АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розвиток сенсорних здібностей дітей дошкільного віку

Читайте также:
  1. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  2. IV. ВПРАВИ НА РОЗВИТОК МОВЛЕННЯ
  3. VIII. Шляхи, умови та очікувані результати реалізації Концепції формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  4. В другій половині ХХ ст. розвиток неомарксизму був стимульований низкою чинників об“єктивного характеру.
  5. Види швидкісних здібностей і фактори, які їх визначають
  6. Визначення площі опіків у дітей
  7. Виникнення і розвиток економічної соціології
  8. Виникнення і розвиток криміналістики в світі і в Україні.
  9. Виникнення і розвиток криміналістики в світі і в Україні.
  10. Виникнення і розвиток теорії модернізації
  11. Виникнення й розвиток квантової фізики
  12. Виникнення та розвиток друкарства в Україні

Дошкільний вік - найважливіший етап у розвитку психіки дитини, який є підґрунтям формування нових психічних новоутворень.

Природа, створені людиною речі, довкілля - це основа сенсорного розвитку малюка. Для того, щоб своєчасно розвинути дитину, треба якнайширше використовувати те середовище, яке її оточує.

З'ясуємо деякі терміни.

Сенсорний - (від лат. „відчуття”) - чуттєвий, який має відношення до відчуттів. Сенсорний розвиток дитини - це розвиток її сприйняття і формування уявлень про зовнішні властивості предметів: їх форму, колір, величину, положення у просторі, а також запах, смак тощо. З розвитком сенсорики у дитини з'являється можливість оволодіння естетичними цінностями у природі і суспільстві. Із сприйняття предметів і явищ довкілля починається пізнання, тому сенсорні здібності Е фундаментом розумового розвитку.

Сенсорне виховання - послідовне планомірне ознайом­лення дитини з сенсорною культурою.

Сенсорна культура - термін, який увела в педагогіку Марія Монтессорі на позначення дитиною сенсорних етало­нів, які вироблені людством.

Сенсорні еталони - термін, який вперше використав О.В.Запорожець на позначення загальноприйнятих зразків зо­внішніх властивостей предметів. Так, сенсорними еталонами кольору виступають сім кольорів спектру і їх відтінки за на­сиченістю, еталонами форми - геометричні фігури, величини - метрична система мір тощо.

Сенсорні здібності - це функціональні можливості орга­нізму, які забезпечують відчуття і сприйняття людиною до­вкілля і самої себе. У розвитку сенсорних здібностей важливе місце належить засвоєнню сенсорних еталонів за допомогою відчуття, сприйняття, уявлення.

Відчуття - це відбиття окремих властивостей предметів, які безпосередньо діють на органи відчуттів (на аналізатори зору, слуху, дотику, нюху тощо).

Сприйняття - цілісне відбиття зовнішнього матеріаль­ного предмета чи явища, що безпосередньо діє на органи відчуттів. За допомогою зорового аналізатора люди сприймають такі властивості, як форма, колір, величина: за допомогою смакового аналізатора визначають, кислі ці фрукти чи солодкі тощо.

Уявлення - чуттєвий образ явища чи предмета, який у цю мить не сприймається, але був сприйнятий раніше у тій чи іншій формі. На підставі таких уявлень людина може опису­вати властивості предмета чи явища, відсутнього у цю хвилину.

У кожному віці сенсорний розвиток має свої особливості.

Вікові особливості розвитку сенсорних процесів

Вік немовляти (від 0 міс. до 1 року) Психічний розвиток у цей період має такий характер, що важко виділити в ньому розвиток окремих психічних функцій і процесів: уваги, сприймання, мислення тощо.

В період від 0 до З місяців виникають специфічні орієнтовні реакції на слухові, зорові, тактильні та інші подразники. В 1-2 місяці дитина зосереджується, коли чує звуки, бачить предмет тощо. В 3-4 місяці дитина спокійно стежить за, предметом, що пересувається, довго зосереджує погляд на предметі (до 25 хвилин і більше). В цей же період виникають ініціативні рухи очей, коли дитина переносить погляд з одно­го предмета на інший без будь-якої зовнішньої причини. Ди­тина повертає голову саме в той бік, звідки поширюється звук. Вона вже сприймає різноманітні яскраві кольори, звуки, форми і радіє ним, вона тягнеться до самого найпривабливішого в предметному світі.

В 3-6 місяців з'являється орієнтовне дослідження предметів та іграшок, тобто виникають перші орієнтовно-дослідницькі дії: утримання, хватання, перевертання, розгляд, прислуховування. За допомогою дій із предметами дитина починає пізнавати властивості предмета, оволодівати ним. Дитина відкриває для себе, що предмет може переміщуватися, падати, звучати, стискатись, може бути м'яким, твердим, а згодом відкриває, що він може мати різне положення в просторі щодо інших предметів, може складатися з різних частин.

В цей період удосконалюється координація системи «око - рука». Спочатку предмет «навчає» руку враховувати його властивості, а потім рука «навчає» око. В 9-11 місяців дитина, подивившись на предмет, який вона збирається взяти, спочатку складає пальці у відповідності з формою предмета, а потім вже бере його. Так виникає зорове сприйняття форми та величини, яке саме спрямовує предметні дії, а не навпаки, як було раніше до цього моменту. В цей же час (9-10 місяців)| діти починають впізнавати предмети незалежно від їх положення в просторі та правильно визначати величину предметів незалежно від відстані до них.

В 8-9 місяців у дитини з'являється інтерес до властивос­тей предметів. Перед тим. як почати діяти з предметом, дитина досліджує його: обмацує, перевертає, повільно рухає, а по­тім маніпулює ним за допомогою звичайних способів.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)