АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Господарське товариства

Читайте также:
  1. Біорізноманіття як об’єкт уваги міжнародного співтовариства.
  2. Господарське законодавство
  3. Сільськогосподарське виробництво як особлива сфера застосування праці та капіталу

 

Господарські товариства. Серед суб’єктів господарської діяльності визначальне місце посідають господарські товариства.

 

Господарські товариства-це підприємства або інші суб’єкти господарювання,створені юридичними особами та/або громадянами шляхом об’єднання їх майна і участі в підприємницькій діяльності товариства з метою одержання прибутку.

 

До господарських належить такі товариства:

 

-акціонерні;

 

-з обмеженою відповідальністю;

 

-з додатковою відповідальністю;

 

-повні;

 

-командитні.

 

Акціонерним товариством є господарське товариство, яке має статутний фонд, поділений на певну кількість акцій однакової номінальної вартості,і несе відповідальність за зобов’язаннями тільки майном товариства, а акціонери несуть ризик збитків, пов’язаних з діяльністю товариства, у межах вартості належних їм акцій.

 

Акціонерні товариства можуть бути відкритими або закритими. Акції відкритого акціонерного товариства можуть розповсюджуватися шляхом відкритої підписки і купівлі - продажу на біржах. Акціонери відкритого товариства можуть відчужувати на лежні їм акції без згоди інших акціонерів і товариства.

 

Акції закритого акціонерного товариства розподіляються між засновниками або серед наперед визначеного кола осіб і не можуть розповсюджуватися шляхом підписки, купуватися і продаватися на біржі. Акціонери закритого товариства мають переважне право на придбання акцій, що продаються іншими акціонерами товариства.

 

Товариством з обмеженою відповідальністю є господарське товариство,що має статутний фонд, поділений на частки, розмір яких визначається установчими документами, і несе відповідальність за своїми зобов’язаннями тільки своїм майном. Учасники товариства, які повністю сплатили свої вклади, несуть ризик збитків, пов’язаних з діяльністю товариства, у межах своїх вкладів.

 

Товариство з додатковою відповідальністю є господарське товариство, статутний фонд якого поділений на частки визначених установчими документами розмірів і яке несе відповідальність за своїми зобов’язаннями власним майном, а в разі його недостатності учасники цього товариства несуть додаткову солідарну відповідальність у визначеному установчими документами однаково кратному розмірі до вкладу кожного з учасників.

 

Повним товариством є господарське товариство, усі учасники якого відповідно до укладеного між ними договору здійснюють підприємницьку діяльність від імені товариства і несуть додаткову солідарну відповідальність за зобов’язаннями товариства всім майном.

 

Командитним товариством є господарське товариство, один або кілька учасників якого здійснюють від імені товариства підприємницьку діяльність і несуть за його зобов’язаннями додаткову солідарну відповідальність усім своїм майном, на яке за законом може бути звернено стягнення (повні учасники),а інші учасники присутні в діяльності товариства лише своїми вкладами (вкладники).

 

Усі господарські товариства діють на основі установчих документів, які містять відомості про вид товариства,предмет і мету його діяльності, склад засновників і учасників, склад і компетенцію органів товариства й порядок прийняття ними рішень одностайності або кваліфікована більшість голосів, інші відомості.

 

Закон називає два види установчих документів - статут і засновницький договір. Останній є установчим документом повного і командитного товариств, а для акціонерного, з обмеженою і додатковою відповідальністю таким є статут. Установчі документи товариства у передбачених законодавством випадках повинні погоджуватися з Антимонопольним комітетом України.

 

Усі товариства є юридичними особами. Цей статус вони набувають з дня державної реєстрації товариства. З цього моменту товариство має право відкривати розрахунковий та інші рахунки в банках, а також укладати договори й інші угоди.

 

Товариство має право створювати на території України та за її межами філії, представництва, а також дочірні підприємства відповідно до чинного законодавства.

 

Управління товариством здійснюють його органи, склад і порядок обрання (призначення) яких визначаються залежно від виду товариства.

 

Припинення діяльності товариства відбувається шляхом його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, відокремлення, перетворення) або Ліквідації з дотриманням вимог антимонопольного законодавства.

 

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)