АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ІІІ рівень

Читайте также:
  1. I рівень
  2. I рівень
  3. Базовий рівень підготовки.
  4. В Україні немає свого фільмофонду і державного кіномузею, низький рівень кіноосвіти. Зовсім зникла кінопреса (журнали “Новини кіноекрана”, “Вавилон”).
  5. Державні запозичення можуть здійснюватись тільки тоді, коли вичерпані інші джерела формування доходів держави або коли доцільно обмежити рівень оподаткування.
  6. Другий рівень
  7. Другий рівень
  8. І рівень. Завдання 1-12 мають по п’ять варіантів відповідей, з яких лише ОДНА правильна. Оберіть правильну відповідь і напишіть букву, яка їй відповідає.
  9. ІІ рівень
  10. ІІ рівень
  11. ІІІ рівень

Питання семестрового контролю з Основ філософських знань

1. Визначте спільні та відмінні риси міфологічного та релігійного світоглядів. Поясніть причини зміни типу світобачення.

2. Що таке світогляд, в чому його призначення? Які аспекти (головні проблеми) в ньому виділяють? Наведіть класифікації світогляду за різними критеріями.

3. Поясніть відмінності релігійного та філософського світоглядів. В чому, на вашу думку, причини живучості релігії?

4. Як, де і коли виникла філософія; які функції виконує філософське знання? Чому філософію вважають «наукою наук»?

5. Вже сотні років не вщухає дискусія: чи є філософія наукою, чи це лише світогляд? Наведіть спільні та відмінні риси філософії і науки. Якою є ваша точка зору?

6. Назвіть основні проблеми та предмет вивчення філософії. Які напрямки (розділи) філософського знання у зв’язку з цим виділяють? Поясніть специфіку філософської проблематики?

7. В середині ХХ ст. виник і поширюється екуменічний рух – міжрелігійний процес, що має на меті об’єднання різних релігійних конфесій та усунення міжрелігійних суперечностей. Чи є ця проблема актуальною для України; чи можливе втілення цієї ідеї? Чого, на вашу думку, в релігіях більше: того, що їх поєднує, чи того, що їх розділяє? Відповіді аргументуйте.

8. Чому, за твердженням німецького філософа І. Канта, існування Бога не можна логічно ні довести, ні спростувати? Коли, хто і якими аргументами намагався це зробити?

9. Чому в Україні, як і в цілому в Європі, у світі, останнє десятиріччя активно поширюються нові релігійні течії? В чому їх особливості? Наведіть класифікацію новітніх релігій, характеристику однієї з них.

10. Розкрийте історичні передумови розколу християнства на православ’я та католицизм. В чому схожість і відмінність їх віровчення та обрядовості?

11. Наведіть основні підходи до пояснення сутності людини. Які риси і властивості визначають істинну природу людини?

12. Визначте основні філософські теорії щодо тенденцій і факторів суспільного розвитку. З якою з них ви погоджуєтеся? Чи можна характеризувати хід історії як соціальний прогрес? Думку обґрунтуйте.

13. Чи можна говорити про «вартість людини»? Як ви ставитесь до ідеї використовувати людей «не цінних» для суспільства (злодіїв, п’яниць, бомжів) для оздоровлення або продовження життя «цінним» людям (вченим, митцям).

14. Поясніть афоризм: «Дайте мені матерію і рух – і я сотворю світ». Яка філософська теорія відображується в ній? Чи згодні ви з автором? Яких іще першопочатків світу не вистачає, на вашу думку?

15. Чому проблема смерті та безсмертя є однією з найактуальніших в усі історичні епохи? Чому смерть, як і життя, є цінністю? Чи можливе безсмертя? Як ви ставитесь до проблеми пошуку безсмертя?

16. Чи є сенс в земному існуванні людини? Чи варто взагалі чогось прагнути, якщо наприкінці життя все одно чекає смерть? Наведіть декілька варіантів вирішення проблеми сенсу життя в історії людської культури. На вашу думку, чого людина повинна прагнути?

17. Що таке цінності, яка їх природа? Наведіть класифікацію цінностей, запропонуйте приклади. Чому здоров’я належить до загальнолюдських, суспільних цінностей? Поясніть поняття «здоровий спосіб життя».

18. Антична філософія у окресленні найперших засад світу була плюралістичною, християнська філософія – принципово моністична. Які недоліки та переваги мала кожна із зазначених позицій? Що є більш прийнятим для сучасної філософії – плюралізм вихідних положень чи монізм? Який підхід домінує в науці?

19. Найбільшою проблемою в філософії залишається проблема походження людини. Чому? Наведіть і поясніть відомі вам гіпотези походження людини? До якої схиляєтесь ви?

20. Матеріалістичне вчення наголошує на тому, що свідомість є вищою формою відображення в матеріальному світі. Логічно обґрунтуйте цю тезу, наведіть фактори, які сприяли і нині сприяють виникненню і становленню свідомості людини.

21. Порівняйте формаційний і цивілізаційний підходи до історичної типології суспільства. Який зміст має поняття «цивілізація»? Дайте характеристику сучасної цивілізації.

22. В чому полягає історична й гуманістична цінність античної філософії? Чому саме Греція стала батьківщиною європейської філософської думки? Хто з античних філософів, на вашу думку, справив найбільший вплив на увесь наступний розвиток філософії?

23. Чому філософія говорить про єдність світу? Що мають на увазі різні типи світогляду (міфологія, релігія, наука).

24. Порівняйте: як вирішується проблема смерті й безсмертя в східній та західній культурах? Які іще уявлення про безсмертя ви знаєте?

25. Поясніть співвідношення понять «світ», «природа», «буття», «субстанція». Чим буття світу відрізняється від буття людини? Що дозволяє побутувати уявленню про «кінець світу»? Як ви його розумієте?

26. Порівняйте різні підходи (концепції) щодо пояснення феномену свідомості. Поясніть: які фактори сприяли і сприяють становленню людської свідомості?

27. Поясніть структуру свідомості за різними аспектами. В чому полягають функції (властивості) свідомості. Чому мову вважають знаряддям свідомості?

28. Поясніть явище практики, її види та структуру. Розкрийте взаємозв’язок і функції практики в процесі пізнання.

29. Чому існують різні види істини? Розкрийте діалектику абсолютної і відносної істини, об’єктивної і суб’єктивної істини, наведіть приклади.

30. Поясніть сутність теорій соціальної стратифікації і соціальної мобільності. Порівняйте уявлення про класи в теорії Маркса й у вченні Сорокіна-Вебера. В чому особливість соціальної стратифікації сучасного українського суспільства.

 

Завдання для філософського аналізу тексту

31. Прочитайте цитату, зробіть філософський аналіз тексту.

«Вчитель сказав:

Якщо шляхетний муж не думає про ситість

І не прагне жити в спокої,

Моторно служить, обережно розмовляє

І виправляється від наближення до Шляху,

Він може називатися люблячим вчителя».

Яку філософську парадигму та вчення ілюструє ця цитата, кому може належати? Охарактеризуйте головні ідеї цього вчення.

 

32. Прочитайте цитату, зробіть філософський аналіз тексту.

«Філософія дає життя духу нашому, благородство серцю, світлість думкам. Коли дух веселий, думки спокійні, серце мирне, то й усе світле, мирне, блаженне».

Хто, на вашу думку, є автором цієї цитати? Поясніть її зміст. Як ця ідея відобразилася у долі самого автора?

 

33. Прочитайте цитату, зробіть філософський аналіз тексту.

«Цей космос, той же самий для всіх, не створений ніким з богів, ніким з людей, але він завжди був, є і буде вічно живим вогнем, що закономірно спалахує і згасає…».

В яку історичну епоху народилась ця ідея, кому могла належати? Які філософські напрямки в ній прослідковуються? Назвіть характерні ознаки філософії цієї епохи.

 

34. Прочитайте цитати, зробіть філософський аналіз тексту.

«Краще бути природним котом, ніж з ослячою породою левом».

«Світ подібний до театру: щоб грати в театрі з успіхом та похвалою беруть ролі відповідно до здібностей…»

Хто, на вашу думку, є автором цих цитат? Яку назву мала ця ідея у філософській системі автора? Поясніть їх зміст. З яким стародавнім філософом порівнювали автора і за що?

 

35. Прочитайте цитату, зробіть філософський аналіз тексту.

«Хочу зрозуміти Бога і душу.

І нічого більше?

Зовсім нічого!»

В яку історичну епоху народилась ця ідея, наведіть характерні ознаки філософії цієї епохи? Зробіть припущення щодо авторства.

 

36. Прочитайте цитату, зробіть філософський аналіз тексту.

«Ти – сновид твоєї дійсної людини. Ти – одяг, а вона – тіло. Ти – ніщо, а вона в тобі – істота. Ти – бруд, а вона в тобі – краса».

Хто, на вашу думку, є автором цієї цитати? Яку назву мала ця ідея у філософській системі автора? Про яку “дійсну” людину іде мова? Поясніть її зміст.

 

37. Прочитайте цитату, зробіть філософський аналіз тексту.

«Я ставлю тебе в центрі світу, щоб звідти тобі було зручніше обдивлятися все, що є у світі. Я не зробив тебе ні небесним, ні земним, ні смертним, ні безсмертним, щоб ти сам, вільний і славний майстер, сформував себе в образі, якому ти віддаси перевагу. Ти можеш переродитися в нижчі, нерозумні істоти, але можеш переродитися по велінню душі у вищі, божественні».

В яку історичну епоху народилась ця ідея, поясніть її зміст. Хто і до кого звертається у ній? Наведіть характерні ознаки філософії цієї епохи?

 

38. Прочитайте цитату, зробіть її філософський аналіз.

«Я знаю, що я нічого не знаю».

Кому належить цитата? Що хотів сказати автор? Які філософські принципи випливають з цієї цитати? Наведіть інші відомі вам ідеї філософської системи цього мислителя?

 

39. Прочитайте цитату, зробіть філософський аналіз тексту.

«О тихі хутори, великі у малому, великі тим, що є найлучше, краще в нас!»

Кому із діячів Кирило-Мефодіївського братства, на вашу думку, можуть належати ці рядки? Які ідеї філософської системи цього автора вам відомі? Чи згодні ви з його позицією?

 

40. Прочитайте цитату, зробіть філософський аналіз тексту.

«Бог багатому подібен фонтану, що заповнює різні посудини за їх обсягом. … Ллються з різних рурок різні токи в різні посудини, що стоять навколо фонтану. Менший посуд менше має, але в тому є рівний більшому, що так само є повний».

Хто, на вашу думку, є автором цього уривку? Яку назву мала ця ідея у філософській системі автора, поясніть її зміст? В чому специфіка філософської системи цього мислителя?

41.Яке філософсько-релігійне вчення відображене у наведеній цитаті:

«Ось шляхетна істина про страждання: народження – страждання, старість – страждання, хвороба – страждання, не досягнення бажань – страждання, і, словом, уся прихильність до земного – суть страждання».

Які наступні положення випливали з цієї ідеї? Чи погоджуєтеся Ви з цим вченням? Чому?

 

42. «Все у світі рухається чимось іншим. Ланцюг двигунів може бути нескінченним. Але є перша причина – Бог».

Хто і що намагалися довести цією цитатою? Який філософський напрямок у ній прослідковується та у чому його недосконалість?

 

43. Про яку історичну подію йдеться в уривку, визначтесь щодо авторства та твору.

«…И подобало благодати и истине воссиять над новым народом…Ибо вера благодатная распростерлась по всей земле…Тогда как пуста и иссохша была земля наша, ибо идольский зной иссуши ее, внезапно разлился источник Євангельский, напоя всю землю нашу.»

Поясніть історичне значення й наслідки цієї події, її зв'язок з філософією.

 

44. Прочитайте цитату, визначте автора. Охарактеризуйте дану систему філософствування та назвіть інші періоду ХІХ-ХХст.

«Людина є дещо, що треба подолати… Що є мавпа у порівнянні із людиною?…тим самим повинна бути людина для Надлюдини… Людина – це канат, що протягнутий між твариною та Надлюдиною… Бог помер: нині хочемо, щоби жила Надлюдина».

Охарактеризуйте цю філософську теорію. Які іще філософські вчення належать до цього напряму сучасної філософії?

 

45.Прочитайте цитату, зробіть філософський аналіз тексту.

«Якщо світ постає навіть створеним з якої–небудь матерії, сама ця матерія повинна бути створеною абсолютно із нічого, бо ж матерія, як те, що ще не отримало форми, здібною до форми може бути лише із божої благодаті».

Яка філософська епоха відображена в даній цитаті, зробіть припущення щодо авторства. Які філософські ідеї й принципи відображені у цьому тексті. Категорії якого античного філософа використав автор?


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)