АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Роль композиції (складу) групи в тренінгу основних комунікативних навичок учнів

Читайте также:
  1. IV. Формування навчальних умінь та навичок
  2. V. Актуалізація опорних знань учнів.
  3. V. Формування навчальних умінь та навичок.
  4. VІ. Закріплення знань, умінь та навичок.
  5. АЛГОРИТМ РОБОТИ НАД ПРОФЕСІЙНО-ОРІЄНТОВАНИМИ ЗАВДАННЯМИ З КУРСУ «ОСНОВИ ПСИХОЛОГІЧНОГО ТРЕНІНГУ»
  6. Але спочатку фашистські, як, власне, й більшовицькі групи в Росії та націонал-соціалістичні – у Німеччині, були малочисельними й малопомітними в політичному житті.
  7. АНОТАЦІЇ ДО ОСНОВНИХ ТЕМ КУРСУ «ПСИХОЛОГІЯ»
  8. Батьківські консультативно-корекційні групи.
  9. Ваш рейтинг Рейтинг групи
  10. Взаємодія навичок та виникнення умінь.
  11. Вимоги до знань умінь та навичок
  12. Вирішення основних завдань з охорони праці досягається виконанням комплексу

Виконав: студент групи _________ Овчаренко А.А.

 

 

Науковий керівник: доц. Олефір В.О.

 

Харків – 2012

ЗМІСТ

ВСТУП………………..……………………………………………………..

І. РОЛЬ КОМПОЗИЦІЇ (СКЛАДУ) ГРУПИ В ТРЕНІНГУ ОСНОВНИХ КОМУНІКАТИВНИХ НАВИЧОК УЧНІВ.………………...

ВИСНОВКИ………………………………………………………………..

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ………………………………….

 


 

Вступ

 

 

Давно помічено, і це спостереження виразним чином відбилося в теоріях особистості, що група робить істотний вплив на психологію і поведінку індивіда. Частина змін, що породжуються психологічним впливом групи, зникає, як тільки людина виходить зі сфери впливу групи, інші продовжують існувати, залишаючи помітний слід в особистості і за певних умов перетворюючись на особистісні риси.
Можна з деякими застереженнями прийняти той факт, що людина як особистість є продукт, результат численних залишкових групових впливів, що майже всі (за винятком генетично та фізіологічно обумовлених особливостей) в його психології і поведінці складається і закріплюється під впливом участі в діяльності різних соціальних великих і малих груп.Кожна із значущих (референтних) соціальних груп вносить свій внесок в психологію і поведінку особистості, і цей внесок аж ніяк не є однозначно позитивним чи негативним. Він різний, і про це в першу чергу свідчить наявність у людей безлічі переваг і недоліків, більшу частину яких вони придбали, перебуваючи в групах.
Розглянемо в узагальненому вигляді основні факти, що свідчать про позитивний і негативний вплив групи на індивіда.

 


 

1. Роль композиції (складу) групи в тренінгу основних комунікативних навичок учнів


У людських взаєминах, в розумінні того, як особистість впливає на групу і група на особистість, важливе значення має сприйняття і розуміння людьми один одного. Воно завжди присутня при контактах людей і є для них настільки ж природним, як і задоволення повсякденних органічних потреб. Важко придумати більш диявольська покарання, писав У.Джемс, як якби хто-небудь потрапив у суспільство людей, де ніхто нього не звертав би уваги. Якби ніхто не обертався при нашій появі, не відповідав на наші запитання, якби всякий при зустрічі з нами навмисно не впізнавав нас і обходився з нами, як з неживими предметами, то нами опанувало б відомого роду сказ, безсиле відчай, від якого були б полегшенням жорстокі тілесні муки, аби при цих муках ми відчували, що при всій безвиході нашого становища ми все-таки не впали настільки низько, щоб не заслуговувати на увагу.
У цьому психологічно глибокому і життєво правдивому вислові одного з кращих знавців практичної психології людини і межлюдских відносин дуже точно схоплена не тільки потреба людини в увазі до себе людей, а й у певному відношенні. Воно ж не в останню чергу залежить від того, наскільки правильно нас сприймають і оцінюють люди.
Розглянемо в узагальненому вигляді основні факти, що свідчать про позитивний і негативний вплив групи на індивіда.
Позитивний вплив групи на формування та розвиток особистості полягає в наступному:

1. У групі індивід зустрічається з людьми, які є для нього основним джерелом духовної культури.
2. Відносини між людьми, що складаються в групах, несуть в собі позитивні соціальні норми і ціннісні орієнтації, які засвоюються особистістю, включеної в систему групових взаємин.
3. Група є таким місцем, де індивід відпрацьовує свої комунікативні вміння і навички.
4. Від учасників групи індивід отримує інформацію, що дозволяє йому правильно сприймати і оцінювати себе, зберігати і зміцнювати все позитивне у своїй особистості, позбавлятися від негативного і недоліків.
5. Група забезпечує індивіда системою позитивних емоційних підкріплень, необхідних для його розвитку.
Лише постійне спілкування індивіда з більш розвиненими, ніж він сам, особистостями, що володіють цінними знаннями, вміннями і навичками, забезпечує йому можливість залучення до відповідних духовних цінностей. Майже у кожної людини є чому навчитися в інших людей, і практично в кожній групі він зустрічає таких людей.
Якби людський дитина народився і виріс не в суспільстві, серед інших людей, а в ізоляції від них, він ніколи психологічно і поведінково не перетворився б у людини. Про це свідчать багато описані в науковій і популярній літературі факти, коли в силу трагічно сформованих життєвих обставин людські діти виявлялися з малолітнього віку позбавленими можливості спілкуватися з розвиненими, культурними людьми, жили у фізичному або психологічної ізоляції від них, у спільнотах тварин. Майже у всіх цих випадках були відзначені серйозні затримки як в психологічному, так і в поведінковому розвитку дітей.
Тільки через пряме спілкування і особисті контакти в групах одні люди передають іншим свій життєвий досвід. Цей досвід включає практично все людське, що є в сучасну людину, від елементарних гігієнічних навичок і користування промовою до моральних цінностей і здібностей до різних видів діяльності.Чим більше різноманітних груп, активним учасником яких стає індивід в процесі його життя, тим більше в нього можливостей для розвитку, придбання різноманітних цінних людських якостей. Особливо це стосується вищої духовної культури, яка передається від людини до людини тільки в результаті навчання і виховання, через пряме міжособистісне групове спілкування.
На психологію індивіда група впливає через систему складаються в ній відносин, зокрема - через відносини даного індивіда з іншими учасниками групи. Ми вже знаємо про те, що при різних відносинах індивіди проявляють себе з різною, позитивної чи негативної, сторони, тому для забезпечення переважно позитивного впливу групи на особистість важливо домогтися того, щоб міжособистісні відносини в ній були сприятливими.
Ніде, крім групи, людина не в змозі засвоїти мову і навчитися користуватися нею. Дитина навчається розмовляти тільки завдяки тому, що все в родині, де він народився, говорять рідною мовою. І не просто говорять, а постійно, мало не з перших днів народження звертаються до нього мовою, вимагають відповідної реакції і всіляко її заохочують.Стимулювання мовного розвитку індивіда з боку групи відбувається і далі. Встановлено, що між рівнем володіння мовою та участю індивіда в діяльності різних груп існує пряма залежність.
Важливим фактором індивідуального психологічного розвитку людини є його знання про самого себе. Інакше, як від інших людей, в процесі безпосереднього спілкування з ними, він ці знання отримати не може. Група і складові її люди є для індивіда своєрідним дзеркалом (вірніше - різними дзеркалами, кожне з яких по-своєму відображає його), в якому висловлюється людське «Я».
Точність і глибина відображення особистості в групі прямо залежать від відкритості, інтенсивності та різнобічності спілкування даної особи з іншими членами групи.
Для розвитку у себе тих чи інших достоїнств індивіду необхідні відповідні стимули, позитивні підкріплення. Їх основним джерелом також є люди, що оточують його в групах.Т

Негативний вплив:
Якщо про позитивний вплив групи на індивіда (колективу на особистість) багато і добре написано і педагогічної, соціологічної та психологічної літературі, то про факти негативного впливу відомо небагато. У всякому разі, до недавнього часу через певну ідеологізації психологи і педагоги про ці факти воліли замовчувати. У цьому зв'язку ми приділимо розгляду та аналізу цих фактів дещо більше уваги, ніж відведено на представлення впливу групи на індивіда в позитивному світлі. Особливо багато даних про можливий негативний вплив групи на індивіда накопичено в соціальній психології малих груп, початок якої було покладено дослідженнями вітчизняних та зарубіжних учених, проведеними ще на початку XX ст.
Спочатку психологи, зацікавлені у вирішенні даного питання, як об'єкт дослідження використовували великі соціальні спільності типу натовпу і неорганізованої маси людей, і тільки потім увагу перемістилося на вивчення впливу малої групи на індивіда.
Французький дослідник Г.Лебон в книзі під короткою назвою «Натовп», опублікованій в 1895 р., спробував вивести загальні закони поведінки людини в неорганізованої спільності людей.Він стверджував, що середня людина в масі людей, в натовпі виявляє більш низький рівень інтелекту, ніж поза нею. У натовпі він більш довірливий, агресивний, запеклим, нетерплячий, аморальний і навіть здатний вести себе на рівні тварини. Очевидно, Г.Лебон перебільшував негативний вплив натовпу на індивіда, але тим не менш в його судженнях і висновках містилася певна частка істини. Її підтвердили подальші експериментальні дослідження. Ті специфічні зміни в психології і поведінці людини під впливом натовпу, на які одним з перших звернув увагу нна Лебон, уважно досліджені в соціальній психології під назвами «знеособлення» і «деіндивідуалізація».
Було показано, що, коли, людина відчуває на собі вплив деякої досить великої соціальної спільності, внутрішньо не організованою, в його психології і поведінці більшою мірою проявляється те загальне, що властиво цій групі, і в набагато меншому ступені те, що складає його власну індивідуальність. Людина в натовпі нерідко перестає бути особистістю, тому даний феномен отримав назву «знеособлення».


 

Висновок

 

 

Таким чином, для розвитку індивіда як особистості група представляється незамінною. Те ж саме, і навіть у ще більшому ступені, стосується високорозвиненого колективу. У житті і діяльності кожної окремо взятої людини він грає незамінну позитивну роль, про що багато писали і говорили такі відомі педагоги, як А.С.Макаренко, В.А.Сухомлінський та ін. Однак свою позитивну роль у розвитку особистості колектив реалізуєлише тоді, коли не відбувається його і її (цієї ролі) ідеологічного спотворення, коли психологічна та педагогічна теорія колективу не виявляється предметом політичних маніпуляцій.


 

 

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ, НАУКИ МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

УКРАЇНСЬКА ІНЖЕНЕРНО-ПЕДАГОГІЧНА АКАДЕМІЯ

 

Кафедра психології, філософії і освітніх технологій

Секція філософії і освітніх технологій

 

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)