АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Загальні риси суспільних економічних систем

Читайте также:
  1. A) на этапе разработки концепций системы и защиты
  2. A) Объективный и системный
  3. B. агроэкосистемой
  4. Doctor Web для UNIX-систем.
  5. I. Загальні положення
  6. I. Загальні положення
  7. I. Системные программы.
  8. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  9. II. Формальная логика как первая система методов философии.
  10. IV. Ямайская валютная система
  11. L.1.1. Однокомпонентные системы.
  12. L.1.2.Многокомпонентные системы (растворы).

 

У своему розвитку суспільні економічні системи пройшли два якісно різні рівні щодо структури і форм організації національних економік:

> рівень натурального виробництва;

> рівень товарного виробництва.

Натуральне виробництво. І сторично першою економічною фор­мою функціонування людського суспільства було натуральне виробництво.

* Натуральне виробництвотип господарства, в якому процес створення матеріальних благ спрямований на задоволення лише власних потреб виробника.

У натуральному господарстві продукт не набував товарної форми (не ставав об'єктом купівлі-продажу), а утворював фонд життевих засобів для самого виробника. У докапіталістичних формаціях господарство було переважно натуральне.

З погляду вартості структуру продукту, створеного в натуральному виробництві, відображає таке рівняння:

В = О + Т

де В — вартість створеного продукту в натуральному виробництві; О — вартість відшкодованих витрат на виробництво продукту; Т — вартість оплати власної та найманої праці.

Натуральна форма господарювання адекватна лише тому рівню розвитку продуктивних сил і лише тим економічним відносинам, які визначають украй обмежену мету виробництва, підпорядковують її задоволенню незначних за обсягом і одноманітних за складом потреб.

Товарне виробництво. Зароджується з поглибленням суспільної організації натурального виробництва, за якої виробничі відносини між людьми виявляються через купівлю-продаж продуктів їхньої праці. Продуктів праці тепер виробляється більше, ніж необхідно для власних потреб, вони перетворюються на товар і стають предметом товарно-грошового обміну, а виробництво — товарним виробництвом.

Для розвитку товарного виробництва потрібні такі передумови:

-суспільний поділ праці. Має своїм наслідком обмін продукта­ми, створеними в різних видах виробництва, оскільки на цій основі відбувається процес відособлення різних видів праці;

-право індивідуального привласнення результатів праці і розпорядження ними. Забезпечує регулярність товарного виробництва, оформлення його у сферу життєдіяльності суспільства;

-набуття виробництвом продукту товарної форми, його по­вторюваність і відтворення у більших масштабах за рахунок вищої вартості продукту порівняно з витратами на його виробництво.

Рівняння вартісної структури продукту товарного виробництва має такий вигляд:

В= О + Т+ ВП,

де В— вартість створеного в товарному виробництві продукту, валовий випуск; О — вартість відшкодованих матеріальних витрат на виробництво продукту, обіговий капітал; Т — вартість оплати власної і найманої праці, трудовий капітал; ВП — валовий прибуток. З визріванням цих умов виникає обмін товарами як форма еко­номічного зв'язку між виробниками.

 

* Товарне виробництвоформа організації суспільного виробництва, що характеризується глибоким суспільним поділом праці, виготовленням продуктів не лише для задоволення потреб виробників, а й для товарно-грошового обміну, отримання доходів, більших від витрат виробництва (прибутків), і задоволення потреб суспільних інститутів і людей, які не працюють.

Особливістю поділу праці в товарному виробництві є те, що він:

-пов'язує виробників у єдину господарську систему виробництва, розподілу, обміну і споживання;

-сприяє зростанню продуктивності праці, зменшенню витрат виробництва і збільшенню обсягів продукції остаточного спожи­вання;

-зумовлює позитивні соціальні зміни: розвиток соціальних послуг, полегшення умов праці, поліпшення соціальної структури суспільства тощо;

-забезпечує формування суспільства з єдиною системою норм організації виробництва, розподілу, обміну, споживання, управління, регулювання тощо.

Виділяють такі рівні суспільного поділу праці:

> загальний (поділ суспільно-товарного виробництва на найбільші його галузі: промисловість, сільське господарство, буді­ництво, транспорт та ін.);

> частковий (поділ найбільших галузей людської діяльності на їх складові: у промисловостімашинобудування, приладобудування; у сільському господарствірослинництво, тваринництво та ін.);

> одиничний, або індивідуальний (поділ усередині підприємства на основі професійної спеціалізації виробниківтокар, слюсар, водій та ін.).

Територіальне поширення рівнів поділу праці всередині країни зумовлює розвиток єдиної економічної системи з її територіальними особливостями виробництва. Територіальний поділ праці пе­редбачає територіальні зв'язки, обмін продуктами і послугами, на яких спеціалізується господарство окремих територій країни чи країн (рис. 1.1).


Поділ праці в межах національної і міжнародної економік поси­лює диверсифікацію — розширення діяльності окремих виробників, перетворення її на багатогалузеву і як наслідок — поглиблення технологічної кооперації, комбінування виробництва та ін.

За глибокого міжнародного поділу праці формується так звана "друга економіка" в межах самих міжнародних корпорацій. Її суть полягає у тому, що єдиний виробничий процес членується на операції, які здійснюють у різних країнах. Чим глибший поділ праці у виробництві і просторі, тим інтеґрованіше суспільство як єдиний національно-суспільний організм зі своїми особливостями розвитку.

Такі етапи були властиві розвитку економічної системи на те­риторії України, яка в умовах політичної незалежності набуває характеристик національної.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)