АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Цінова політика

Читайте также:
  1. Антициклічна політика уряду
  2. Асортиментна політика і товарна марка
  3. БЮДЖЕТНА ПОЛІТИКА ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ
  4. ВАЛЮТНА ПОЛІТИКА ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ
  5. Геополітика та сучасне геополітичне становище України.
  6. Демографічна політика держав
  7. Державна інформаційна політика та її забезпеченість Законами України
  8. Державна політика зниження природної норми безробіття
  9. Економічна політика
  10. Експортна політика України
  11. ЕНЕРГЕТИЧНА ПОЛІТИКА ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ
  12. ЗОВНІШНЯ ПОЛІТИКА

Утворена розрахункова одиниця – вимірювальний стандарт, значення якого відповідало золотому паритетові долара США, зареєстрованому МВФ.

Орієнтирна (на яловичину, телятину, вино), планова (зарнові, цукор), індикативна (на молону продукцію), нормативна (на тютюн) – ціна, яку сп намагалось гарантувати виробникам. + рекомендаційна для обрахування двох інших цін.

Ціна підтримки ( інтервенційна) – була нижчою за орієнтирну. Мала гарантувати мінімальний прибуток виробникам шляхом інтервенційної політики на внутрішньому ринку у випадку падіння ринкових цін. ЄСРГФ як посередник між національними інститутами скуповував надлишки, що не знаходили покупця на Спільному ринку і не експортувалися.

Ціна захисту (порогова) – мінімальна ціна імпортної продукції з третіх країн. Вона захищає європейську продукцію від зовнішньої конкуренції. + застосування умови нестачі, що передбачало скасування компенсаційних зборів на сг імпорт, якщо відповідна продукція ставала дефіцитною на спільному ринку. І навпаки, умови захисту – повна заборона імпорту у випадку стрімкого падіння цін на світового ринку.

Сільськогосподарські марафони січень 1962 – І – регламенти для зернових, домашньої птиці, яєць і свинини. ІІ – яловичини, молочних продуктів і рису. 64-67 – ІІІ – єдиний ринок зернових.

На 1 липня 1968 року 85% сг продукції вільно переміщувались в межах Спільного ринку. Поза всіма регламентами сп залишались картопля і баранина.

ССП дала можливість гарантувати виробникам постійні ринки збуту, експортні субсидії, стабільність цін, майже завжди вищих за світові, приріст прибутків сг (з 1960 по 1973 – на 5% в середньому в рік). Структурні надлишки цукру, зерна, молокопродуктів (ріки молока і гори масла, як повідомляли ЗМІ) ->встановлено систему квотування і цукрових внесків для фінансування експорту надлишків.

Грудень 1968 – проект, спрямований на структурне реформування ССП – «Меморандум про реформи сг в ЄЕС: сг 1980». План Сіко Манштольта:

- обмеження виробництва сг продукції шляхом вилучення з обороту до 5 млн га сг угідь і скорочення поголів’я молочної худоби на 8,5 млн, перетворення вилучених угідь на природні парки.

- Зниження цін на пшеницю, цукор, молокопродукти, зменшення національної допомоги

- Реорганізація господарств, укрупнення.

- Звільнення 5 млн фермерів протягом 1970-1980 рр з наданням допомоги: виплати, професійна реконверсія.

Протести, більш обмежені заходи. Прийнято міні план Мангштольта:

  1. Надання виробникам сг продукції фін допомоги за умов надавання ними 6р планів розвитку господарств, схвалених комісією.
  2. Засоби заохочення припинення діяльності виробників, які досягли 65-річного віку (надбавки до пенсій) або після досягнення 55 років (передпенсія).
  3. Допомога для поліпшення професійної підготовки фермерів і заохочення їх до перекваліфікації.

Промисловість 18 березня 1970 – Комісія схвалила Меморандум Колонна, в якому передбачалося сприяння взаємопроникненню європейської промисловості. Вперше після Римського договору Меморандум виззначив основи спільної промислової політики

- уніфікація ринку ЄЕС з метою розширення перспективи розвитку промислових підприємств, прийняття статусу «європейської компанії», податкова політика сприяння злиттю компаній всередині співтовариства, вільний рх капіталів, усунення технічних перешкод у торгівлі.

- Заснування «Європейської фундації управління і підготовки» з метою активізації географічної і професійної мобільності працівників

- Спільна науково-дослідна політика

- Зміцнення солідарності сп в зовнішньоекономічних відносинах (кредитування, підтримка експорту, інвестиції)

Листопад 1970 Рада прийняла рішення про формування європейського соціального бюджету. Європейськи соціальний фонд розпочав фінансувати проекти, які відбирала комісія відповідно до своїх критеріїв. На участь в конкурсах могла презентувати як держава, так і окреме підприємство.

Комерційні і фінансові труднощі США, дефіцит американського платіжного балансу. Зростав ринок євродоларів: 4 млрд дол. У 1964, 25 у 1968, 41 у 1971.

В 70-ті: 73 - нафтова криза, (з 3 до 12 дол за барель), девальвація долара і кінець Бреттон-Вудської валютної системи, стрибок цін на пшеницю і ембарго Р. Ніксона на американський експорт сої. Світова валютна нестабільність, зростання інфляції, спад пром. Виробництва, банкрутство підприємств, потроєння рівня безробіття в зхєвроп країнах, 1973-1984 – стагнація економіки, інфляція. Крах європейської валютної змії

Почергово виходили всі держави, залишилися лише валюти Бенілюксу і Данії.

Запровадження Європейської розрахункової одиниці, в якій після 25 квітня 1973 року обчислювалися установчі ціни ССП і бюджет Сп. Становила результат середньо арифметичного урівноваження європейських одиниць. Почала застосовуватися з 1 січня 1978 рок. (Послаблення залежності від долара!)

Формування Європейської валютної системи

  1. Європейська валютна одиниця, незалежна від долара
  2. механізм узгодженої зміни ринкових валютних курсів у визначених межах з допомогою втручання центральних банків.
  3. механізм кредитної допомоги національним урядам за рахунок засобів європейського фонду валютного співробітництва. (Кожен центральний банк вносив до фонду 20% своїх авуарів у золоті та доларах і отримував відоповідну вартість в екю.)

Криза промисловості (металургії, суднобудування, текстилю і одягу) – Пал Давіньйона (1977):

- вільне квотування постачань сталі підприємцями у формі виробничих квот

- встановлення мінімально обов’язкової ціни на не конкур.

- Початок переговорів з японією, Ісп, Браз, ПАР, Кор, Пл щодо обмеження експорту

- Запровадження ліцензій на імпортну продукцію з метою зд. Адм.. контролю за цінами і товарообігом, а також втручання у випадках демпінгу.

6 жовтня 1980 комісія запропонувала оголосити стан реальної кризи – ст. 58 договору про ЄОВС дозволяла комісії вводити виробничі квоти підприємствам і накладати на порушників штрафні санкції. З 1 липня 1981 – добровільне самообмеження підприємствами виробництва до 60% в межах Єврозаліза.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)