АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Відзначимо наступні основні функції політичної соціології як навчальної дисципліни: світоглядну, пізнавальну, виховну, практично-політичну

Читайте также:
  1. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  2. II. Актуалізація опорних знань та мотивація навчальної діяльності
  3. Адаптація. Характеристика адаптацій. Основні концепції адаптаційних пристосувань
  4. АНОТАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ ЗІ СТРУКТУРНО-ЛОГІЧНОЮ СХЕМОЮ (МІЖДИСЦИПЛІНАРНИМИ ЗВ’ЯЗКАМИ).
  5. АРХІВНІ ДОВІДНИКИ В СИСТЕМІ НДА: ФУНКЦІЇ ТА СТРУКТУРА
  6. БУДОВА М'ЯЗІВ. ОСНОВНІ ВИДИ СКЕЛЕТНИХ М'ЯЗІВ
  7. Будова та функції кишечника
  8. В) Екзистенціалізм та його основні напрями.
  9. Види і функції соціальних інститутів
  10. Види, типи і форми професійного спілкування. Основні закони спілкування.
  11. Види, форми і функції культури
  12. Визначення мови та її функції.

Білет 3. Функції політичної соціології в суспільстві

 

 

Політична соціологія поглиблено вивчає всю сукупність проблем, пов'язаних із соціально-політичними відносинами, свідомістю, культурою, діяльністю, законами їх функціонування та зміни. У центрі її уваги знаходиться аналіз політики та політичної діяльності у всіх сферах життя суспільства. У зміст об'єкта вивчення даної галузі соціології включаються: а) політичні групи і об'єднання; б)

політичні інститути та організації; в) політична культура (політичні цінності і

 

норми, політичні ідеї, концепції, ідеалу, звичаї і традиції); г) політичні інтереси; д) політичні зв'язки, дії, взаємодії і відносини; е) політична свідомість; е) політичні процеси та рухи та ін Головним об'єктом вивчення політичної соціології були і залишаються політичні системи суспільств як інституційні механізми політики і їх основні ланки - держави.

На відміну від інших політичних наук, політична соціологія досліджує соціальні аспекти політики, пов'язані із взаємодією політики та соціуму, політичного і соціального. Вивчати політику з позицій соціології - це значить розглядати її крізь призму взаємин особистості, соціальних груп і суспільства в цілому, відображення в політиці особистих, групових і суспільних інтересів, політичної свідомості і політичної поведін.

 

Відзначимо наступні основні функції політичної соціології як навчальної дисципліни: світоглядну, пізнавальну, виховну, практично-політичну.

Світоглядна функція політичної соціології - впровадження нового політичного мислення у свідомість кожної людини, особливо - політичного керівника. Необхідно глибоке усвідомлення кожним таких принципів, як пріоритет загальнолюдських цінностей, інтересів над груповими (класовими, національними, релігійними і т. п.), заперечення насильства як форми соціально-політичного прогресу, визнання за кожним народом свободи соціального і політичного вибору. Відстоювати свободу вибору - значить визнавати багатоваріантність розвитку, політичних рішень, проявляти терпимість до інших точок

зору, повага інтересів іншої, якщо вони вкладаються в межі законності.

Пізнавальна функція. Політична соціологія дає набір знань, необхідних для професійних, напівпрофесійних і тим більше непрофесійних політиків, описуючи і пояснюючи політичний процес, прогнозуючи тенденції його розвитку. У ряді західних країн всі найважливіші урядові рішення, процедури проведення їх у життя підготовляються і реалізуються тільки в результаті узгодження з останніми досягненнями політичної науки.

Виховна функція. Політична наука має великий вплив на процес поширення політичних ідей та ідеалів, політичних норм і звичаїв, політичної інформації і знань. Це завдання стоїть і перед нашим суспільством, що переживають настільки бурхливі зміни.

Практично-політична функція. В системі суспільствознавства політична соціологія найбільш наближена до різнобічної реальній практиці, до перетворюючої або консервативної діяльності людей у ​​всіх сферах суспільного життя.ки особистості і соціальних груп і т. д.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)