АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Бібліографічне видання

Читайте также:
  1. Багатотомні видання
  2. Вихід видання з друкарні
  3. Елементи оформлення сучасного газетного видання
  4. Етапи створення художнього обличчя видання
  5. Іноземні видання
  6. НАВЧАЛЬНЕ ВИДАННЯ
  7. Оглядовий видання
  8. Періодичні видання оn-lіnе
  9. Порядок підготовки і видання розпоряджень ________ міської державної адміністрації
  10. Реферативне видання
  11. Складники мови архітектоніки газетно-журнального видання

Тема: Текстові видання

1. Типологізація видань

2. Типи текстових видань

2.1.Офіційне видання

2.2.Наукове видання

2.3.Науково-популярне видання

2.4.Виробниче видання

2.5.Навчальне видання

2.6.Громадсько-політичне видання

2.7.Довідкове видання

2.8. Інформаційне видання

2.9. Видання для дозвілля

2.10.Рекламне видання

2.11.Літературно-художнє видання

 


 

Інформаційне видання

Інформаційне видання (IВ) містить систематизовані відомості про документи (опублікованих, неопублікованих) або результат аналізу та узагальнення відомостей, представлених в першоджерелах. Випускається організацією, що здійснює науково-інформаційну діяльність.

ІВ містять систематизовану оперативну і коротку інформацію про зміст тих чи інших первинних документів у формі, зручній для швидкого з ними ознайомлення.

ІВ - різновид опублікованого вторинного документа, що є результатом аналітико-синтетичної переробки одного або кількох первинних документів. Від інших видів видань IВ відрізняється структурою основного тексту, який складається з відомостей про документи, тобто з вторинно-документної інформації, викладеної в бібліографічного запису, анотації, рефераті, огляді, тощо.

ІВ використовується у всіх сферах діяльності: наукової, практичної, навчальної, виховної, освітньої, управлінської.

Найважливішим завданням ІВ є сприяння подоланню протиріч у документній комунікації - між зростанням масивів і потоків опублікованих, неопублікованих документів і можливістю їх освоєння суспільством. ІВ забезпечують повноту і достовірність відображення первинних документів шляхом оперативності випуску, підвищення інформативності кожного ІВ, врахування конкретних запитів споживачів. ІВ - джерела оперативної інформації, покликані доносити до споживача в максимально короткі терміни інформацію з найбільш актуальних тем. Проблема класифікації ІВ остаточно не вирішена. За характером включеної інформації вони поділяються на три підвиди: бібліографічний, реферативний і оглядовий. Вони можуть бути неперіодичними, періодичними чи триваючими.

Бібліографічне видання

Бібліографічне видання (БВ) - інформаційне видання, сукупності бібліографічних записів. БВ прийнято називати бібліографічним посібником.

Завдання БВ - сигналізувати про наявність документної інформації, вказувати на первинний документ, звідки можуть бути отримані необхідні відомості.

У БВ основний текст складається з однієї або безлічі упорядкованих бібліографічних записів - певного набору відомостей про первинні документи, об'єднаних за будь-якою ознакою. Бібліографічний запис складається з певних елементів: бібліографічного опису, анотації або реферату, предметної рубрики, індексу класифікації. Обов'язковим елементом бібліографічного запису є бібліографічний опис - сукупність бібліографічних відомостей про документ, наведених за встановленими правилами і призначених для його ідентифікації. Бібліографічні відомості - це конкретні відомості про документ (автор, назва, місце і рік видання, кількість сторінок і т.д.), допомагають розпізнати документ з його опису.

Способи угруповання бібліографічних записів в БВ можуть бути формальними (алфавітний, хронологічний, топографічний, тощо) або змістовними (систематичний. тематичний, предметний, змішаний), в залежності від призначення допомоги.

БВ - це документна форма існування бібліографічної інформації (або повідомлення), що допомагає фіксувати і зберігати її в часі і передавати у просторі у вигляді документа.

У якості найбільш загальних поділів класифікації БВ виступають наступні ознаки: призначення БВ, об'єкт бібліографування, метод бібліографування, час видання відображених в БВ документів, належність відображених документів, форма організації бібліографічної інформації в посібнику, тощо.

За призначенням БВ ділять на чотири види: державне, науково-допоміжне, рекомендаційне і професійно-виробниче.

Державне БВ інформує про видані в країні документи на підставі їх державного обліку. Цільове призначення даного виду - повний облік документів, виданих на території України.

Читацьке призначення БВ - для працівників книжкової справи, бібліотек, інформаційних центрів.

Науково-допоміжне БВ призначається на допомогу науково-дослідної діяльності.

Читацьке призначення: вченим, фахівцям різних галузей знання і виробництва. Воно характеризується детальним довідковим апаратом. Допоміжні покажчики різного роду (іменні, предметні, географічні та ін) забезпечують швидкий пошук необхідної інформації, тому що відбивають інформацію про документи в іншому аспекті, ніж в основному тексті посібника з посиланнями до відповідних бібліографічних записів. Іноді ці БВ забезпечуються анотаціями або рефератами.

Рекомендаційне БВ призначено на допомогу загальній і професійній освіті, самоосвіті і пропаганді знань. Воно створюється з урахуванням цілей читання та рівня підготовки різних груп читачів і включає документи, гідні широкого розповсюдження.

Професійно-виробниче БВ призначено на допомогу практичній професійно-виробничої діяльності. Читацьке призначення - фахівцям різного рівня підготовки всіх сфер практичної діяльності. Три останні види БВ складають і видають великі бібліотеки й органи Науково-технічної інформації.

Залежно від об'єктів бібліографування БВ ділять на універсальне, багатогалузеве, галузеве, тематичне, персональне, бібліографічне, краєзнавче та країнознавче. БВ, що відбиває документи з усіх галузей знань, називають універсальним; за кількома галузями знань або практичної діяльності - багатогалузевим; включає документи з певної галузі знання і / або практичної діяльності - галузевим; відображає документи по одній темі - тематичним виданням.

Персональне БВ - бібліографічний посібник, що відбиває твори одного автора та / або літературу про одну особу. БВ - посібник, що відбиває твори певної особи (або групи осіб), а також літературу та бібліографічні відомості про них.

Краєзнавче БВ відображає документи, за змістом пов'язані з певною місцевістю в країні. Країнознавче БВ присвячено будь-якій країні або кількома країнами. Можливі БВ цього виду, обмежені певним галузевим аспектом.

Важливе інформаційне значення мають покажчики бібліографічних посібників. Більшість з них - галузеві.

За методом бібліографування розрізняють вибіркові (видання, що відображають документи, відібрані в заданих межах за якою-небудь ознакою) та реєстраційні (видання, максимально повно відображають документи в заданих межах); сигнальні (оперативно випускаються поточні бібліографічні посібники, в яких всі або більшість записів обмежені бібліографічним описом); анотовані та реферативні (коли всі або частину бібліографічних записів включають анотації або реферат) і ін. За часом виходу в світ відображених документів розрізняють поточне, ретроспективне і перспективне бібліографічні посібники.

Поточне БВ в своїх випусках регулярно відображує документи, які з'являються протягом тижня, місяця, року. Ретроспективне БВ відображає масив документів, що вийшли за певний період у минулому (як правило, більше одного року). Перспективними називаються БВ, що відображають документи, намічені до випуску. До них відносяться, в основному, плани видавництв.

За ознакою приналежності відображених документів виділяють видавниче, книготорговельне та бібліотечне БВ.

Видавниче БВ відображає друковану продукцію, випущену або намічену до випуску одним або декількома видавництвами (видавничі каталоги, плани випуску видавництв); книготорговельне БВ відображає асортимент однієї або декількох книготорговельних організацій з метою сприяти збуту друкованої продукції; бібліотечне БВ відбиває склад документного фонду (або його частина) однієї або декількох бібліотек (друкований бюлетень або список нових надходжень, друкований каталог, часто зведений). За формою організації бібліографічної інформації виділяють наступні БВ: бібліографічний покажчик, бібліографічний список і бібліографічний огляд.

Бібліографічний покажчик - посібник зі складною структурою, яка передбачає наявність допоміжних покажчиків, передмови, змісту, списку скорочень, тощо. Бібліографічний список - посібник з простою структурою. Бібліографічний огляд - посібник, що представляє собою зв'язне оповідання про документи.

Можливі й інші ознаки класифікації БВ: за видами документів, включених у посібник, місцем видання, мови, способу документування, тощо. Одне і те ж БВ може одночасно належати до кількох видів, виділених за різними ознаками (наприклад, науково-допоміжний галузевої анотований покажчик).

БВ відноситься до друкованого бібліографічного посібника. Воно може бути випущено у формі неперіодичного (книга, брошура, плакат, листівка), серійного, періодичного або продовжуваного видання (бюлетень, періодичний збірник, журнал), як окреме видання і як самостійна частина документа.

Реквізити БВ включають всі елементи, необхідні для ідентифікації та пошуку конкретного неперіодичного або серіального видання.

Більшість БВ випускаються в обкладинках, при великих обсягах - у палітурці. Ілюстрації, як правило, відсутні. Шрифтове і друкарське оформлення тексту виділяє його структуру, полегшує пошук інформації. Структура, видавнича і поліграфічне оформлення БВ визначені відповідними стандартами. Друковане БВ - це посібник, видане поліграфічним способом. Переважна більшість бібліографічних посібників відносяться до цього виду документів. Але вони існують і в рукописному, машиночитаному вигляді. Серед них: мікроформи бібліографічних посібників (мікрофільм, мікрофіші, мікрокарти), аудіальні, що сприймаються на слух посібники (грамзапис, магнітозапис), аудіовізуальні посібники (відеозапис, кінофільм), а також машиночитані бібліографічні посібники, підготовлені на ЕОМ і записані на диску, дискеті або магнітній стрічці. Вони можуть випускатися в машиночитаному вигляді, а також дублюватися як текстове видання.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)