АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЗАНЯТТЯ 2

Читайте также:
  1. Відкрите заняття проводилося у зв’язку з участю у конкурсі на посаду доцента кафедри алгебри, геометрії та математичного аналізу.
  2. Друге заняття
  3. ЗАГАЛЬНІ Методичні рекомендації до вивчення тем, що виносяться на семінарські заняття та на самостійну роботу.
  4. Заняття 1
  5. ЗАНЯТТЯ 1
  6. Заняття 1-2
  7. Заняття 10
  8. Заняття 11
  9. Заняття 12
  10. Заняття 13
  11. Заняття 14
  12. Заняття 15

1. Сімнадцятирічний Михайло Кириченко на першу ж заробітну плату, яку він одержав на підприємстві, купив у Олега Мальцева фотоапарат вартістю 350 грн. Батьки Михайла вимагали, щоб він повернув фотоапарат знайомому і забрав у нього свої гроші. Михайло не виконав вимоги батьків і наступного дня уклав договір міни з Селюковим – робітником того ж підприємства. Згідно з цим договором Михайло передав Селюкову Г. фотоапарат, взамін якого одержав від нього годинник. Батьки Михайла вимагають розірвання і цього договору.

Оскільки контрагенти Михайла за обома угодами відмовились виконати вимоги його батьків, батько Михайла звернувся з позовами в суд про визнання договорів купівлі-продажу і міни недійсними. Чи підлягають ці позови задоволенню?

2. Шістнадцятирічний Віктор Сундеєв, який навчається у технікумі, на одержану стипендію купив декілька білетів грошово-речової лотереї. По одному з цих білетів він виграв телевізор. Не проінформувавши своїх батьків, він продав його за 1000 грн. другу Іванову Я.С.

Батько Віктора звернувся до Іванова Я.С. з проханням повернути телевізор. Проте Іванов Я.С. відмовився це зробити, посилаючись на те, що білети грошово-речової лотереї Віктор придбав на свою стипендію, тому він може самостійно розпоряджатися і цими білетами, і виграшами, які на них випали.

Тоді батько Віктора пред’явив до Іванова Я.С. позов про визнання договору купівлі-продажу недійсним. Яке рішення повинен винести суд?

3. Мартинов дізнався, що шістнадцятирічний син його сусідів Микола, студент коледжу, сам ремонтує теле- та радіоапаратуру, вирішив використати його послуги і доручив йому відремонтувати телевізор. Вони домовились, що за роботу Миколі буде заплачено 25 грн. Микола дуже довго ремонтував телевізор, намагався навіть його переладнати за новою схемою, але налагодити його не зміг. Тоді Мартинов відвіз телевізор в майстерню по ремонту телевізорів.

Оглядаючи телевізор, майстер сказав, що після таких переобладнань та «виправлень», яким він був підданий, відремонтувати його неможливо.

Мартинов звернувся до батьків Миколи з вимогою відшкодувати нанесені йому збитки. Батьки відмовились це зробити, посилаючись на те, що вони не тільки не давали своєму сину згоди на укладення угоди з Мартиновим, але навіть не знали про це. Мартинов звернувся до суду з позовом до батьків Миколи.

Яке рішення повинен винести суд? Чи зміниться рішення, якщо буде встановлено, що батьки знали про укладення договору?

4. Микола (9 років) і Олександр (10 років), граючи надворі, розвели поблизу гаражу багаття, від якого гараж спалахнув. Власник сараю звернувся до батьків Олександра та Миколи з позовом про відшкодування збитків.

Батьки цих дітей заперечували проти позову, посилаючись на те, що їх діти ще недієздатні і тому відповідальність за вчинену шкоду не несуть, а вони (батьки) були в момент вчинення шкоди на роботі, і тому також не можуть нести відповідальність. Як вирішити справу?

5. Козаков рибалив на морі. Човен перевернувся і він втопився. Все це трапилося на очах у 4-х громадян, які відпочивали на березі моря. Тіло Казакова не знайшли. Дружина Казакова через 6 міс. після нещасного випадку звернулася до суду про оголошення його померлим. Суд ухвалив рішення про оголошення її чоловіка померлим. Чи правильне рішення суду?

6. Між Кучерявим і його дружиною склалися неприязні стосунки. В липні 2004 року Кучеров зібрав свої речі і поїхав в невідомому напрямку. У січні 2005 року сестра Кучерова одержала від нього лист, без зазначення його місця проживання, після цього листа ніяких відомостей про Кучерова не було. Дружина Кучерова, бажаючи вступити в шлюб вдруге, звернулася 20 листопада 2006 року до суду, з заявою про оголошення Кучерова померлим. Чи є підстави для задоволення заяви дружини Кучерова?.

7. Козаков рибалив на морі. Човен перевернувся і він втопився. Все це трапилося на очах у 4-х громадян, які відпочивали на березі моря. Тіло Казакова не знайшли. Дружина Казакова через 6 міс. після нещасного випадку звернулася до суду про оголошення його померлим. Суд ухвалив рішення про оголошення її чоловіка померлим. Чи правильне рішення суду?

8. Між Кучерявим і його дружиною склалися неприязні стосунки. В липні 2004 року Кучеров зібрав свої речі і поїхав в невідомому напрямку. У січні 2005 року сестра Кучерова одержала від нього лист, без зазначення його місця проживання, після цього листа ніяких відомостей про Кучерова не було. Дружина Кучерова, бажаючи вступити в шлюб вдруге, звернулася 20 листопада 2006 року до суду, з заявою про оголошення Кучерова померлим. Чи є підстави для задоволення заяви дружини Кучерова?.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)