АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

III. ДЗ

1. Записати як процедури фрагменти програм для знаходження суми цифр довільного натурального числа і піднесення дійсного числа до цілого степеня

 

Уроки 33-35

Тема. Підпрограми. Процедури користувача.

Мета уроку.

 

Хід уроку.

 

I. Закріплення вивченого матеріалу

1. Задача 1. Використовуючи процедуру піднесення дійсного числа до цілого степеня, обчислити значення функції у = 2х5–3х3+2х2-2- 5х-3 для всіх х з відрізка від a до b з кроком h. Дані вводити з полів. Результати вивести у файл.

2. Пошук логічних помилок у програмі. Покрокове виконання. Команди Step Over i Trace Into. Точки призупинки. Виконання до курсору. Тестування програми

3. Алгоритм Евкліда для знаходження НСД.

4. Процедура НСД.

5. Знайти помилку в процедурі:

procedure NSD (a, b: Integer; var s:Integer);

var r: Integer;

begin

r:=a mod b;

While r>0 do

begin

r:=a mod b;

a:= b;

b:= r;

end;

s:=a;

end;

6.

 

7. Задача 2. Створити проект для додавання двох звичайних дробів. Чисельники і знаменники вводити в поля. Результат вивести в напис із пояснювальним текстом. Результат скоротити і виділити цілу частину. Для знаходження найменшого спільного знаменника скористатися формулою: НСК(х, у) = х*у/НСД(х, у).

8. Переписати процедуру НСД з використанням циклу repeat.

9. Переписати фрагмент для знаходження НСЗ у вигляді циклу.

10.

11.

 

 

Уроки 36-37

Тема. Функції користувача.

Мета уроку.

 

Хід уроку.

 

I. Вивчення нового матеріалу

1. Функція в Делфі – це підпрограма яка обов’язково має результат, причому тільки один.

2. Заголовок функції в Делфі має вигляд:

Function <ім’я> (< списки аргументів з їх типами>): <тип результату>;

3. З функцією пов’язана змінна, ім’я якої є іменем функції і тип якої оголошено в заголовку функції. У тілі функції обов’язково повинна бути команда, яка присвоює цій змінній значення, яке є результатом цієї функції і яке функція повертає в команду свого виклику.

4. Функція може викликатися або в правій частині команди присвоювання або в команді виведення. (На відміну від процедури, яка викликається не всередині іншої команди, а окремою командою.

Наприклад, якщо є функція st, яка підносить дійсне число до цілого степеня, то можливою є така команда:
x:= st(3, 2)+st(5, -4)+2*st(2.5, 6)

Пояснити, як виконується ця команда. Провести аналогією з аналогічною процедурою

5.

II. Вивчення нового матеріалу

1. Задача 1. (На дошці). Скласти функцію, яка визначає, чи є дане число простим. Використати цю функцію для виведення у файл всіх простих натуральних чисел серед першої 1000 натуральних чисел.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)