінійний процес сходжен­ня від нижчого до вищого етапу суспільного розвитку.

В основі людської історії - розумний початок, тому історія має законо­мірний і необхідний характер.

Людина перетворилася в концепції Гегеля на маріонетку безособових історичних закономірностей.

Якщо Кант підкреслював безумовну цінність кожної особистості, а його категоричний імператив є забороною використовувати людину, перетворювати її на засіб, то Гегель стверджує прямо протилежне.

Істори­чний процес відбувається і діє поза межами волі людей. Вони не є суб'єктами, творцями історії.

Концепція Гегеля здійснила величезний вплив на філософську думку XX ст., але і викликала численні напади з різних філософських позицій.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)