АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Змістовий модуль 3. Методичні рішення діагностичних казок

Читайте также:
  1. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  2. III. КРИТЕРИИ ДОПУСКА К СДАЧЕ ИТОГОВОГО МОДУЛЬНОГО КОНТРОЛЯ (ЭКЗАМЕНА).
  3. III. Прийняття попереднього рішення
  4. V. Відкликання попереднього рішення
  5. Визнання рішення іноземного суду, що не підлягає примусовому виконанню
  6. Визнання та звернення до виконання рішення іноземного суду, що підлягає примусовому виконанню
  7. Виконання рішення г
  8. Виконання рішення про виселення
  9. Виконання рішення про конфіскацію майна
  10. Виконання рішення про поновлення на роботі
  11. Виконання рішення у нсмаГіновіїх справах
  12. Виконання рішення у нсмаііновпх справах

Вступ

Мета спецпрактикуму з психології на п'ятому курсі - забезпечення засвоєння студентами окремих методів психологічного впливу.

У результаті вивчення дисципліни майбутній фахівець повинен знати:

• теоретичні основи та принципи побудови казки як методу одержання психодіагностичної інформації;

• теоретичні основи та принципи побудови казки як методу психологічного впливу.

Підготовлений фахівець повинен уміти:

• застосовувати казку як метод отримання психодіагностичної інформації;

• створювати медитативну казку;

• складати дидактичну казку;

• створювати психотерапевтичну казку.

Даний посібник містить загальні програмні матеріали до вивчення дисципліни «Спецпрактикум» на п'ятому курсі та методичні матеріали, пов'язані з вивченням діагностичних можливостей казки: аналіз психодіагностичних можливостей казки як сучасної психологічної проблеми; огляд різноманітних варіантів рішення діагностичних казок та способів діагностичної обробки казкового матеріалу; приклад студентського звіту про практичне застосування психодіагностичних казок. Організована в такій спосіб навчальна робота надає студентам досвід використання психодіагностичної казки як засобу отримання психологічних знань.

Матеріали посібника також можуть бути корисними в ході практичної роботи майбутніх психологів під час вирішення проблем клієнтів у процесі психологічного консультування.

Програмний матеріал до вивчення дисципліни «Спецпрактикум»

Змістовий модуль 1. Теоретичні основи казкотерапії

Тема 1. Казки як символи душі. Види казок. Казки і казкотерапія. Загальні закономірності роботи з казками. Казкотерапія як виховна система, органічна внутрішній природі людини.

Тема 2. Принципи роботи з казками. Схеми роздумів над казками. Деякі способи подолання труднощів у казках. Занурення в казку.

Змістовий модуль 2. Принципи побудови казки як методу отримання психодіагностичної інформації та психологічного впливу

Тема 1. Морфологія казки.

Тема 2. Історичне коріння чарівної казки (за В. Я. Проппом).

з

 

 

Змістовий модуль 3. Методичні рішення діагностичних казок

Тема 1. Проективне казкове інтерв'ю. Чарівна країна всередині нас (за Т. Д. Зінкевич-Євстигнєєвою).

Тема 2. Розповідь улюбленої казки. Завершення казки. Індивідуальне та спільне створення казки.

Змістовий модуль 4. Діагностичні можливості казки Тема 1. Способи отримання діагностичної інформації. Контент-аналіз

казки.

Тема 2. Приклади діагностичної роботи з казками. Питання валідності та надійності казкових діагностичних методичних рішень.

Змістовий модуль 5. Медитативні можливості казки Тема 1. Принципи побудови медитативних казок. Медитативні казки на усвідомлення себе в сьогоденні.

Тема 2. Види медитативних казок. Медитативні казки про «ідеальні» відносини між людьми. Медитативні казки, що розкривають особистісний потенціал і сприяють самореалізації.

Змістовий модуль 6. Методичні рішення медитативних казок Тема 1. «Казки зіркової країни Зодіакалії» Т. Д. Зінкевич-Євстигнєєвої. Тема 2. Аналіз власного досвіду створення медитативної казки.

Змістовий модуль 7. Дидактичні можливості казки Тема 1. Поняття дидактичної казки. Принципи побудови дидактичної

казки.

Тема 2. Можливості перевірки засвоєння матеріалу.

Змістовий модуль 8. Методичні рішення дидактичних казок Тема 1. «Сім казок райдуги» О. Хом'якової. «Як розповісти дитині про пори року» О. Смирнової. Психологічні казки за І. Вачковим.

Тема 2. Аналіз власного досвіду створення дидактичної казки.

Змістовий модуль 9. Психотерапевтичні можливості казки Тема 1. Психокорекційні та психотерапевтичні казки. Тема 2. Загальні принципи побудови психотерапевтичних казок.

Змістовий модуль 10. Методичні рішення психотерапевтичних казок Тема 1. Авторські терапевтичні казки. Психотерапевтичні казки А. В. Гнєзділова, Т. Д. Зінкевич-Євстигнєєвої, Д. Ю. Соколова, І. Ю. Черепанової, Д. Бретт, Л. Вілсуорт.

Тема 2. Індивідуальна та групова казкотерапія.

Змістовий модуль 11. Прийоми та техніки казкотерапії Тема 1. Символічність та метафоричність казки. Принципи побудови психотерапевтичної метафори. Точність формулювання. Ізоморфізм. Кінцівка. Пов'язувальна стратегія. Калібрування. 'Рекалібрування. Переформування. Синтаксис метафори. Категорії В. Сатір у метафорах. Тема 2. Системи репрезентації в метафорах. Субмодальності в

метафорах. Утилізація. Стратегія бесіди. Якорі та тригері.

Змістовий модуль 12. Психологічна робота з дитячими труднощами за допомогою казок Тема 1. Казкотерапія для дітей та дорослих. Казкотерапія з «особливою» дитиною. Негативні дитячи спогади дорослих людей та можливості казкотерапії. Терапевтичні метафори для дітей та «внутрішній Дитини».

Тема 2. Аналіз власного досвіду створення психотерапевтичної казки.

2. Завдання для самостійної роботи


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)