АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Флора і Фауна

Читайте также:
  1. МИКРОФЛОРА ВОДЫ
  2. МИКРОФЛОРА ВОЗДУХА
  3. МИКРОФЛОРА ПОЧВЫ
  4. Микрофлора почвы, воды, воздуха.
  5. Мікрофлора м'яса
  6. Мікрофлора молока
  7. Мікрофлора молочних продуктів
  8. Флора и фауна

 

Територія сучасного Узбекистану простягається від плато Устюрт на заході до периферії Тянь-Шаню і Паміро-Алая на сході. Вона виникла в результаті палеозойського горотворення (близько 300млн. Років тому.). Тут зустрічаються як пустельні рівнини, особливе значення має пустеля Кизилкум, так і невисокі останцеві підняття, і гори з висотно-зональним розташуванням ландшафтів. Перепад абсолютних висот Узбекистану більш 4400м. Різноманітний складний рельєф сформував не менше різноманітний тваринний світ. Флора і фауна Узбекистану багата і дивовижна. Рослинність на території Узбекистану виростає нерівномірно, але в неймовірному різноманітті.

На території Республіки Узбекистан налічується більше 4500відов рослин, з них 600 видів відносяться до лікарських травах. Рослинний світ Узбекистану має певну спільність з Кавказом і Передньою Азією. У республіці водяться більше 90 видів ссавців, близько 60 видів плазунів, 400 видів птахів, більше 40 видів риб.

Складний рельєф республіки обумовлює розмаїтість рослинного покриву. Найбільш рельєфно виражаються відмінності рослинного покриву по поясах: рівнини, передгір'я, гори, високогір'я, низька рівнина, піщана і гіпсова пустелі.

Так, піщана пустеля займає більшу частину пустелі Кизилкум (128млн. га), також суху дельту Кашкадар'ї, піски Каттакум, в низов'ях Сурхандарьі, Ферганську долину і Хорезм. На цих територіях виростають: саксаул білий і чорний, астрагал ворсистий, джузгун та ін рослини. Коріння багатьох з рослин виростають в піщаній пустелі добре закріплюють піски.

Гіпсові пустелі розташовані на плато Устюрт і окремих масивах Кизилкума. Тут зустрічаються такі рослини як полин, солянка східна, саксаул, деревій, ріпак та ін

Солончаки і такири (коркова поверхня - або «дзвінка ґрунт») зустрічаються в масивах піщаних гіпсових пустель. У солончаках дуже багато шкідливих для рослин солей, внаслідок чого рослини в них не виростають, лише зрідка може пробитися чорний саксаул, у якого замість листя на гілках розташовані лусочки. Це абсолютно безлистої швидкоросле і довговічна рослина (близько 50 років). Висота дерева досягає 12 м. причому перші 25 років життя відбувається приріст дерева, потім дерево поступово відмирає. У минулому його використовували як найцінніше паливо, а тепер його застосовують для зміцнення ґрунту. Плоди та молоді гілочки саксаулу служать кормом для вівць і верблюдів. На солончаках і засолених ґрунтах зустрічаються однорічні солянки, тугаї і джида.

У межах низькою рівнини річкові долини особливо широкі. Тут росте тополя розлогий, пірамідальний і темний, верба вавілонська, джида, з чагарників - гребінник, з трав - верблюжа колючка.

У ландшафті підгірних рівнин переважають трави. Основний тип рослинності підгірних рівнин - ефемери-однорічники. Вони виростають восени або на початку зими за наявності тепла і вологи. Також тут зустрічаються кульбаби. У рівнинних частинах виростає ісрик. У низькому передгір'ї виростає Кузін, парангас, конюшина, ерімуруси, люцерна.

У рівнинах і пустелях живуть численні тварини. Так, з ссавців тварин тут можна зустріти: ховраха, піщанку, тушканчика, вовка, їжака, лисицю, зайця.

У глинистої пустелі з безхребетних зустрічаються: фаланги, цикади, мурашки і каракурти. З хребетних тварин тут можна зустріти: черепаху, степову агаму, стрілу-змію, дрофу-красуню, чубатого жайворонка, їжака, вовка, лисицю, джейрана, тушканчика, середньоазіатську кобру, вужа.

На Устюрті зустрічається сайгак. Більшість видів мешкають в горах тварин такі ж, що і на рівнинах або близькі до них, хоча серед них є відмінності. Так з птахів тут зустрічається червонокрилий стінолаз, з ящірок: сірий туркестанський гекон.

Мешканці гірської напівпустелі (від 200 - 600м над рівнем моря), ті ж що в глинистих пустелях.

У поясі гірських різнотравних степів (600-1100м над рівнем моря) водиться звичайна туркестанська агама, середньоазіатська кобра, перепілка, борсук, сірий хом'ячок.

У поясі гірських лісів (1000-2800м над рівнем моря) плазунів водиться мало. Тут зустрічаються: туркестанська і гімалайська агами, гюрза, кабан, винторогий козел, гірський баран, борсук, лисиця, вовк, шакал, туркестанська щур, лісова миша. З птахів на даній території водяться: велика горлиця, синиця, дятел, гриф, білоголовий сип, ягнятник.

У альпійському поясі (вище 2700-2800м над рівнем моря) зустрічаються: джміль, зелена жаба, бородань, альпійська галка, ведмідь, сніжний барс ірбіс, вовк, гірський баран, бабаки (через зовнішню схожість з людиною, згідно з легендою, їх називають «грішними людьми»).

На трав'янистих берегах в очеретяних і тугайних заростях зустрічаються різні види саранових, в тому числі і азіатська сарана, зелена жаба, водяний вуж, гадюка; з птахів тут водяться: фазан, зозуля, сорока, чорна ворона, соловей; з ссавців тут можна зустріти: зайця, вовка, шакала, бухарського оленя, кабана. В очеретяних заростях мешкають синиці і очеретянки. У печерах живуть їжаки, борсуки, лисиці, дикобрази.

В оазисах Узбекистану водяться: ластівки, горлиці сірі, сороки, майни, будинкові миші, сірі пацюки, каспійський гекон, пугач, кажан, шакал, хом'ячок, ящірка голоок, жаби, земні жаби.

У водоймах Республіки Узбекистан мешкає близько 40 видів риб. Переважає амударинська форель, жерех, товстолобик, білий амур і ін

Для охорони всіх збережених до наших днів видів рослинних і тваринних організмів в Узбекистані засновані наступні природні комплекси: заповідники, національні парки, заказники та природні пам'ятки.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)