АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Глобальна інформаційна інфраструктура як інституціональна база інформаційного суспільства

Читайте также:
  1. VI. Мілітаризація суспільства. Гонка озброєнь та її наслідки.
  2. Визначальні фактори Нового часу (наукова революція і формування буржуазного громадянського суспільства)
  3. Визначення інформаційного суспільства
  4. Відмінності між доіндустріальним, індустріальним та постіндустріальним суспільствами
  5. Вплив рівня життя на трудовий потенціал суспільства
  6. Глобальна нерівність:причини та наслідки
  7. Глобальная сеть ИНТЕРНЕТ. История развития, основные услуги ИНТЕРНЕТ.
  8. Глобальная система мониторинга окружающей среды
  9. Глобальная тектоника. Тектонические движения
  10. ГЛОБАЛЬНАЯ ЭКОЛОГИЧЕСКАЯ СИТУАЦИЯ
  11. Державна інформаційна політика та її забезпеченість Законами України

Глобальна інформаційна інфраструктура це технологічна база інформаційного суспільства. Глобальна інформаційна структура (Global Information Infastructure – GII) нове поняття в зв’язку та інформатиці. Воно походить від ідеї “національної інформаційної інфраструктури (НІІ)”, розробленої в межах ініціативи Клінтона-Гора, висунутої Адміністрацією США в 1993 р. і оголошеної в 1994 р. в Буенос-Айресі на зібранні МСЕ (Міжнародного союзу електрозі’язку).

Метою НІІ, як було сформульовано в пропозиціях Адміністрації США, є створення “мережі мереж” (тобто об’єднання мереж електрозв’язку, комп’ютерних мереж, баз даних і побутової електроніки). Таке утворення американці назвали “супер-магістраллю”. Технологічна мета НІІ була пов’язана з політичними і економічними інтересами. Завдяки НІІ, США прагнуть створити нові робочі місця, успішно конкурувати в глобальній економіці. В основу НІІ були покладені 5 мережних принципів:

І - розширення мереж зв’язку на основі волоконно-оптичних кабелів, супутникових систем, радіорелейних ліній, широкого застосування компресії сигналів;

ІІ – взаємодія мереж через стандартизацію протоколів ті інтерфейсів;

ІІІ – розширення діалогових інтерактивних служб;

ІV – забезпечення інформаційної безпеки, збереження особистої таємниці і захист інтелектуальної власності;

V – забезпечення стійкості і живучості мереж.

Ідея НІІ була розвинута в ідею Глобальної інформаційної інфраструктури (ГІІ), розробка якої стала головним завданням Міжнародного союзу електрозв’язку і його Дослідницької комісії 13 (ДК–13). Одночасно з ГІІ проробляється інформаційна інфраструктура США і Канади; європейська інформаційна інфраструктура (ЕІІ), японська інформаційна інфраструктура та інші. Основною метою ГІІ є забезпечення сумісної роботи мереж, систем обробки інформації і прикладних процесів для надання будь-яким громадянам доступу до інформаційних ресурсів. Ця мета повинна досягатися шляхом заохочення нових інвестицій, головним чином приватних, розвитку справедливої конкуренції, лібералізації ринку, демонополізації послуг.

В рекомендації МСЕ ТY.101 дане наступне визначення ГІІ.

“ГІІ – це сукупність мереж, обладнання кінцевих користувачів, інформації і людських ресурсів, яка може бути використана для доступу до корисної інформації, зв'язку користувачів один з одним, роботи, отримання розваг в будь-який час та з будь-якого місця за доступними цінами, що визначається за певною глобальною шкалою”. ГІІ як складне утворення зачіпає інтереси користувачів; індустрії електрозв'язку, інформаційних технологій, розваг; державних регулюючих органів; організацій по стандартизації; операторів (рис.1.1).

 
 

 


Рис 1.1. ГІІ як сукупність інтересів різних учасників

З точки зору користувачів (рис. 1.2) ГІІ є загальною, об’єднаною структурою, мережею мереж, підключення до будь-якої точки, яка надає користувачу можливість використовувати всі ресурси ГІІ, спілкуватися з іншими користувачами і тим самим задовольняти свої інформаційні і комунікаційні потреби.

 

 

 


к.т.- користувацький термінал

ЛОМ - локальна обчислювальна мережа

ЦМІС - цифрова мережа з інтеграцією служб

КТМ - Кабельне телевізійне мовлення

 

Рис.1.2. ГІІ з точки зору користувача

Загальна концепція ГІІ – це еволюційний підхід, підтримка існуючих та майбутніх засобів електрозв’язку, інформатизації, ЗМІ, розваг, побутової електроніки, їх інтеграція в загальну інфраструктуру. Еволюція ГІІ ілюструється рис 1.3.

Особливістю ГІІ є підтримка багатьох додатків, наприклад, теленавчання та електронні бібліотеки; телемедицина; робота вдома; електронна торгівля; ігри. ГІІ повинна бути “федерацією мереж” з різними мережними можливостями, включно послуги на основі протоколу ІР; послуги на основі комутації каналів і технологій АТМ; послуги інтерактивних мультимедійних служб, мовлення. На початковому етапі ГІІ не передбачала використовувати нові мережні можливості, а лише можливості існуючих мереж в процесі їх сумісної роботи в межах “федерації мереж”. З появою нових мережних можливостей вони будуть застосовуватись, якщо забезпечується їх нормальна взаємодія з існуючими можливостями.

Відзначимо, що сьогодні концепція створення ГІІ дуже тісно переплітається з концепцією NGN (Next Generation Networks – мережі наступного покоління), основні положення яких співпадають.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)