АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Що таке геоінформаційні технології?

Читайте также:
  1. TEXT B: MY FACULTY
  2. Зона можливих рішень
  3. Містобудівний кадастр ( ст.22 ЗУ “Про регулювання містобудівної діяльності”).?

ПОНЯТТЯ ПРО ГЕОГРАФІЧНУ ІНФОРМАЦІЮ ТА ГЕОІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ

 

План

1. Що таке географічна інформація?

Що таке геоінформаційні технології?

3. Що таке геоінформатика?

Що таке географічна інформація?

У Національному стандарті України ДСТУ ISO 19101:2002(E) дається таке визначення: "Географічна інформація (Geographic Information) - інформація про об’єкти та явища, які безпосередньо або опосередковано пов’язані з певним місцеположенням відносно Землі".

Іншими словами, географічна інформація – це інформація про об'єкти, системи об'єктів, явища і процеси реального світу, які мають або можуть мати просторову прив'язку в реальному просторі Землі.

У роботі [13] наводиться таке пояснення: географічна інформація – це інформація про ділянки поверхні Землі, знання відносно того, де знаходиться щось, знання відносно того, що є в даному місці.

Географічна інформація пов’язана із Землею, її двовимірною поверхнею, її тривимірним простором.

У формалізованому вигляді географічна інформація подається географічними даними.

Географічні дані є поєднанням двох компонентів - геопросторового і тематичного.

Ø Геопросторовий компонент є визначальний поняття "Географічна інформація". Він характеризує локальні властивості земного простору – місце розташування, форму, розміри, просторові відношення макрооб'єктів Землі. Просторовий компонент має два ключові аспекти: абсолютне місце розташування, яке визначається системою координат, і топологічні відношення до інших сутностей.

Ø Тематичний компонент: це змінні або атрибути, які можуть бути вивчені, розглядаючи тематичний аспект, аспект місця розташування або обоє аспекти.

Термін "геопросторові дані" (Geospatial Data) введений в офіційну мову в 1994 р. за документом [10], підписаним президентом У. Клінтоним.

Що таке геоінформаційні технології?

Геоінформаційні технології (Geographic Information Technologies) – це сукупність методів і прийомів для збору і обробки географічної інформації. У роботах [13], [20], [21] виділено три головні типи геоінформаційних технологій:

1. Технології власне геоінформаційних систем (Geographic Information Technologies) – це технології введення, інтеграції, зберігання, обробки, аналізу, моделювання і візуалізації географічної інформації.

2. Технології дистанційного зондування Землі (Remote Sensing - RS) – це технології здобуття інформації про поверхню Землі і середовища за допомогою використання орбітальних супутників Землі. Сигнали, передані до приймачів на Землі, перетворяться в цифрові зображення для вивчення, обробки і інтерпретації.

3. Технології позиціювання (Global Positioning System – GPS) – це технології визначення місця розташування на Землі, обробки даних інтегрованих в середу геоінформаційних систем засобами глобальних навігаційних систем, комбінованими засобами глобальних навігаційних систем і засобами електронних геодезичних вимірів.

Обробка даних дистанційного зондування Землі і даних позиціювання виконується інтегрованими в ГІС засобами, що дає підставу відносити ці технології до геоінформаційних технологій.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)