АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Процедура роботи з діагностичною казкою

Читайте также:
  1. B Хід роботи.
  2. VІІ. Оформлення роботи
  3. Алгоритм виконання роботи
  4. АЛГОРИТМ РОБОТИ НАД ПРОФЕСІЙНО-ОРІЄНТОВАНИМИ ЗАВДАННЯМИ З КУРСУ «ОСНОВИ ПСИХОЛОГІЧНОГО ТРЕНІНГУ»
  5. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).
  6. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).
  7. Варіанти контрольної роботи №1.
  8. Вивчення конструкції та ПРИНЦИПУ роботи автоматичної маски зварювальника типу «ХАМЕЛЕОН».
  9. Види (типи) виробництва і характеристика їх технологічних процесів. Організаційні форми роботи.
  10. Види та форми науково-дослідної роботи студентів
  11. Виконання практичної роботи
  12. Вимоги безпеки під час виконання роботи.

Клієнтові дається інструкція: «Склади казку». Існують варіанти інструкції - «із чарівним перетворенням», «про маленького хлопчика», «про героя» і т. д. - залежно від проблемної сфери душевного життя досліджуваного. Проблемними можуть виступати сфери: відносин; реалізації особистого потенціалу; емоційного життя та ін.

Також застосовують спеціально розроблені інструкції («розкажи улюблену казку дитинства», «продовжи казку», «давай разом складемо казку») або методики: із використанням реквізитів - карток із набором пропонованих героїв або ситуацій; виготовлення маски або ляльки, розігрування казок із ними; рольові «перевдягання» та ін. Психолог проводить аналіз казки, використовуючи засоби того теоретичного підходу, у рамках якого вважає за краще працювати.

Мова казки символічна. К. Юнг вважав, що психічний світ людини опосередкований символами. З їх допомогою наше Я проявляє всі свої грані, від найнижчих до високих. За символом приховується глибший «підсвідомий» зміст, який не піддається точному визначенню або вичерпному поясненню. Основна роль символу є вираз архетипу. Дослідник наголошував, що символи є одночасно і образами, і емоціями.

Із погляду Юнга, аналіз казки приводить до виділення, ідентифікації та вивчення архетипічних патернів. Казка відображає інтрапсихічні процеси, які ґрунтуються на взаємодії двох світів - свідомості й підсвідомості, і описує перш за все процес індивідуації.

Розвиток і відділення Я від материнської (первинної) підсвідомості за умови втрати здорової взаємодії між ними призводить до утворення патологічних симптомів. Казкотерапія може виступати засобом для встановлення необхідної інтрапсихічної комунікації клієнта за допомогою сумісних інтерпретацій його авторських казок.

3. Фрейд вважав уяву засобом задоволення не здійсненого в реальності бажання. На його думку, фантазії, як і сновидіння, виконують роль компенсаторного механізму, покликаного заповнити порожнечу або переадресувати заподіяне зло самому кривдникові. Свідома фантазія - це проста форма виконання бажання. У своїй уяві ми здійснюємо великі подвиги, творимо неповторні шедеври, тому що в житті в нас немає необхідних для цього талантів. Несвідома фантазія - це сигнал, який нам подає підсвідомість, повідомляючи про дійсно існуючі, але приховані можливості; це передвісник наших майбутніх звершень, якщо на них буде отримана згода свідомості.

Інший підхід до інтерпретації казки виходить із застосування техніки гештальттерапії в роботі зі сновидіннями. При цьому кожен образ казки є проекція деякої тенденції або частини особистості, прояснити яку клієнт може, висловлюючись від імені кожного об'єкта, який окремо виділяється ним.

Спочатку в «озвучуванні» виявляються проекції «поверхневого шару» особистості - те, що актуальне зараз, що відбувається з нею в її контактах зі світом, що усвідомлюється як своя роль. Наступний рівень - це, можливо, рівень культурних мотивів і сценаріїв, рівень екзистенціальних смислів. Далі - деякий простий і повний енергії рівень, де неначе зрозумілий «таємний сенс подій без жодних пояснень» [7]. Це особливе знання.

Поза сумнівом, відтворена казка відігравала в дитячі роки клієнта важливу роль, інакше він був би не здатен пригадати про її існування й відтворити її фрагменти. Важливо, що саме цю казку клієнт озвучив на сеансі у психотерапевта.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)