АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вплив середовища на розвиток і формування особистості

Читайте также:
  1. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  2. IV. ВПРАВИ НА РОЗВИТОК МОВЛЕННЯ
  3. IV. Формування навчальних умінь та навичок
  4. V. Формування навчальних умінь та навичок.
  5. VII. Система підготовки кадрів до здійснення процесу формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя
  6. VIII. Шляхи, умови та очікувані результати реалізації Концепції формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  7. А) людської особистості
  8. А. С. Макаренко про програму формування особистості
  9. Аналіз фактів травматизму підтверджує вирішальну роль людини у створенні передумов формування травмонебезпечних ситуацій.
  10. Аналіз факторів, що впливають на цінову політику підприємства
  11. Антропогенне забруднення та охорона навколишнього середовища.
  12. Безпека харчування в умовах хімічного забруднення навколишнього середовища.

 

Розвиток людини від індивідуального до суспільного відбувається у певному середовищі і під його впливом.

Середовище — комплекс зовнішніх явищ, які стихійно діють на людину і значною мірою впливають на її розвиток.

Середовище, що оточує людську особистість, поділя­ють на природне (географічне), соціальне і домашнє, кожне з яких відіграє певну роль у її розвитку. Природне середови­ще, у тому числі клімат, різноманітні природні умови та ре­сурси, безсумнівно, впливає на спосіб життя людини і ха­рактер її трудової діяльності. Соціальне середовище як су­купність суспільних і психологічних умов, у яких людина живе, позначається на її розвитку найбільшою мірою. То­му потенційні можливості навколишнього середовища слід уміло використовувати в процесі виховання.

У середовищі людина соціалізується. Соціалізація — процес інтеграції індивіда в суспільство, в соціальні спіль­ноти шляхом засвоєння елементів культури, соціальних норм і цінностей, на основі яких формуються соціально значущі риси особистості. Цей процес є двобічним: з одно­го боку, індивід засвоює соціальний досвід, цінності, нор­ми, установки, властиві суспільству й соціальним групам, до яких він належить, з іншого — активно прилучається до системи соціальних зв'язків і набуває соціального досві­ду. Мета соціалізації — допомогти індивідові вижити в суспільному потоці криз і революцій, оволодіти досвідом попередніх поколінь, зрозуміти своє покликання, самостій­но знайти шляхи найефективнішого самовизначення в су­спільстві. При цьому людина прагне до самопізнання, самоосмислення, самовдосконалення.

Соціалізація залежить від макрочинників (суспільс­тво, держава, планета, світ і космос), мезочинників (етно­культурні умови і тип поселення, в яких живе і розвива­ється людина) та мікрочинників (сім'я, дитячий садок, школа, позашкільні виховні установи, релігійні організа­ції, товариства однолітків, засоби масової комунікації та інші інститути виховання). Вони по-різному впливають на Кожну конкретну людину, динамічно змінюються в умо­вах науково-технічної революції, змінюється і їх питома вага в соціалізації підростаючих поколінь.

Головним критерієм соціалізованості особистості є не мі­ра її пристосування, конформізму, а міра її незалежності, Впевненості, розкутості, ініціативності, що виявляється у реалізації соціального в індивідуальному, забезпечує реаль­не відтворення людини і суспільства. Різним віковим етапам Становлення особистості властиві специфічні особливості розвитку самосвідомості, самореалізації, творчої активнос­ті, соціальної зрілості, різні процесуальні характеристики Соціалізації. Свідченням соціалізації індивіда є набуття ним певного для кожного вікового етапу рівня самостійності та самосві­домості як першооснови формування індивідуальності. Чим розвинутішими є самосвідомість і самовизначення індивіда, тим більше він індивідуально визначений.

Відчутним є виховний вплив домашнього середовища, тобто сімейного оточення, а також оточення дитини поза школою (двору, вулиці), сусідів. Підтримуючи з ними доб­рі стосунки, батьки вводять дітей у громадське життя, нав­чають їх жити з людьми і для людей.

Родинна педагогіка вчить дітей вибудовувати розумні взаємини з однолітками у дворі. Тут дитина шліфує свій характер, позбувається недоліків, що неможливо за пере­бування її тільки в оточенні дорослих. Щоправда, на вули­ці збираються не лише ідеальні діти. Тому в цій справі не­обхідно виявляти обережність. Однак надмірна обереж­ність може зашкодити, оскільки взаємодія з однолітками сприяє фізичному, розумовому, духовному розвитку дити­ни і далеко не завжди псує її.

Водночас спеціальної виховної роботи потребує профі­лактика таких патологічних явищ суспільного життя, як пияцтво, наркоманія, куріння, хабарництво, злодійство, рекет, проституція.

Певний позитивний виховний вплив на розвиток осо­бистості мають і засоби масової інформації (телебачення, радіо, преса) як один з компонентів соціального оточення. Повідомляючи про соціально значущі факти, явища, по­дії, процеси, вони виховують у підростаючого покоління певне ставлення до них, сприяють його духовному збага­ченню, соціальному зростанню, виробленню правильного ставлення до життя, активної життєвої позиції. Все це по­значається на позитивному ставленні до навчальної праці як основного виду діяльності учня.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)