АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Відповіді

Читайте также:
  1. Відповіді на тестові контролі
  2. Всі відповіді правильні
  3. всі відповіді правильні
  4. ЗАГАЛЬНІ КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ ЗНАНЬ, УМІНЬ І НАВИЧОК СТУДЕНТА ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ВІДПОВІДІ
  5. КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ ВІДПОВІДІ СТУДЕНТА
  6. Структурами кінцевого мозку є: (Варіантів правильної відповіді може бути більше одного)
  7. У передньому мозку нейрони зосереджені: (Варіантів правильної відповіді може бути більше одного)

1. Поняття „суспільство” має велику кількість різних тлумачень. Автором оригінального вчення про суспільство був американський соціолог Толкотт Парсонс. Суспільство, за Т. Парсонсом, - це складноструктуроване утворення, найважливішими елементами якого є соціальна система, система культури та система особистості.

На думку вченого Еріха Фромма, суспільство є системою, яка самоорганізовується та саморозвивається.

Сучасна соціологія визначає суспільство як сукупність усіх способів взаємодії і форм об'єднання людей, в яких має вираження їх всебічна залежність.

Ознаки суспільства - це ті стійкі риси, характеристики, які відрізняють суспільство як цілісне соціальне утворення від інших утворень.

Такими ознаками є: територія, на якій відбувається консолідація соціальних зв'язків, розвиваються відносини і взаємодія індивідів. Територія локалізує організацію соціального життя; універсальність, тобто всеосяжний, різнобічний характер суспільства. Вона включає в себе все розмаїття соціальних зв'язків, відносин, соціальні інститути і спільноти. Універсальність суспільства дає можливість створити необхідні умови для задоволення потреб людини, самореалізації та досягнення особистої мети; автономність, тобто здатність до постійного відтворення, соціальних зв'язків, внутрішньої саморегуляції за допомогою тих інститутів і організацій, норм і цінностей, які утворюються всередині самого суспільства; інтегративність, тобто можливість підкоряти собі індивідів, нові покоління, залучати їх до соціального життя, відтворювати його структуру.

 

 

Існування суспільства пов'язане з постійною взаємодією індивідів, соціальних груп щодо задоволення власних потреб та інтересів. Взаємодія ця формується поступово, ускладнюючись крок за кроком. Переплітаючись, ці взаємодії утворюють міцну тканину соціального життя. Соціальна структура суспільства — це міцний зв'язок елементів в соціальній системі. Основними елементами є індивіди, що займають певні позиції (статус) і виконують певні соціальні функції (ролі), об'єднання даних індивідів у групи чи спільноти, які виражають певну позицію і постійно взаємодіють.

В залежності від того, які елементи виділяються у якості головних, структура суспільства може бути представлена як групова, класова, стратифікаційна, демографічна, етнічна та інші системи.

2. Соціологія, будучи наукою про реальні, конкретні соціальні явища й процеси, не обмежується цим, а розкриває соціальну взаємодію – процес взаємного впливу спільної діяльності, оскільки суспільство – це і є соціальна взаємодія, а складні взаємодії соціального, особливого й одиничного єсоціальними механізмами.

Об’єкт та предмет соціології, як і будь-якої науки, не тотожний. Об’єктом науки є все, на що орієнтоване дослідження. Предмет науки – це окремі аспекти, властивості та відносини, які становлять об’єкт конкретного дослідження. Соціологія – це наука про становлення, розвиток і функціонування суспільства, соціальних спільнот, відносин, про механізми і принципи їх взаємодії. Об 'єктом соціології як науки є соціальна реальність, тобто реальне суспільне житгя, суспільство як цілісний організм, що його вивчають і інші науки – філософія, історія, політологія, економічна теорія, етнографія, право тощо. Предметом соціології є суспільство, яке складається з соціальних інститутів, соціальних груп та організацій, а також індивідів. Об’єктом соціології є люди. Людину у соціології називають респондентом. Соціологів захоплюють життєві плани, цілі діяльності, мотивація вчинків, а також багато іншого, що виявляє особистість сучасної людини. Таким чином, предмет вивчення — це процеси, які відбуваються у суспільстві, а об'єктом є люди та їхня безпосередня щоденна поведінка.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)