АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Підприємство, як суб’єкт господарювання

Читайте также:
  1. IІІ. Проведення перевірок суб’єктів господарювання та органів влади та інших підконтрольних об’єктів органами Держтехногенбезпеки України
  2. Відводи суб’єктів кримінального провадження
  3. Держава як суб’єкт інвестиційної діяльності.
  4. Державне управління. Суб’єкти адміністративного права
  5. Домогосподарства як суб’єкт ринкових відносин, їх переваги
  6. Економічний контроль суб’єктів підприємницької діяльності агропромислового виробництва
  7. Економічні інтереси: сутність, суб’єкти, класифікація
  8. Загальна характеристика фізичних осіб як суб’єктів адміністративного права
  9. Критерії та показники оцінки ефективності функціонування системи безпеки та захисту у надзвичайній ситуації об’єкту господарювання.
  10. Людська діяльність, як особливий спосіб саморуху об’єктивної і суб’єктивної реальності.
  11. Майно суб’єктів господарювання та джерела його формування.
  12. Місце та роль інновацій у системі господарювання.

 

Підприємство,як суб’єкт господарювання. Підприємство - це самостійний суб’єкт господарювання, створений компетентним органом державної влади, органом місцевого самоврядування або іншим суб’єктами для задоволення суспільних і особистих потреб шляхом систематичного здійснення виробничої, науково-дослідної, торговельної, іншої господарської діяльності в порядку, передбаченому законом.

 

Підприємство є юридичною особою і, як правило, діє на підставі статуту.

 

Залежно від форм власності, встановлених Законом України «Про права»,можуть утворюватись такі види підприємств:

 

- приватне, засноване на приватній власності фізичної чи юридичної особи;

 

- колективної власності;

 

- комунальне, засноване на власності відповідної територіальної громади

 

- державне, засноване на державній власності, у тому числі казенне (казенним визнається підприємство, майно якого відповідно до законодавства України не підлягає приватизації).

 

В Україні можуть діяти й інші передбачені закони види підприємств. Так, якщо у статутному фонді підприємства іноземна інвестиція становить не менше 10%,воно визнається підприємства з іноземними інвестиціями,а якщо у статусному фонді підприємства іноземна інвестиція становить 100%- іноземним підприємствам.

 

Залежно від способу утворення (заснування) і формування статутного фонду в Україні діють підприємства унітарні та корпоративні. Унітарне підприємство створюється одним засновником, який виділяє необхідне для того майно, формує відповідно до закону статутний фонд, не поділений на частки(паї),затверджує статут, розподіляє доходи, безпосередньо або через керівника, якого він призначає, керує підприємством і формує його трудовий колектив на засадах трудового найму, вирішує питання реорганізації та ліквідації підприємства.

 

Унітарними є підприємства державні, комунальні, засновані на власності об’єднання громадян, релігійної організації або на приватній власності засновника.

 

Корпоративне підприємство утворюється, як правило, двома або більше засновниками за їх спільним рішенням (договором),діє на основі об’єднання майна та/або підприємницької чи трудової діяльності засновників (учасників), їх спільного управління справами, на основі корпоративних прав, у тому числі через органи, що ними створюються, участі засновників (учасників) у розподілі доходів і ризиків підприємства. Корпоративними є кооперативні підприємства, підприємства, що створюються у формі господарського товариства, а також інші, у тому числі засновані на приватній власності двох або більше осіб.

 

Підприємства залежно від кількості працюючих й річного обсягу валового доходу від реалізації продукції можуть належати до малих, середніх або великих підприємств.

 

Малими(незалежно від форм власності)визнаються підприємства із середньообліковою чисельністю працюючих за звітній(фінансовий) рік щонайбільше 50 осіб і якщо обсяг валового доходу від реалізації продукції (робіт, послуг) за цей період не перевищив суми, еквівалентної 500 тис. євро за середньорічним курсом Національного банку України щодо гривні.

 

Великими визнаються підприємства із середньообліковою чисельністю працюючих за звітній(фінансовий)рік понад 1000 осіб і річним обсягом валового доходу від реалізації продукції (робіт, послуг), перевищує суму еквіваленту 5 млн євро за середньорічним курсом Національного банку України щодо гривні.

 

Усі інші підприємства визнаються середніми.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)