АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Реферативне видання

Читайте также:
  1. Багатотомні видання
  2. Бібліографічне видання
  3. Вихід видання з друкарні
  4. Елементи оформлення сучасного газетного видання
  5. Етапи створення художнього обличчя видання
  6. Іноземні видання
  7. НАВЧАЛЬНЕ ВИДАННЯ
  8. Оглядовий видання
  9. Періодичні видання оn-lіnе
  10. Порядок підготовки і видання розпоряджень ________ міської державної адміністрації
  11. Складники мови архітектоніки газетно-журнального видання

Реферативне (РВ) - це інформаційне видання, сукупності бібліографічних записів, що включають реферати.

Завдання РВ - адекватний виклад суті первинного документа, рекомендація нової, цінної і корисної документної інформації для її оптимального використання у всіх сферах людської діяльності. РВ - носій реферативної інформації (конкретні дані, відомості, факти). РВ відрізняється від бібліографічного видання значно більшою повнотою відомостей по первинному документі. До складу його тексту, крім бібліографічних описів, входить реферат - короткий виклад змісту документа або його частини, що включає основні фактичні відомості та висновки, необхідні для первинного ознайомлення з документом. За цільовим призначенням реферат може бути загальний і спеціалізований; за способом характеристики - конспективний і проблемно-орієнтований; за глибиною згортання - короткий і розширений; за формою подання - анкетний (позиційний), табличний, телеграфного стилю, схематичний; за методом викладу – реферат, перефразований, синтезований; за способом підготовки - інтелектуальний (ручний) і автоматизований; за кількістю охоплених джерел - монографічний і оглядовий (зведений); за авторським виконанню - автореферат і реферат, складений іншою людиною (референтом).

Питання класифікації РВ до теперішнього часу носить дискусійний характер. Єдиної класифікації поки немає. Більшість фахівців ділять РВ на такі види: реферативний журнал, реферативний збірник, експрес-інформація, інформаційний листок.

Реферативний журнал (РЖ) публікує в систематизованому вигляді реферати документів з якої-небудь галузі, предмету, проблеми. Він забезпечений предметним, авторських та іншими покажчиками (наприклад, РЖ «Інформатика»).

Кожен номер РЖ представляє собою єдність інформаційного (реферативного) повідомлення - певної сукупності рефератів (бібліографічних записів) та довідкового апарату.

Текст РЖ складається з певної сукупності рефератів, систематизованих на основі тематичного рубрикатора. Особливості такої систематизації ті ж, що і в БВ. Основна специфіка полягає в характері бібліографічного запису реферату. На відміну від бібліографічного опису та анотації, реферат повинен розкривати фактографічне зміст первинного документа, щоб і без звернення до нього можна було визначити необхідність його використання, особливості інформації, що міститься в документі, а також безпосередньо використовувати найціннішу інформацію. На відміну від анотації, реферат розкриває результати, висновки, область їх застосування, що забезпечує відображення лише найбільш важливої частини змісту текстів первинних документів, в залежності від характеристик РЖ.

Особливість його полягає в тому, що він відображає опубліковані документи, вітчизняні та зарубіжні.

Реферативний збірник (РЗ) містить збірки рефератів по конкретних, приватних проблем. До нього включаються статті теоретичного і оглядового характеру, переклади, бібліографічна інформація, тощо.

Основна особливість РЗ в тому, що вони відображають неопубліковані або опубліковані документи відомчого характеру, тобто обмеженого розповсюдження і доступності.

Важливість їх у тому, що вони висвітлюють рівень розвитку галузі. Крім того, РЗ дають найбільш повну, конкретну інформацію по приватних проблем, що цікавлять різні категорії фахівців галузі. Більшість РЗ несуть оперативну галузеву інформацію.

Випускаються РЗ, як правило, тематичними серіями і всередині них - окремими номерами зазвичай щомісячної періодичності.

Експрес-інформація - це розширений реферат якого-небудь найбільш значного первинного документа, що випускається в світ у дуже стислі терміни. За хронологічним ознакою - це неперіодичне видання. Його цільове призначення - інформування про найбільш актуальних опублікованих зарубіжних або вітчизняних неопублікованих документах, що потребують оперативного оповіщення.

Інформаційний листок - реферативний неперіодичне видання, що відображає відомості про передового виробничого досвіду або науково-технічного досягнення.

Експрес-інформація та інформаційний листок найчастіше випускаються без довідкового апарату. Автореферати дисертацій супроводжуються списком опублікованих автором праць за темою.

По конструкції РЗ малооб’ємний, видаються в обкладинці, зазвичай без ілюстрацій, але з таблицями, формулами, що допомагають розкрити основний зміст первинного документа. РЗ можуть випускатися засобами оперативної поліграфії.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)