АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Поняття про комп'ютерні віруси. Класифікація вірусів. Антивірусні програми

Американський студент Роберт Морріс написав маленьку програму. Він вважав, що його програма-жарт мала непомітно по каналах зв'язку переходити із комп'ютера в комп'ютер, не заважаючи їх роботі. Але допущена в програмі помилка змусила хибну інформацію розмножуватися з величезною швидкістю. Це призвело до того, що інформація, нагромаджена в обчислювальних центрах, більшою частиною була зіпсована. Всього за кілька годин найважливіші комп'ютерні мережі східного і західного узбережжя США були виведені з ладу. Епідемія охопила 6 тисяч комп'ютерів.

За такий "жарт" Роберт Морріс був засуджений, одночасно багато фірм запропонували йому вигідні контракти.

Подібні програми, які передаються, мов інфекція між людьми, отримали назву комп'ютерних вірусів. Розробка все нових і нових вірусів стала для багатьох програмістів своєрідним "чорним хобі".

Мабуть, у людини є потреба залишити слід по собі. Хтось пише книгу, хтось садить дерево, хтось виховує дітей - робить добре діло для себе і для інших. Можна залишити і такий "слід": обірвати телефонну трубку, зламати дерево, розбити вікно. Комп'ютерна ера дала можливість таким особам отримувати сумнівне задоволення від розробки комп'ютерних вірусів.

Завдяки зусиллям програмістів багатьох держав, яким наука не пішла на користь, у 1980-і роки розпочалась епідемія комп'ютерних вірусів, яка триває до цього часу.

Слід зауважити, що написання вірусу - не таке вже й складне завдання. Воно під силу студентові або школяреві, які вивчають програмування. Тому щотижня у світі з'являються все нові і нові віруси.

Комп'ютерний вірус - це спеціально написана невелика за розмірами програма, яка може "приписувати" себе до інших програм (т.б. "заражати" їх), а також, виконувати різні небажані дії на комп'ютері. Програма всередині якої знаходиться вірус, називається " зараженою ". Коли така програма починає роботу, то спочатку управління отримує вірус. Вірус знаходить і заражає інші програми. Всі дії вірусу можуть виконуватися достатньо швидко і без видачі будь-яких повідомлень, тому користувачу дуже важко помітити що в комп'ютері відбувається щось незвичне.

Поки на комп'ютері заражено відносно мало програм, наявність вірусу може бути практично не поміченою. Однак після деякого часу на комп'ютері починає відбуватись щось дивне, наприклад:

- деякі програми перестають працювати або починають працювати неправильно;

- на екран виводяться зайві повідомлення або символи;

- робота на комп'ютері істотно уповільнюється;

- деякі файли виявляються зіпсованими і т.д.

Таким чином, якщо не вживати заходів по захисту від вірусу, то наслідки заражень можуть бути дуже серйозні. На початку вірусної "лихоманки" боротьба з вірусами була малоефективною. Тільки останнім часом з'явилися успіхи: розроблено програмні засоби антивірусного захисту інформації у комп'ютерах. Але, як немає лікаря від усіх хвороб, так немає програми, яка б гарантувала знаходження і знищення всіх існуючих вірусів.

 

На сьогодні відомо більше тисячі різноманітних вірусів і десятки програм-антивірусів, які їх знаходять і знешкоджують. Одна така програма знаходить і знешкоджує до кількох десятків і навіть сотень різноманітних вірусів.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)